Znate li koja je tetiva najjača u tijelu? Točan odgovor je Ahilova tetiva. Nazvana je po drevnom grčkom junaku, koji je bio snažan i neranjiv, ali je imao samo jednu slabu točku i to upravo na peti. Prema legendi, majka ga je uronila u rijeku Stiks držeći ga za petu te je zbog toga bio neranjiv. Jedino je peta ostala slaba točka. U Trojanskom ratu Paris ga je pogodio otrovnom strelicom upravo u tu petu i tako je Ahil umro, a ova tetiva dobila je naziv po njemu.

Ahilova tetiva ključna je za hodanje jer povezuje mišić lista i petnu kost. Obično je dugačka od 10 do 15 centimetara i bez nje ne bismo mogli napraviti niti koraka. Ona nam omogućava stajanje na prstima, odraz pri skoku, trčanje, ali i samo hodanje.

Kako dolazi do povreda Ahilove tetive?

Probleme s Ahilovom tetivom mogu osjećati i sportaši, ali i rekreativci.

Često se poteškoće javljaju kod osoba koje imaju spuštena (ravna) stopala. Zbog nepravilnog položaja mišića, kostiju i tetiva u stopalu, dolazi do stalnog opterećenja Ahilove tetive što nakon nekog vremena može uzrokovati upalu.

Aktivni sportaši mogu osjećati poteškoće s Ahilovom tetivom zbog loših uvjeta treniranja, loše podloge ili obuće, neprilagođenih treninga…

Ahilova tetiva najčešće stradava kod muškaraca srednjih godina prilikom neke pojačane fizičke aktivnosti na koju nisu dobro pripremljeni (rekreativno igranje nogometa, tenisa, košarke ili neki teži fizički rad).

Osobe koje imaju slabije mišiće, ne bave se redovito sportom, nedovoljno se rastegnu i zagriju i imaju krutu tetivu u većem su riziku od ozljede Ahilove tetive.

Najčešće povrede Ahilove tetive

Najčešće povrede su upala i pucanje tetive.

Upala nastaje zbog prenaprezanja tetive u prethodno navedenim situacijama. Najčešće se javlja pri trčanju, tenisu, rukometu, nogometu, košarci, plesu, odbojci, gimnastici. Ipak, do ozljede može nastati i uslijed neke nagle kretnje te bilo kakvog nepravilno izvođenog pokreta.

Simptomi upale Ahilove tetive

Problemi s Ahilovom tetivom javljaju se postupno kao bol u stražnjem dijelu pete. Ova se bol može pojačavati početkom vježbanja, da bi se pri kraju treninga smanjivala. Također, moguće je da ujutro, odnosno po buđenju, nožni zglob bude ukočen.

S vremenom, ako se ne liječi, bol može postajati sve jača, a moguć je i otok. Ponekad koža oko tetive može biti topla na dodir i javlja se zadebljanje.

Kako se liječi upala tetive?

Prvi korak bi svakako trebao biti odlazak kod liječnika obiteljske medicine koji će nam dati savjet i/ili daljnje upute kako liječiti ovu povredu. U većini slučajeva, upala Ahilove tetive liječi se kao i većina sportskih ozljeda – mirovanjem. Dakle, ako osjetimo bol u predjelu tetive potrebno je mirovati i stavljati hladne obloge nekoliko puta dnevno. Dobro je i podignuti nogu na povišeno kako bi se smanjila mogućnost nastajanja otekline.

Uz konzultacije s liječnikom, moguće je da će nas uputiti na pregled kod specijalista – ortopeda i fizijatra. Ipak, najbolje je slušati savjete liječnika koji najbolje znaju koje metode su najučinkovitije kako bismo se što prije vratili „u pogon“.

Pucanje Ahilove tetive

Ahilova tetiva najčešće puca naglo i bez neke prethodne najave. Ovo se događa prilikom nekog naglog pokreta i pri nekom jačem fizičkom naporu. Pucanje tetive može biti djelomično ili potpuno. Nakon pucanja tetive, osoba osjeća intenzivnu bol i ne može šetati niti stati na ozlijeđenu nogu. Stoga je potrebno što prije potražiti liječničku pomoć, koji će u najkraćem vremenu pružiti potrebnu pomoć, a u ovom slučaju uglavnom je riječ o operaciji kojom će se tetiva opet spojiti. Nakon zahvata, noga se imobilizira, odnosno stavlja se u gips, gdje ostaje određeno vrijeme. Ponekad noga u gipsu može biti mjesec, ali i više dana. Nakon ovog vremena, osoba može lagano početi s rehabilitacijom uz nadzor liječnika.

Mogu li pomoći prirodni lijekovi?

Pri problemima s bolovima u Ahilovoj tetivi  mogu pomoći i prirodni lijekovi.

Jedan od njih je gavez. Mast od gaveza poznata je kao glavni saveznik u borbi s bolovima u zglobovima, kostima, iščašenja, uganućima, modricama, oteklinama. S obzirom na ovako široku primjenu svakako će pomoći i pri bolovima u tetivi. Kremu ili mast potrebno je nanositi nekoliko puta dnevno na bolno mjesto.

Ricinusovo ulje također je dobar izbor jer djeluje protuupalno i pomaže ublažiti oteklinu. I on se može umasirati u tetivu nekoliko puta dnevno.

Kurkuma nije samo ukusan začin već i veliki saveznik u borbi protiv upala. Kako bismo si pomogli potrebno je pomiješati kurkumu s vodom u gustu pastu te nanijeti na bolno mjesto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)