Gubitak zuba uvijek je neugodno iskustvo i svojevrsna trauma. Bilo da je to zbog neke nezgode u kojoj nam je zub ispao ili se to dogodilo zbog neke bolesti. Ovo je posebno istaknut problem ako je riječ o nekom od prednjih zuba koji se vide.

Zubi nam služe kao ukras osmijeha, ali imaju i jako bitnu funkciju pri hranjenju, koje je bez njih gotovo nemoguće. Dakle, izgubljeni zub potrebno je nadomjestiti. 

Nakon gubitka zuba mnogi se pitaju „Što sada?“. Koji je najbolji način za nadomještanje zuba?

Zadnjih nekoliko godina kao jedno od najboljih i najdugotrajnijih rješenja pokazalo se ugradnja zubnih implantata.

Što je to zubni implantat?

Zubni implantati su titanski vijci koji se ugrađuju u čeljust na mjesto na kojem je došlo do gubitka zuba. Oni u jednu ruku „oponašaju“ prirodni korijen zuba koji je ispao i zbog toga su jako dobar izbor.

Nakon što se implantat postavi, na njega se postavlja krunica koja imitira prirodnu krunu zuba i u konačnici se ne vidi razlika između pravog i nadomještenog zuba. Ako je riječ o nadomještanju više zuba, na implantat se može vezati i most s nekoliko kruna.

Kako se postavlja implantat?

Za početak je najvažnije otići kod stomatologa kako bi se utvrdilo stanje zuba, desni, ali i kosti. Naime, nakon gubitka zuba, s vremenom dolazi gubitka kosti, pa stomatolog mora vidjeti ima li dovoljno kosti za postavljanje implantata. S druge strane, ugradnjom implantata on stimulira kost i ne dolazi do gubljenja.

Stomatolog će napraviti procjenu zubnog mesa, stanja koštane podloge, te često fotografirati osmijeh i napraviti digitalni dizajn osmijeha. Prije samog postupka potrebno je pričekati da kost i zubno meso, na mjestu na kojem je izgubljen zub, u potpunosti zaraste.

Najzahtjevnije postavljanje implantata je u stražnjem gornjem dijelu čeljusti gdje zbog gubitka zuba najčešće nema dovoljno kosti za postavljanje implantata. Ovo se može dogoditi i zbog bolesti zubnog mesa i usta kao što su parodontoza ili gingivitis. Osim toga tu je i maksilarni sinus koji može smetati. U ovom slučaju potrebno je napraviti nadogradnju kosti čime se dobiva dovoljno kosti za umetanje implantata. Nakon ovog zahvata, potrebno je četiri do dvanaest mjeseci kako bi se formirala nova kost u koju će se moći ugraditi implantat.

Sam postupak ugradnje implantata je bezbolan i izvodi se u lokalnoj anesteziji. Implantat izgleda poput vijka i on se zavija u kost na mjestu gdje je prethodno bio zub te se prekriva desnima.

Nakon što se implantat ugradi, potrebno je pričekati od dva do šest mjeseci kako bi srastao s kosti i tako se dodatno učvrstio. Tijekom ovog vremena, osobi se može napraviti privremena krunica.

Nakon što stomatolog procijeni da je implantat dobro srastao s kosti, opet se otkriva i postavlja se nastavak na koji će se u konačnici postaviti krunica.

Ako je riječ o nedostatku više zuba, moguće je na implantat staviti i most.

U ovom slučaju implantat će zamijeniti jedan korijen zuba i zub koji nedostaje, a prednost je da ovako postavljeni mostovi ne ovise o susjednim zubima i ne opterećuju ih poput običnih mostova.

U slučaju da je potrebno nadomjestiti sve zube, moguće su opcije ugradnje implantata All on 4 ili All on 6 metodama.

Riječ je o metodi kada se u vilicu ugrađuje četiri ili šest implantata na koje se potom stavlja proteza. Ovo je mnogo bolje rješenje nego klasične proteze jer pruža mnogo veću sigurnost i ugodnost i nema pomicanja proteze prilikom govorenja ili jela.

Mogu li svi biti kandidati za implantat?

Kandidati za ovaj postupak mogu biti osobe starije od 18 godina, odnosno one osobe kojima se čeljust u potpunosti razvila.

Međutim, ovaj zahvat nije preporučljiv ili se ne može napraviti kod osoba koje su teški pušači, te kod osoba koje imaju neke kronične i/ili autoimune bolesti.

Prednosti ovog postupka

Mnoge su prednosti ovog zahvata u odnosu na druge načine nadomještanja zuba.

Ako je riječ o ugradnji samo jednog implantata kojim se nadomješta samo jedan zub bitno je naglasiti kako se brušenjem ne oštećuju drugi zubi. Dok je, npr. kod ugradnje mosta, potrebno brusiti susjedne zube. Još jedna prednost je da se ovim zahvatom, tj. ugradnjom titanskog vijka u kost, čuva kost čeljusti, koja bi inače, gubitkom zuba nestala.

Sve u svemu, riječ je o sveobuhvatnom zahvatu tijekom kojega treba biti strpljiv, ali će i nagrada u konačnici biti velika. Dobit ćete zub koji je gotovo kao prirodan i opet ćete imati potpuni osmijeh kojega ćete moći pokazivati s ponosom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)