Najveći i najsnažniji zglob u našem tijelu je koljeno. Ono je najkompliciranije građeno, ali je i najpodložnije ozljedama. Služi nam za šetanje, trčanje, dizanje, skakanje, vožnju bicikla… Gotovo da nema kretanja u kojima koljena ne sudjeluju i kroz koja se ne troše. Udarci i padovi ostavljaju trag na zdravlju ovih zglobova, a svi smo pali na koljena nebrojeno mnogo puta.

Kako je građeno koljeno?

Koljeno je zglob koji spaja bedrenu kost s tibijom, tj. goljeničnom kosti (većom kosti potkoljenice) te fibulom (manjom kost potkoljenice). Sastoji se još i od:

 • patele (ivera ili čašice)
 • ligamenata
 • meniska
 • mišića

Patela je malena kost u sredini koljena i nalazi se unutar tetiva. Ona ima funkciju poluge i omogućuje ispružanje koljena odnosno potkoljenice i to na način da produžava krak poluge i smanjuje potrebnu mišićnu silu.
Kolateralni ligamenti su čvrsto, elastično vezivno tkivo koje okružuje zglob kako bi mu osiguralo stabilnost.
Križni ligamenti se dijele na dvije vrste: prednji i stražnji križni ligament. Oni u koljenu tvore oblik slova X, a osiguravaju stabilnost u rotaciji te sprječavaju prekomjerne pomake potkoljenice u odnosu na natkoljenicu.
Menisci su zakrivljeni hrskavični dijelovi u zglobu koji služe kao amortizeri i apsorbiraju opterećenje.
Mišići služe dinamičkoj stabilnosti zgloba i pokretanju noge.

Kada se javlja bol u koljenu?

Bol i ozljede koljena javljaju se kod široke populacije, ali najčešće su kod sportaša ili bivših sportaša gdje se godinama stvarao jako velik pritisak na ligamente, menisk i ostale dijelove koljena. Koljeno može boljeti i zbog neke bolesti poput gihta, artritisa ili viška kilograma. Jačina i mjesto boli može varirati što također ovisi o uzroku. Najvažniji ligamenti koljena su: unutarnji i vanjski postranični ligament te prednji i stražnji ukriženi ligamenti.

Što su to križni ligamenti?

U koljenu postoje prednji i stražnji križni ligament koji zajedno čine oblik slova X. Oni su odgovorni za stabilnost koljena, odnosno sprječavaju prevelike pomake potkoljenice u odnosu na bedrenu kost. Ozljeda križnih ligamenata česta je ozljeda kod sportaša, a posebno u nogometu, košarci i skijanju.

Uzroci ovih ozljeda mogu biti:

 • nagle promjene smjera kretanja
 • naglo zaustavljanje nakon sprinta
 • sudar ili direktni udarac u područje koljena
 • nepravilan doskok
 • okretanje sa stopalima čvrsto vezanim za podlogu

Ovi pokreti mogu dovesti do ozljede ligamenta, odnosno do istegnuća ili potpunog puknuća ligamenata.

Simptomi ozljede križnih ligamenata

Ako je osoba ozlijedila križni ligament jedan od prvih znakova je zvuk pucanja u trenutku ozljede. Osim toga, mnoge su osobe trenutak ozljede opisale kao da im je koljeno „pobjeglo“. Jaka bol i brzo oticanje koljena te nemogućnost nastavljanja aktivnosti također su simptomi ozljede ligamenata.

Kasnije se još može javiti i osjećaj nestabilnosti u koljenu, smanjen opseg pokreta, bol i poteškoće kod obavljanja fizičke aktivnosti.

Kod olakšavanja simptoma najvažniji je odmor i led

Najbolja pomoć kod ozljeda koljena je sažeta u engleskoj kratici RICE.

 1. Rest tj. odmor – ozlijeđeno koljeno potrebno je što manje opterećivati
 2. Ice tj. led – dobro je na koljeno stavljati hladne obloge svaka dva sata po 20 minuta kako bi se ubrzalo smanjivanje otekline
 3. Compression tj. kompresija – dobro je koljeno omotati elastičnim ili nekim drugim zavojem
 4. Elevation tj. podizanje – ozlijeđenu nogu dobro je podignuti na nekoliko jastuka tako da se smanji opasnost od nastanka većih otoka

Obavezno se javite liječniku

Ako doživite ozljedu koljena odmah se trebate javiti liječniku. Ovi ligamenti imaju jako važnu funkciju u koljenu i potrebno je dogovoriti pregled sa specijalistom ortopedom što prije. On će odrediti određene preglede, pretrage i testove kako bi mogao postaviti dijagnozu. Treba naglasiti kako križni ligamenti ne mogu zacijeliti. Dakle, ako ih istegnemo ili ako nam puknu, oni se više neće regenerirati.

Dva su načina kako se ovo stanje može izliječiti – konzervativni (bez operacije) i operativni.

Konzervativni način uključuje jačanje mišića u koljenu kojima se pokušava stabilizirati koljeno. Ipak, ovim načinom koljeno neće imati stabilnost pri rotaciji, kao što ima zahvaljujući ligamentima. U slučaju puknuća, liječnik može preporučiti i operaciju kojom se rekonstruiraju ozlijeđeni ligamenti. Operacija se najčešće preporučuje mlađim osobama, sportašima (profesionalnim i rekreativnim), osobama s udruženim ozljedama koljena te osobama s nezadovoljavajućim opsegom pokreta i koljenom koje „blokira“.

Nakon operacije potrebno je strpljenje

Nakon operacije liječnik će preporučiti najbolju rehabilitaciju koja je prilagođena ozljedi, ali i fizičkom stanju osobe. Kako bi osigurali što brži i kvalitetniji oporavak, važno je držati se uputa o previjanju rane, prehrani, fizičkoj aktivnosti, itd. U slučaju potrebne fizikalne terapije nakon zahvata, dobro je javiti se stručnjacima koji će napraviti individualiziran program fizikalne terapije koja može uključivati razne tehnike i postupke, a sve u želji da se osoba što prije oporavi i u potpunosti povrati pokretljivost i snagu zgloba.

Izvori:
www.svkatarina.hr/centar-izvrsnosti/2/ortopedija-i-sportska-medicina/rekonstrukcija-prednjeg-kriznog-ligamenta-acl/178
www.fitness.com.hr/zdravlje/ozljede-bolesti/Ozljeda-prednjeg-kriznog-ligamenta.aspx
www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-prirucnik/ozljede-i-trovanja/prijelomi-iscasenja-uganuca/uganuca-koljena-i-ozljede-meniskusa
www.svkatarina.hr/blog/sportske-ozljede-i-njihova-prevencija/91

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)