Savršen osmijeh nije samo pitanje estetike već zubi imaju svoju funkciju koja utječe na zdravlje našeg organizma. Naime, svaki zub u našim ustima ima određenu ulogu – sjekutići otkidaju hranu, kutnjaci je usitnjavaju kako bismo ju mogli lakše progutati. Uz funkciju usitnjavanja hrane, zubi imaju i značajnu ulogu prilikom govora jer uz njihovu pomoć izgovaramo određene glasove. Dakle, dok su nam zubi na broju, njihova funkcija je kompletna i u ravnoteži, ali čim jedan nedostaje dolazi do disbalansa. Nedostatak jednog zuba može se činiti kao nevažna stvar, ali to nije tako. Zub možemo izgubiti zbog različitih životnih situacija – udarca ili bolesti. Ako je riječ o prednjim zubima, većina ljudi će odmah intervenirati kako bi popravili osmijeh i popunili prazninu. Međutim, kad je riječ o stražnjim zubima, mnogi se ne žure s posjetom stomatologu kako bi nadomjestili taj zub.

Gubitak zuba je višestruk problem

Zanemarivanje nedostatka stražnjih zubi nije dobro iz nekoliko razloga:

  1. Gubitkom zuba dolazi do rupe među zubima koji zbog toga gube oslonac te se mogu početi pomicati.
  2. Gubitkom zuba i nepopunjavanjem nastale rupe dolazi do propadanja i povlačenja čeljusne kosti, a što može utjecati i na okolne zube.
  3. Otvara se mogućnost nastajanja raznih bolesti i upalnih procesa koji se mogu proširiti i na zdrave okolne zube

Što je zapravo dentalni most?

Jedan od jednostavnijih načina nadomještanja izgubljenog zuba je dentalni most. Mostovi su fiksni protetski radovi kojima se nadomješta izgubljeni zub. Dentalni most se izrađuje na način da se susjedni zubi do onoga koji nedostaje prvo pripreme i izbruse jer služe kao nosači. Ovako se može riješiti nedostatak jednog ili više zuba.

Dentalni most je trajni protetski nadomjestak te se najčešće izrađuje od keramike. U slučaju da se stomatolog i pacijent odluče za ovu metodu, napravit će se krunice koje se fiksiraju na nosače (susjedne zube). U zadnje vrijeme, zahvaljujući novim materijalima i tehnikama mostovi se sve više rade i na implantatima. Dakle, ako osobi nedostaje više od tri zube, onda se most može fiksirati na implantate. Ovo je u nekim situacijama bolji izbor jer je riječ o trajnom, gotovo doživotnom rješenju.

Tko je kandidat za ugradnju dentalnog mosta?

Dentalni most dobro je rješenje u mnogim situacijama. Ovo je odličan izbor ako vam nedostaje jedan zub, a okolni zubi su malo oštećeni. U ovom slučaju stomatolog će izbrusiti dva susjedna zuba i preko sva tri zuba navući nove krunice radi kojih će Vaš osmijeh zablistati. Bitno je naglasiti kako ova dva zuba koji imaju ulogu nosača moraju biti zdravi.

Ako ovo nije opcija, onda stomatolog može odlučiti postaviti most na implantate. Ovo je, kako smo već rekli, trajna metoda kojom se u čeljust postavlja titanski implantat. O broju implantata će odlučiti stomatolog u suradnji s pacijentom. Ovaj proces je malo duži, ali su i rezultati mnogo bolji i dugotrajniji. Naime, nakon što se implantat ugradi u kost, potrebno je neko vrijeme da sraste s kosti. Tek kad je ovaj proces gotov, može se postaviti krunica.

Ako imate bilo kakvih problema sa zubima, najbolje je da odete na pregled kod stomatologa koji će prilagoditi metodu Vašim željama, potrebama i mogućnostima. Zahvaljujući novim tehnologijama pregledi sad traju mnogo kraće i mnogo su ugodniji. Mnogi stomatolozi sada koriste 3D skener kojim snimaju zube te tako dobivaju preciznu sliku položaja zuba prema kojoj se izrađuju krunice. Nema više neugodnih uzimanja otisaka s pastom, već sve može biti gotovo u nekoliko trenutaka. Cijeli postupak maksimalno je individualiziran i prilagođen pacijentu. Nakon ovako pozitivnog iskustva pacijent više neće imati strah od stomatologa.

Izvori:

www.svkatarina.hr/centar-izvrsnosti/17/dentalna-medicina/zubne-krunice-i-mostovi/477

www.mayoclinic.org/tests-procedures/dental-implant-surgery/about/pac-20384622

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)