Za epilepsiju su mnogi od nas čuli. Obično je u filmovima prikazana kao bolest u kojoj se osoba iznenada ruši na pod, počinje se nekontrolirano tresti i pjena joj izlazi iz usta. Ove ružne scene zaista su moguće pri epileptičnim napadima, ali postoje i epileptični napadaji koji prolaze gotovo neprimjetni.

Što je zapravo epilepsija?

Epilepsija je neurološka bolest za koju su karakteristični napadaji gubljenja svijesti. Ponekad su napadaji praćeni grčenjem cijeloga tijela. Dakle, ako osoba ima ponavljajuće napadaje koji uključuju nekontrolirano grčenje mišića, neobične pokrete vilice, poremećaj pri govoru, ali i promjene raspoloženja, gubitak osjeta ili nekih mentalnih funkcija, onda je vjerojatno riječ o epilepsiji.

Zašto dolazi do napada?

Moždane stanice (neuroni) u našem mozgu komuniciraju tako da šalju živčane impulse jedna drugoj. Na ovaj način šalju informacije i sve što je potrebno kako bi osoba normalno funkcionirala. Međutim, kod osobe koja boluje od epilepsije, ovi signali ponekad postanu prejaki te tada dolazi do napadaja. Još uvijek nije poznato zašto do ovoga dolazi.

Ipak, poznata su neka stanja koja mogu biti „trigeri“ za napadaje: ozljede mozga, konvulzije, urođene mane ili oštećenja mozga, upale moždane ovojnice, komplikacije dijabetesa (dijabetička koma), nedostaci nekih tvari u prehrani, manjak elektrolita, tumori, ali i unos alkohola ili štetnih tvari u organizam, kao i jako bljeskajuće svjetlo, glasna glazba…

Pored svih ovih uzroka napadaja, postoje i brojni slučajevi u kojima liječnici nisu otkrili neki strukturni nedostatak u mozgu, a koji bi mogao biti uzrok zatajenja komunikacije između živčanih stanica. Epilepsija se može javiti u bilo kojoj dobi – od djetinjstva do odrasle dobi.

Vrste napadaja – gran mal i petit mal

Iako se epilepsija povezuje s napadajem kako smo ga opisali na početku teksta, ti napadaji ne moraju uvijek izgledati tako. Dvije su glavne vrste napadaja – gran mal i petit mal.

Gran mal ili generalizirani toničko-klonički napadaj podrazumijeva jaki napadaj. Ovaj napadaj često počinje iznenada, s naglim gubitkom svijesti i padom na tlo. Može doći do pojave pjene na ustima, ugriza jezika te ispuštanja stolice i urina..

Petit mal ima iznenadni početak i iznenadni kraj, ali traje kratko – do 45 sekundi. Za ovu vrstu napadaja karakteristični su tonički grčevi i automatizirani pokreti, ali je očuvan tonus mišića te ne dolazi do pada. Može doći do izmjene svijesti. Ova vrsta napadaja se često dugo ne prepoznaje.

Može li se epilepsija izliječiti?

Epilepsija se danas, zahvaljujući lijekovima, može uspješno držati pod kontrolom. Samo liječenje počinje ubrzo nakon postavljanja dijagnoze.

Nakon što je osoba imala napadaj potrebno je potražiti pomoć liječnika obiteljske medicine, koji će potom preporučiti pregled kod neurologa. Neurolog može napraviti određene dijagnostičke pretrage koje uglavnom uključuju i EEG, na kojem se vide određene promjene. Ako postoje promjene liječnik može preporučiti terapiju antiepilepticima.

Izbor lijeka odnosno terapije ovisi o vrsti napada te liječnici imaju izbor i nastojat će pronaći lijek koji će najbolje odgovarati potrebama i poteškoćama pacijenta. Ponekad će trebati kombinirati dva lijeka kako bi se postigli najbolji rezultati.

U slučajevima kada je epilepsija nastala kao posljedica komplikacija nekih drugih bolesti, liječnik će u obzir uzeti i ostalu terapiju i lijekove koje osoba uzima kako ne bi došlo do kontraindikacija i nuspojava.

Jednom kad se terapija odredi osoba može živjeti „normalnim“ životom bez opasnosti od ponovnih napada. Ipak, potrebno je redovito kontrolirati bolest i ići na redovne preglede kod liječnika.

2 Comments

 • Ljiljana buneta starčević, 7. listopada 2021. @ 13:29 Reply

  Molim vas da li se treba cijepiti kod grandmal epilepsije. Hvala

  • Portal Dijagnoza, 13. listopada 2021. @ 12:50 Reply

   Poštovana,

   Zahvaljujemo na upitu.

   Za sve informacije vezane uz cijepljenje savjetujemo da se obratite svom obiteljskom liječniku.

   Hvala na razumijevanju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)