Jedan od zasigurno najneugodnijih trenutaka u životu žene je odlazak na ginekološki pregled.

Odlazak liječniku ginekologu i cijeli pregled kod mnogih žena, bez obzira na dob i koliko su već puta bile, izaziva veliku neugodu te je to jedan od razloga zašto mnoge preskaču ovaj, vrlo bitan preventivni pregled koji nam može spasiti život.

Kad je pravo vrijeme za prvi pregled?

Prvi pregled kod ginekologa jednako je bitan kao i svaki sljedeći poslije njega.

Mnogi stručnjaci još se nisu u potpunosti usuglasili kad je najbolje vrijeme za prvi pregled. Dok neki govore da je potrebno kod liječnika otići već nakon prve menstruacije, drugi smatraju kako je potrebno otići tek nakon stupanja u spolne odnose.

Ipak, postoji konsenzus kako bi svakako bilo dobro da djevojka prvi put ode do ginekologa nakon što napuni 16 godina, a nije dobila menstruaciju ili ako ima 18 godina, a još nije bila na pregledu.

Također, potrebno je otići ako djevojka planira postati seksualno aktivna, ili ako primijeti neku neuobičajenost prilikom menstrualnog ciklusa ili pak nekakav čudan iscjedak.

Odlaskom kod liječnika koji se specijalizirao za žensko zdravlje i bolesti ne uključuje samo pregled, već možemo doznati i određene informacije koje nas zanimaju (konzultirati se oko kontracepcije, određenih zahvata i slično).

Kako se pripremiti za pregled i kako on izgleda?

Prije posjete liječniku dobro je pripremiti pitanja o tome što nas točno zanima i što ćemo ga sve pitati. Ovaj pregled često nije ugodan jer je riječ o intimnom dijelu tijela, ali zato je dobro odabrati liječnika u kojega ćete imati povjerenje kako biste lakše pustili strah i neugodu po strani.  

Liječnik može pitati određena pitanja o tome je li u obitelji bilo kakvih bolesti, kada ste dobili prvu mjesečnicu, datum zadnje mjesečnice, dužinu menstrualnog ciklusa, da li se koristi kakvo kontracepcijsko sredstvo, je li bilo trudnoća… Često pitaju i pušite li, jeste li na nešto alergični, a sve kako bi dobili što kompletniju sliku Vašeg zdravlja. Nakon ovih pitanja liječnika će zanimati imate li kakvih ginekoloških tegoba.

Kako izgleda pregled?

Poslije razgovora s liječnikom, kreće samo pregled koji ne traje dugo. Potrebno je opustiti se jer je pregled više neugodan, nego bolan.

Liječnik će pregledati vanjski dio spolovila, a potom i grlić maternice te će uzeti PAPA test. Uzimanje PAPA testa je jako bitno jer se, kako navodi Nacionalni preventivni program (NPP) ranog otkrivanja raka vrata maternice, redovitim odlaskom na preglede i probirom, pojava raka maternice može smanjiti za 80%.

Što je PAPA test?

Ovim testom utvrđuje se postoje li možda neke abnormalnosti na grliću maternice te se može otkriti početak raka maternice. Ako se otkrije u ranoj fazi, jako su velike šanse za izlječenje raka maternice. Uz uzimanje brisa za PAPA test, liječnik može uzeti i briseve za druge bolesti (bakterijske upale, gljivična oboljenja, spolne bolesti…).

Nakon uzimanja brisa liječnik će napraviti manualni pregled kojim će utvrditi smještaj, veličinu, oblik maternice i jajnika. Ovime pregled još nije gotov jer je bitno učiniti i ultrazvučni pregled kojim se provjerava stanje jajnika i maternice te se može vidjeti ako je došlo do nekih promjena.

Ako je sve u redu, liječnik će Vas naručiti opet za godinu ili godinu i pol dana.

I u menopauzi je potrebno ići na preglede

Ono što je bitno naglasiti, a što mnoge žene slučajno ili namjerno zaboravljaju ili o tome ne vode računa, jest da je na ginekološke preglede potrebno nastaviti odlaziti i odlaskom u menopauzu.

Prema podacima Hrvatske lige protiv raka, rak vrata maternice najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa, koji se na ljestvici učestalosti malignih bolesti u žena odmah iza vodećeg raka dojke. U Hrvatskoj od tog raka svake godine obolijeva više od 300 žena godišnje, a umre ih 100. Zato je važno pratiti zdravlje reproduktivnih organa i nakon odlaska u menopauzu.

Rak jajnika je također jedan od velikih problema s kojima se žene susreću i njegova učestalost se povećava s godinama žene (najčešći je u dobi od 55 do 75 godina). Ipak, i on se može se otkriti ginekoloških pregledima te početi s liječenjem u samom začetku.

Bitno je naglasiti da bi sve žene trebale zaboraviti na neugodnost koju osjećaju prilikom odlaska na ginekološki pregled te jedan sat u godini posvetiti svome reproduktivnom zdravlju. Redovitim kontrolama kod liječnika, veća je šansa da će se bolest otkriti na samom početku kada su izgledi za izlječenje daleko bolji.

Na ovaj način čuvamo naše zdravlje i život. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)