Savršen osmijeh već je neko vrijeme svojevrsni imperativ. Pravilan, bijel osmijeh bez mana ono je čemu svi teže. Razmak među zubima, krivi ili „zgužvani“ zubi mnogima smetaju i žele ispraviti te, ponekad upečatljive i simpatične osobitosti osmijeha.

Do sada su se zubi mogli ispravljati mobilnim aparatićima i/ili klasičnim fiksnim aparatićima. Mobilni aparatići nosili su se tijekom noći i što više sati tijekom dana. Tako je, nakon određenog vremenskog perioda, dolazilo do ispravljanja zuba. Kod težih oblika nepravilnosti u osmijehu, stomatolozi su posezali za fiksnim aparatićima. Kod fiksnog aparatića na zube se lijepe bravice kroz koje se provlači žica i onda se raznim tehnikama i s vremenom zubi „premještaju“ po ustima i dovode na željeno mjesto. Jedna od mana ovih aparatića je u tome što estetski nisu privlačni. Osim toga, otežano je održavanje higijene zuba jer se hrana „hvata“ za bravice. Također, zbog tih bravica, u ustima je mnogo teško dostupnih mjesta koja treba očistiti. Aparatić se ne može skinuti dokle god ga stomatolog ne ukloni, a cijeli postupak ispravljanja zuba zna trajati i nekoliko godina.

Nove tehnologije – novi izbori

U zadnjih nekoliko godina, zahvaljujući novim tehnologijama, pojavili su se novi aparatići – nevidljivi mobilni aparatići, koji postepeno zamjenjuju fiksne aparatiće. Nova generacija aparatića može gotovo sve što i oni tradicionalni. Dakle, mogu jednostavno ispraviti većinu nepravilnosti, osim nekih težih i specifičnih anomalija.

Prozirni i jedva vidljivi te jednostavni za nošenje, prozirni aparatići, nude brojne prednosti u odnosu na dosadašnje te su stoga postali prvi izbor kod mnogih koje žele imati lijep i pravilan osmijeh. Riječ je o tankim, prozirnim udlagama (alignerima) koje su izrađene od posebno formulirane plastike. Glavne prednosti ovih aparatića su gotovo potpuna nevidljivost, čime su estetski privlačniji. Isto tako, održavanje higijene je i bolje i lakše, a ukupno vrijeme trajanja terapije je kraće. Osim toga, budući da su mobilni, lakše je uočiti bilo kakve promjene na zubu, odnosno je li se stvorio karijes i slično. Razvoj novih tehnologija omogućio je preciznije skeniranje zuba, što u konačnici rezultira bolje kontroliranom terapijom i većom udobnošću. Također, kako su ovi aparatići izrađeni od plastike, nema žuljanja i grebanja koje uzrokuju žice i bravice kod klasičnih fiksnih aparatića. Kao još jednu prednost treba naglasiti i blaži pritisak na zube, zbog čega je nošenje gotovo bezbolno.

Kako do prozirnog aparatića?

Ako netko nije zadovoljan izgledom zuba jer smatra da su krivi ili „zgužvani“, može se javiti stomatologu i/ ili ortodontu. On će uzeti otisak, te napraviti plan i dizajn terapije i vizualizaciju, prema kojima će se potom izraditi alignere. Osoba potom dobiva individualno prilagođene alignere koji u potpunosti odgovaraju zubima te se gotovo ni ne vide. Naime, zahvaljujući novoj tehnologiji, aligneri se izrađuju u 3D printeru kako bi što bolje pristajali.

Potrebno nošenje i do 22 sata dnevno

Cijeli ovaj postupak ispravljanja zuba izračunat je digitalno tako da će osoba dobiti određen broj alignera koji se nakon nekog vremena mijenjaju, a čime se postepeno mijenja i položaj zuba. Sve ovo moguće je uz vizualizaciju pomaka zuba. To je alat kojim se koriste stomatolozi kako bi pacijentu prikazali što će se točno događati tijekom nošenja aparatića, a i sam pacijent može sugestijama utjecati na cijeli proces.

Ovako izrađene alignere treba nositi i do 22 sata dnevno, kako bi se postigli najbolji mogući rezultati. Za razliku od fiksnih aparatića, prozirni se aparatići skidaju tijekom jela nakon čega je potrebno oprati i aparatić i zube. U cijelom ovom procesu jako je bitno da osoba surađuje i sluša savjete ortodonta te zaista nosi aparatić cijeli dan i noć jer bi, u protivnom, mogli izostati dobri rezultati.

Dugotrajno nošenje retainera

Nakon završetka cijelog procesa osoba bi trebala imati lijepe, poravnate zube i funkcionalan zagriz. Ipak, potrebno je skrenuti pažnju na činjenicu da je i nakon terapije potrebno nositi retencijski aparatić (retainer). Ovaj aparatić nosi se samo tijekom noći kako bi zubi ostali u ispravljenom položaju.

Naime, svi zubi imaju tendenciju s vremenom se vratiti u početni položaj i „gužvati“ se i zato će ortodont preporučiti nošenje retainera tijekom spavanja kroz duži period, pa čak i cijeli život, odnosno dok god želite da Vam zubi budu ravni.

Dakle, ako želite u kratkom roku doći do pravilnog osmijeha, a bez nošenja fiksnog aparatića, odaberite prozirni aparatić i uvjerite se u njegovu učinkovitost i praktičnost.

2 Comments

 • Ines, 4. prosinca 2021. @ 21:09 Reply

  Pozdrav! Molim Vas cijenu prozirnog aparatića za obje čeljusti. Unaprijed hvala na odgovoru
  Srdačan pozdrav

  • Portal Dijagnoza, 6. prosinca 2021. @ 11:05 Reply

   Draga Ines,

   Zahvaljujemo na interesu.
   Možemo Vam preporučiti besplatni prvi pregled u Sv. Katarina Dental Centru na kojem će Vas stručnjaci pregledati i preporučiti najbolju terapiju za Vas te prema tome i odrediti cijenu željene usluge, obzirom na individualizirani pristup svakom pacijentu.
   Više informacija možete pronaći na njihovoj službenoj web stranici: https://dental.svkatarina.hr/ ili se možete direktno obratiti putem maila: dental@svkatarina.hr ili na broj tel: +385 1 2867 474.

   Za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju.

   Lp,
   Dijagnoza.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)