Razmislite o alternativi za potpunu zamjenu koljena

Potpuna zamjena koljena (ugradnja totalne endoproteze) jedna je od najčešćih ortopedskih operacija. Radi se u slučaju teškog osteoartritisa koji se više ne može liječiti konzervativnim metodama.

Rezultati zahvata u ublažavanju bolova i poboljšanju funkcije koljena su odlični. Međutim, radi se o velikoj operaciji s relativno dugim periodom rehabilitacije. Neke osobe s uznapredovalim osteoartritisom koljena, kod kojih je učinjena djelomična zamjena koljena, mogu postići slične rezultate uz brži oporavak.

Nije svaki pacijent pogodan za djelomičnu zamjenu koljena. Međutim, za osobe koje ispunjavaju kriterije postoje brojne prednosti. Na primjer, velika je vjerojatnost da će se pacijenti nakon djelomične zamjene koljena osjećati kao da imaju normalno koljeno.

Više o novom konceptu u endoprotetici koljena pročitajte na poveznici.

Tko je kandidat za djelomičnu zamjenu koljena?

Osteoartritis je uzrokovan propadanjem zglobne hrskavice (hrskavica je materijal koji pokriva krajeve kostiju, uloga joj je da osigura glatku površinu te na taj način olakša međusobno klizanje dvije kosti).

U koljenskom zglobu kojeg čine bedrena kost (femur), goljenična kost (tibia) i iver (patella), postoje  tri mjesta međusobnog kontakta tih kostiju:

  • zglob između femura i tibije s unutarnje strane (najbliže suprotnom koljenu, medijalno)
  • zglob između femura i tibije  s vanjske strane (najudaljenije od suprotnog koljena, lateralno)
  • zglob između femura i patele (s prednje strane koljena)

Te se tri točke nazivaju odjeljci. Ako je artritis ograničen na jedan odjeljak, možda ćete biti kandidat za djelomičnu zamjenu koljena.

Da bi pacijent bio kandidat za ugradnju parcijalne endoproteze koljena potreban je dobar opseg kretnji u bolesnom koljenu te održani kontinuitet koljenskih ligamenata (prednji i stražnji ukriženi te medijalni i lateralni kolateralni).

Kandidat ste za operaciju? U lipnju ostvarite do 20% popusta na sve ortopedske operacije!

Dogovorite pregled kod vrhunskih stručnjaka ortopeda i saznajte koja metoda liječenja je najbolja za Vas.

Kako se izvodi djelomična zamjena koljena?

Djelomična zamjena koljena (poznata kao parcijalna endoproteza) slična je totalnoj endoprotezi, osim što se metalni i plastični implantat koji zamjenjuje oštećenu kost i hrskavicu postavlja samo na zahvaćeni dio (odjeljak) koljena (unutarnji ili vanjski). Ako se radi o oštećenju samo jednog odjeljka, tada je to kod većine pacijenata unutarnji (medijalni).

Zdrava  hrskavica,  kost i ligamenti ostaju netaknuti. Iz tog razloga većina operiranih pacijenata navodi da imaju osjećaj normalnog (neoperiranog) koljena. Rehabilitacija je brža i lakša nego kod potpune zamjene koljena (traje oko tri tjedna).

Budući da je riječ o manje opsežnom zahvatu, bolovi nakon operacije su slabijeg intenziteta, a manji je i rizik od komplikacija. Moguće komplikacije nakon operacije uključuju infekciju, gubitak krvi, tromboemboliju te oštećenje krvnih žila ili živaca. Radi se o rijetkim komplikacijama koje su bitno rjeđe u usporedbi s komplikacijama kod ugradnje totalne endoproteze.

Postoje li nedostaci kod djelomične zamjene koljena?

Loša strana djelomične zamjene koljena je ta što postoji rizik da će u budućnosti biti potrebna revizija, tj. zamjena parcijalne u potpunu endoprotezu. Nekoliko je razloga za to:

• razlabavljenje implantata

• infekcija

• artritis koji se razvija u drugim odjeljcima.

Ne odgađajte pregled i ne trpite bolove, rezervirajte termin za pregled i prepustite se u ruke vrhunskim stručnjacima s velikim međunarodnim iskustvom koji su eksperti pri liječenju složenih zdravstvenih stanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)