Korištenje lasera u medicini nije neka novost. Laseri se koriste pri operaciji očiju ili pri raznim fizikalnim terapijama. A jeste li znali da se laseri sve više koriste i u stomatologiji?

Odgovor na ovo pitanje je potvrdan. Laseri se u stomatologiji koriste zadnjih 20-ak godina. Zahvaljujući napretku znanosti, korištenje postaje sve češće i sve jednostavnije. U posljednje vrijeme sve više ordinacija nudi usluge korištenja lasera u liječenju dentalnih problema.

Diodni laseri kao sredstvo protiv bakterija

Poznato je kako su laseri jako fokusirani snopovi svjetlosti jedne valne duljine koji imaju veliku energiju. Upravo zbog ove koncentracije svjetlosti i energije, laseri mogu spaliti ili progorjeti kroz neki predmet ili tkivo.

U stomatologiji se laseri prvenstveno koriste kao dezinfekcijsko sredstvo. Naime, otkriveno je kako laseri imaju antibakterijske i antivirusne učinke. Lasersko svjetlo zagrijava bakterije i prostor oko bakterije te ih oštećuje i ubija. Dobro usmjerene, laserske zrake mogu doseći do bakterija skrivenih duboko u tkivu.

Upravo ova super svojstva razlog su zašto brojni stomatolozi odabiru lasere kao dodatno dezinfekcijsko sredstvo pri raznim zahvatima liječenja zuba. Laseri se koriste u liječenju zuba ili liječenju upaljenog zubnog mesa. Još je jedna situacija kada će stomatolozi posegnuti za laserom je ugradnja implantata. U ovom zahvatu stomatolozi koriste laser kako bi bili sigurni da je prostor za implantat sterilan.

Ovako korišteni, laseri mogu s lakoćom uništiti sve viruse, bakterije pa čak i gljivice koje se nalaze na tretiranom području. Još jedna prednost laserskih zraka je da mogu prodrijeti puno dublje od klasičnih sredstava za dezinfekciju tako da su mnogo učinkovitiji od klasičnih sredstava za dezinfekciju.

Osim za dezinfekciju, laseri se mogu koristiti i za rezanje tkiva, ali i za izbjeljivanje zuba. Liječnicima laser omogućuje preciznije rezanje uz manje krvarenja. S druge strane, pacijenti se mnogo brže oporavljaju nego nakon uobičajenog zahvata.

Zašto je to tako? Kad se koristi laser, onda nema krvarenja ni šivanja jer laserska zraka uzrokuje zgrušavanje krvi te brže zarastanje tkiva. Osim toga, laser potiče tijelo na brže cijeljenje pa je oporavak nakon ove metode mnogo brži, lakši i bezbolniji.

Pored navedenih prednosti, treba naglasiti još jednu upotrebu lasera, a koja zasigurno zanima najveći dio stanovništva – uklanjanje karijesa.

Može li se i karijes tretirati laserskim zrakama?

Odgovor na ovo pitanje je potvrdan. Karijes se može tretirati laserom! U ovom slučaju laser se kombinira s mlazom vode i zraka koji sprječavaju bol i toplinu. Stomatolog može precizno ukloniti karijes bez neugodnosti za pacijenta.

Možete zaboraviti na oštra svrdla, neugodno i glasno zujanje, vibracije i neugodan osjećaj koji stvara bušilica dok nam buši zub. Uz laser se sve odvija nečujno i bez boli. Budući da ovaj zahvat ne boli, nema potrebe ni za anestezijom.

Zbog svih prednosti koje smo nabrojali laser bi u budućnosti mogli preuzeti glavnu riječ u stomatološkim ordinacijama i tako nas zauvijek poštedjeti glasnog zujanja zubarske bušilice zbog koje mnogi od nas izbjegavaju posjetiti stomatologa.

2 Comments

 • Veronika, 28. listopada 2021. @ 21:50 Reply

  Postovani zanima me cijena popravljanja karijesa laserom hvala

  • Portal Dijagnoza, 29. listopada 2021. @ 14:45 Reply

   Draga Veronika,

   zahvaljujemo na interesu.

   Preporučamo da svakako dođete na besplatan prvi pregled i konzultacije u Sv. Katarina Dental Centar kako bi Vas stručnjaci pregledali i preporučili najbolju terapiju za Vas te prema tome i odredili cijenu željene usluge, obzirom na individualizirani pristup svakom pacijentu.

   Želite li dogovoriti termin dolaska?
   Za sva pitanja slobodno se obratite putem maila: dental@svkatarina.hr ili na broj telefona 01 286 7474.

   Lp,

   Dijagnoza.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)