Prvih nekoliko sekundi susreta dovoljne su kako bismo stvorili prvi dojam o nekoj osobi. Tada pažnju fokusiramo na oči, osmijeh i stisak ruke. Ova komunikacija, koja traje tek sekundu ili dvije dovoljna je za stvaranje dojma o nekome te je stoga vrlo bitno kako nekoga gledamo, kako mu stišćemo ruku te ono najvažnije kakav osmijeh imamo. Upravo zato je važno da imamo bijele, pravilne i njegovane zube.

Međutim, nismo svi blagoslovljeni pravilnim zubima i „hollywoodskim“ osmijehom. Mnogima je djetinjstvo, a kasnije i život, ostavilo traga na zubima. Neki tako imaju okrhnut zub, nekima nedostaje poneki zub, dok su nekima zubi zbog kave i pušenja požutjeli…

Ne treba brinuti…

Ipak, ne treba brinuti jer moderne dentalne metode nude razne estetske zahvate kojima se vrlo brzo i jednostavno mogu riješiti brojni stomatološki problemi i poteškoće, bilo zdravstvene ili estetske prirode.

Sitne estetske nepravilnosti, kao što su veći razmak među zubima, napuknuta caklina, okrhnut rub ili dio zuba, promijenjena boja ili neujednačena duljina zuba vrlo se lako mogu prekriti ljuskicama za zube.

Ovaj estetski zahvat vrlo se jednostavno izvodi i minimalno je invazivan te osoba koja se odluči na njega  u konačnici odlazi iz ambulante zadovoljna i vraćenog samopouzdanja jer opet ima blistav osmijeh. Sve male nepravilnosti se prekrivaju i nestaju, a na lice nam se vraća pravilan i bijel osmijeh. Naravno potrebno je voditi računa da se ne pretjera s bjelinom kako ne bismo dobili „umjetan osmijeh“ odnosno kako ne bismo izgledali „umjetno“. Zbog toga je dobro konzultirati se sa stomatologom i odabrati boju ljuskica koja je najsličnija boji naših zuba.

Ljuskice su postale toliko uobičajen zahvat za uljepšavanje osmijeha i ispravljanje sitnih nepravilnosti, da danas gotovo da i nema javne osobe koja nije obavila ovaj zahvat. Mnogi glumci i pjevači čak i reklamiraju određene stomatologe i klinike te preporučuju ovaj zahvat kao jednostavno rješenje problema.

Što su ljuskice za zube?

Ljuskice za zube su protetski i estetski nadomjestak koji se postavlja na prirodne zube i može vratiti lijep, pravilan i bijel osmijeh. To su tanke pločice izrađene od porculana ili keramike koje se lijepe na vanjsku stranu zuba te ju prekrivaju i tako prikrivaju nedostatke. Uobičajeno je da se lijepe na prednje zube, odnosno sjekutiće, kako bi osoba opet mogla imati blistav osmijeh.

Budući da su ljuskice izrađene od keramike ili porculana one ne mogu mijenjati boju zbog utjecaja duhana i/ili kave i čaja, kao što je slučaj sa zubima, tako da je riječ o trajnom rješenju za lijep osmijeh. Keramika, odnosno porculan visoko je kvalitetan materijal koji imitira caklinu te reflektira svjetlost na sličan način kao i prirodni zub zbog čega gotovo da se ne može primijetiti razlika između prirodnih zuba i ljuskica.

Tri su načina postavljanja ljuskica na zube:

  • Konvencionalan način tijekom kojega se minimalno brusi prednja ploha zuba kako bi se kasnije na njega mogle zalijepiti ljuskice.
  • Minimalna preparacija u kojoj se minimalno bruse samo određeni dijelovi prednje plohe zuba
  • Non prep ljuskice koja podrazumijeva postavljanje ljuskica bez brušenja zuba.

Kako izgleda zahvat?

Za postavljanje ljuskica potrebno je nekoliko odlazaka stomatologu. Proces ugradnje ljuskica započinje prvim pregledom gdje se procjenjuje obuhvat zahvata. Potom se, ako je potrebno, minimalno bruse zubi te se uzima otisak zuba prema kojemu se u zubotehničkom laboratoriju izrađuju ljuskice. Za vrijeme čekanja trajnih ljuskica, osoba dobiva privremene koje štite zube. Nakon što su ljuskice gotove osoba dolazi na probu gdje se provjerava da li ljuskice odgovaraju i ako je sve u redu one se trajno postavljaju, odnosno lijepe.

Ipak, ne možemo svi, na žalost, biti kandidati za ugradnju ljuskica. Naime, oni koji imaju velike ispune zuba koji prelazi preko 50 posto zuba, zatim oni s težim oblicima karijesa ili oni kojima je liječen zubni živac ne mogu biti kandidati za ljuskice.

Dugotrajno rješenje uz pravilnu njegu

Može se reći kako su ljuskice trajno rješenje za lijepi osmijeh jer uz pravilno održavanje mogu trajati i do 15 godina. Međutim, potrebno je i dalje voditi računa o higijeni usta i zuba jer se zubi mogu pokvariti s unutrašnje strane, dakle iza ljuskica. Također, dobro je pripaziti na to kakva se hrana jede te izbjegavati jako tvrde namirnice kao što su orašasti plodovi ili tvrde grickalice jer bi to moglo dovesti do oštećenja ljuskica. Uz pravilnu higijenu i njegu ljuskice će Vam osigurati mnogo sati osmijeha.

Postavljanjem ljuskica ne smijemo zaboraviti na odlaske stomatologu. Iako mislimo da imamo riješen problem i lijep osmijeh i dalje treba imati na umu da najbolju njegu i brigu mogu osigurati samo redoviti odlasci na preventivne preglede kod stomatologa. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)