Ispadanje zuba svakako je traumatično iskustvo. Bilo da je uzrok gubitka zuba trauma (pad, udarac) ili bolest, gubitak zuba svakako je trenutak koji pogađa sve ljude. Nakon gubitka zuba većinu ljudi prvenstveno brine estetika, posebno ako je riječ o prednjim zubima. No ono o čemu bismo u ovoj situaciji također trebali razmišljati je i zdravlje. Naime, gubitkom zuba gube se i određene funkcije u ustima te se hrana teže žvače. Isto tako, dolazi do promjena u samoj čeljusti pa se tako počinje povlačiti i čeljusna kost. Naime, bez zuba, kost gubi opskrbu dragocjenim hranjivim tvarima te se s vremenom stanjuje i povlači. Ponekad ovo može dovesti i do povlačenja okolnog zubnog mesa te daljnjeg propadanja čeljusne kosti i ostalih zuba.

podizanje sinusa

U slučaju gubitka zuba, jedno od mogućih rješenja je i ugradnja implantata. Ipak, da bi se ugradio implantat, potrebno je imati dovoljno široku kost u koju će se implantat ugraditi. U slučaju dugotrajnijeg nedostatka zuba, prije ugradnje implantata liječnik će morati rekonstruirati kost kako bi mogao ugraditi implantat.

Ponekad, kad je riječ o stražnjim zubima, odnosno kutnjacima, kost se može stanjiti toliko da ostane samo jedan tanki koštani greben između sinusa i usne šupljine. U ovom slučaju kost je pretanka da bi se u nju postavio implantat, a što može predstavljati svojevrsni problem jer se na ovom dijelu glave nalaze i maksilarni sinusi. Oni su smješteni s lijeve i desne strane nosa, na prednjem dijelu lica. Zbog nedostatka zuba, ovi sinusi se mogu „spustiti“ do kosti i uzrokovati njenu daljnju razgradnju.

Ako se ovo već počelo događati, stomatolog će preporučiti  „podizanje sinusa“ ili, kako se stručno kaže, augmentaciju sinusa.

Jednostavan i brz zahvat

Iako možda zvuči složeno, riječ je o relativno jednostavnom i rutinskom zahvatu koji se izvodi u lokalnoj anesteziji. Ovim zahvatom stomatolog ili oralni kirurg ispunit će dio sinusne šupljine novom kosti ili određenim biomaterijalom. Ova nova kost će, s vremenom zarasti, očvrsnuti i stvoriti novu kost u koju će se potom moći ugraditi implantat.

Nakon 4 do 6 mjeseci od sinus lifta, moguće je ugraditi implantat. Naime, ovo vrijeme je potrebno da nova kost ojača dovoljno da su u nju može ugraditi implantat, na koji se potom stavlja i krunica, što označava i kraj samog postupka.

Što se tiče oporavka, pacijenti najčešće dobiju antibiotik, kako bi se spriječila eventualna upala, te nekoliko dana mogu piti lijekove protiv boli i uzimati kapi za nos. Isto tako, dobro je stavljati hladne obloge na lice kako bi se smanjio eventualni otok.

Brz oporavak

Buduće se radila intervencija u sinuse i zahvat na zubu, potrebno je nekoliko dana odmarati i izbjegavati fizički napor kako bi rana što brže mogla zarasti.

Kao i kod svakog zahvata i prije ovog je potrebno obaviti pregled kod stomatologa koji će procijeniti jeste li kandidat za ugradnju implantata. Potom stomatolog može preporučiti dodatne pretrage, kao što je npr. rendgenska snimka ili CT usta, koje će pomoći liječniku pri zahvatu da vidi sam položaj zuba, debljinu kosti i ostale potrebne informacije.

Nakon zahvata i dalje je potrebno odlaziti na redovite godišnje kontrole kod stomatologa koji će voditi računa o ugrađenom implantatu, ali i ostalim zubima. Na ovaj način veća je vjerojatnost da ćete izbjeći ispadanje preostalih zuba i nove zahvate.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)