Dijabetes ili šećerna bolest je kronična bolest u kojoj tijelo, točnije gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili ga uopće ne može proizvoditi. Zbog ovoga je razina glukoze (šećera) u krvi povišena.   

Većina hrane koju jedemo pretvara se u glukozu koja je naše „gorivo“ i koju tijelo koristi za energiju. Glavni organ zadužen za kontrolu razine šećera u krvi je gušterača. Ona proizvodi hormon inzulin koji regulira razinu šećera u krvi i omogućava ulazak šećera u stanice gdje se pretvara u energiju. Ako gušterača zbog nekog razloga prestane „raditi“ i proizvoditi inzulin, šećer ne može ući u stanice i ostaje u krvi, zbog čega dolazi do povišene razine šećera u krvi. Razlikujemo dva osnovna tipa dijabetesa: tip 1 – kada gušterača ne proizvodi inzulin i tip 2 – kada je učinak proizvedenog inzulina smanjen.

4 Comments

 • Ljiljana Bokulić, 16. prosinca 2021. @ 19:26 Reply

  Molim savjet za liječenje

 • Dražen, 24. prosinca 2021. @ 23:57 Reply

  Tko sve može koristiti Trulicity te dali je koristan i siguran , hvala

  • Portal Dijagnoza, 27. prosinca 2021. @ 10:13 Reply

   Poštovani Dražen,

   Zahvaljujemo na interesu.

   Potreban je pregled i konzultacije sa specijalistom koji će Vas uputiti na potrebnu i odgovarajuću terapiju.

   Možemo Vam preporučiti specijalistički pregled endokrinologa u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina. Više informacija možete pronaći na njihovoj službenoj web stranici: https://www.svkatarina.hr/centar-izvrsnosti/14/endokrinologija-dijabetes-i-bolesti-metabolizma/84 ili se možete direktno obratiti putem mail: info@svkatarina.hr ili na broj tel: +385 1 2867 400.

   Za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju.

   Lp,
   Dijagnoza.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)