Svake godine, trećeg tjedna u siječnju obilježava se Europski tjedan prevencije raka maternice, tijekom kojega se obilježava i Dan mimoze, tj. Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.

Ovaj nježan žuti cvijet odabran je kao simbol borbe protiv raka maternice jer mimoza u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i osjećajnost. Osim toga, ovaj cvijet cvjeta u siječnju, što s druge strane pokazuje njegovu snagu i otpornost, baš kao što imaju i žene.

Dakle, kroz cijeli siječanj, a posebno tijekom ovog tjedna provode se brojni edukativni programi kojima se želi senzibilizirati javnost i potaknuti žene na brigu o svome zdravlju. Želi se motivirati i ohrabriti žene da preuzmu kontrolu nad svojim zdravljem i stave ga na prvo mjesto te shvate važnost preventivnih ginekoloških pregleda. Naime, velik broj žena stavlja sve prije sebe – obitelj, djeca, suprug, roditelji, svi oni često su važniji od same žene. Mnoge tvrde kako zbog brojnih obveza ne stignu otići na pregled. Međutim, ovo je pogrešno razmišljanje jer svaka žena mora moći odvojiti dva sata u cijelog godini samo za sebe i odlazak kod ginekologa.

Preventivni pregledi i PAPA test ključ do zdravlja

Inače, rak maternice je zloćudna tvorevina koja nastaje na vratu maternice. Događa se kad stanice vrata maternice promjene svoja svojstva i počnu nekontrolirano rasti. Simptomi raka su nespecifični i rijetko se pojavljuju te je stoga ključno napraviti ginekološki pregled tijekom kojega liječnik radi PAPA test. PAPA test je brza i jednostavna pretraga koja Vam doslovno može spasiti život. Naime, tijekom ove pretrage liječnik radi bris rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice. Osim brisom „skida“ stanice koje se pregledavaju te je moguće vidjeti ima li među njima promijenjenih u ranom stadiju. Uredan nalaz znači da nema promijenjenih stanica. U slučaju da su otkrivene promjene na stanicama i ako su otkrivene pri redovitom pregledu, onda je riječ o predstadiju i ranom intervencijom rezultati liječenja su jako dobri.

Zašto dolazi do raka maternice? 

Iako se još uvijek ne znamo točan uzrok nastajanja raka, potvrđeno je kako je jedan od najčešćih uzročnika raka maternice HPV virus. Humani papiloma virus (HPV) jedan je od najčešćih uzročnika virusnih infekcija reproduktivnih organa. Toliko je čest da se većina spolno aktivnih žena i muškaraca zarazi u nekom trenutku u životu. Postoje različiti tipovi virusa koji se dijele na visokorizične (koji izazivaju rak) i niskorizične. Ovaj virus ne mora se nužno širiti spolnim odnosom, već je dovoljan i dodir kože. Dakle, da bi došlo do zaraze ne mora biti spolnog odnosa sa zaraženom osobom da se virus prenese. Jedan od problema s HPV-om je u tome što zaražene osobe nemaju simptoma pa ni ne znaju da su zaražene, a prvi simptomi mogu se pojaviti godinama nakon zaraze. Najbolji način borbe protiv HPV-a je prevencija koja se sastoji od zdravstvenog odgoja, ali i cijepljenja.

Naime, zadnjih nekoliko godina provodi se organizirano procjepljivanje djece i adolescenata u dobi od 8. razreda i kroz srednju školu, a kojim se smanjuje širenje i zaraza ovih virusom. Naime, cijepljenjem protiv HPV-a, u ovoj dobi, prije početka spolne aktivnosti, tj. prije mogućnosti zaraze ili izlaganja riziku zaraze HPV-om, postižu se najbolji rezultati prevencije bolesti koje uzrokuje infekcija HPV-om.

Visoke brojke oboljelih žena

U Europi svake godine oko 60.000 žena oboli od raka vrata maternice, a 30.000 ih umre. U Hrvatskoj se rak vrata maternice dijagnosticira gotovo svakog dana jednoj ženi, a svakog trećeg dana od njega jedna žena umre. Sve ovo moglo bi se spriječiti i ove brojke bi se mogle značajno smanjiti kad bi žene išle redovito na preventivne preglede. Naime, preventivnim pregledima, kao što smo već rekli, uvelike se smanjuje mogućnost napredovanja bolesti i povećava se stopa ozdravljenja. Upravo zato se u Hrvatskoj provode preventivni programi probira raka maternice. Inače, prema zadnjim podacima iz 2018. godini od invazivnog raka vrata maternice oboljelo je 274 žena, a prema Izvješću o umrlim osobama u 2019. godini, umrlo je 116 žena od posljedica te bolesti. Godišnje se kod otprilike 700 žena dijagnosticira predstadiji raka visokog stupnja.

Dakle, ove godine, kao jednu od najvažnijih novogodišnjih odluka odlučite otići na pregled i odaberite svoje zdravlje. Odredite jedan dan u godini kad ćete otići na preventivni pregled i na taj način uložite i zaštitite svoje zdravlje.

Izvori:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)