Razgovarali smo s Majdom Plišić, univ. mag. dent. med., specijalist stomatološke protetike, koja je dio tima Sv. Katarina Dental Centra. Moderno uređen i vrhunski opremljen dentalni centar Specijalne bolnice Sv. Katarina nudi najmoderniju tehnologiju, vrhunski tim stručnjaka, ugodan ambijent i sve stomatološke usluge na jednom mjestu!

Dr. Majda Plišić se tijekom rada kontinuirano educirala na više domaćih i stranih, većinom radnih tečajeva od kojih se najviše ističe Master Program estetske i funkcionalne rehabilitacije (Fradeani Education, ACE institute, Italija). Pohađala je i radne tečajeve Model Management u Zagrebu, 3D dijagnostike u organizaciji Nordic Institute of Dental Education te tečajeve uporabe lasera u stomatologiji u organizaciji World Clinical Laser Instituta. Zadnjih 5 godina dobiva i priznanje „Najdoktor“ – najbolji doktor po izboru pacijenata. U svom je radu vrlo pedantna i strpljiva, a svakom pacijentu pristupa individualno s ciljem pronalaženja optimalnog funkcijskog i estetskog rješenja.

Kada i kako ste odlučili da se želite baviti baš stomatološkom protetikom?

Nakon više godina rada s pacijentima u stomatološkoj ordinaciji sam shvatila da je protetika nešto što pacijentima može vratiti narušenu funkciju stomatološkog sustava ili nešto što im vraća osmijeh kojeg su možda duže vrijeme skrivali. Upravo zadovoljstvo pacijenata nakon takve rehabilitacije mi je bio motiv da se u svom radu specijaliziram upravo u tom smjeru.

Možete li opisati ukratko Vaš obrazovni put?

Stomatološki fakultet upisala sam 2004. i završila 2010. godine. Specijalizaciju iz stomatološke protetike koja je trajala 3 godine upisala sam 2017. Paralelno sa specijalizacijom i poslom, upisala sam i poslijediplomski specijalistički studij iz Dentalne implantologije kojeg sam obranila i završila u srpnju ove godine.

Koje su Vaša polja interesa i područje rada?

Velike protetske i implantoprotetske rehabilitacije su mi najveći izazov, ali najveće zadovoljstvo mi predstavljaju minimalno invazivni protetski nadomjesci, kao što su npr. ljuskice koje zahtijevaju veliku preciznost, pedantnost i strpljivost.

Koja su najčešća stanja i zahtjevi pacijenata koji dolaze na pregled?

Stanja i zahtjeva ima stvarno svakakvih. U našoj struci je zanimljivo upravo to što nijedan pacijent nije isti i svakome treba postupiti individualno. Ključno je znati slušati pacijenta i s obzirom na njihove želje i potrebe odrediti i napraviti ono što je za njih najbolje. Uglavnom u ordinaciju dolaze pacijenti s narušenim izgledom zuba ili s nedostatkom jednog ili više zuba.

Stomatološka protetika
Intervju

Tijekom svoje karijere ste se usredotočili na stomatološku protetiku i estetsku stomatologiju. Možete li nam ukratko opisati što to podrazumijeva?

Najčešći protetski nadomjesci su krunice, mostovi, ljuskice i proteze. Protetika je grana stomatologije koja se upravo time bavi. Protetičar usko surađuje s dentalnim tehničarima i laboratorijima s kojima zajedno izrađujemo nadomjeske koji pacijentima trebaju.

Što smatrate najvećim izazovom u svome radu?

Osim izazova vezanih za samu struku, veliki izazov je svakako uspjeti u tome da se pacijent u stomatološkoj ordinaciji osjeća opušteno i sigurno. Kad postoji dobra komunikacija i kad pacijent ima povjerenja u stomatologa puno je lakše raditi i u konačnici je uspjeh nekog protetskog rada zagarantiran.

Što biste savjetovali pacijentima koji imaju strah od stomatologa?

Svakako je važno da nam to kažu i da pokušamo razjasniti što je to čega se boje i zašto. Neki ne znaju reći, ali većina ih točno zna što ih plaši kod stomatologa. Često navode da se boje boli, zvuka bušilice ili jednostavno imaju prijašnja neugodna iskustva. Većinu strahova čini nešto što u današnje vrijeme nije utemeljeno te ih većina uz dobru komunikaciju, opuštenu atmosferu i detaljno objašnjenje postupaka vrlo brzo nestaje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)