Pred nama su božićni i novogodišnji blagdani, dani kad se na našim stolovima nalazi jako puno različite fine, ali i masne i slatke hrane – keksića, medenjaka i slastica svih vrsta. U blagdansko vrijeme uživamo u bogatim ručkovima i večerama koje obiluju mesom, umacima, dodacima, kao što je francuska salata, nakon čega sve dobro zalijemo vinom ili nekim drugim alkoholom. Mnogi od nas u to vrijeme pretjeraju s hranom i pićem što može dovesti do raznih probavnih problema – od žgaravice preko nadutosti do nekih težih poteškoća. Zbog povećanog unosa količine hrane i kalorijskog suficita mnogi se zateknu s nekoliko kilograma viška te nakon blagdana odabiru dijetu ili detoksikaciju.

Treba umjereno uživati u hrani i piću

Međutim, postoji li način da se izbjegne prejedanje i višak kilograma? Može li se umjereno uživati u hrani tijekom blagdana?

Naravno da možemo. Samo treba biti umjeren i znati kada povući kočnicu. Za vrijeme blagdana ne treba jesti očima, već stati prije nego osjetimo sitost. Moramo shvatiti da ne trebamo sve kušati i ne trebamo baš sve pojesti. Isto tako, ako nam je teško odoljeti slasticama, bilo bi dobro izbjegavati slatka pića i sokove, pa barem na taj način smanjiti unos šećera i praznih kalorija.

Pravilna prehrana je bitna, pa čak i tijekom blagdana. Treba voditi računa o tome što jedemo i u kolikim količinama. Naime, svako pretjerivanje može ostaviti traga na našem zdravlju. Za zdravo i pravilno funkcioniranje organizma potrebna nam je ravnomjerna i uravnotežena prehrana.

Napravite zdravije izbore

Ipak, ako baš ne možemo odoljeti slasticama i ne možemo zamisliti blagdane bez njih, možemo razmisliti o alternativnim načinima slađenja.

Dakle, umjesto šećera, bolji izbor je med, stevija ili eritrol. Isto tako, dobro je umjesto običnog bijelog brašna odabrati tamno brašno. Također, umjesto francuske salate koja je bogata mastima, bolje je uz pečenku servirati zelenu salatu začinjenu s maslinovim uljem i octom. Mnogi nutricionisti savjetuju juhe kao dobar početak objeda jer su bogate raznim nutrijentima. Osim toga, juha pruža osjećaj sitosti pa je vjerojatno da ćemo poslije pojesti manju količinu hrane.

Činjenica je da su prehrana i život međusobno povezani i ne mogu se odvojiti. Važnost prehrane za kvalitetan i zdrav život prepoznati su još od davnina, pa je tako već Hipokrat govorio kako hrana ima ljekovita svojstva. Svi znamo da određena hrana može utjecati na naše raspoloženje, pa tako čokolada podiže razinu serotonina zbog čega se osjećamo sretnije i bolje.

Ipak, i pravilna prehrana je jako važna. Zdrava i pravila prehrana ne znači jesti samo ono što je kupljeno u trgovinama zdrave hrane. Zdrava prehrana podrazumijeva dovoljnu količinu svih nutrijenata koje su nam potrebne za život. Kako bismo zadovoljili sve potrebe, trebamo se hraniti raznovrsno. Stoga mnogi nutricionisti nisu skloni novim dijetama koje promoviraju potpuno izbacivanje određenih vrsta namirnica iz prehrane.

Mediteranska prehrana kao najbolji izbor

Stručnjaci se slažu kako je mediteranska dijeta idealan primjer zdrave i raznovrsne prehrane koju bi trebalo usvojiti i prakticirati cijeli život. Ova dijeta ima idealan omjer masnih kiselina, smanjen unos kolesterola te povećan udio prehrambenih vlakana. Međutim, ono što je bitno naglasiti da riječ „dijeta“ u ovom slučaju ne znači neki trend koji će trajati neko određeno vrijeme tijekom kojega će osoba izgubiti određeni broj kilograma. Dijeta podrazumijeva način prehrane kojeg ćemo se s lakoćom moći pridržavati tijekom cijeloga života. Mediteranska je prehrana prepoznata kao najbolja jer uključuje namirnice koje su svima dostupne – manje mesa, više zelenog povrća, lagani obroci, malo šećera, maslinovo ulje, riba…

Ovo je put kojim bismo svi trebali krenuti, ako želimo dug i zdrav život bez bolesti kao što je visok tlak, povišen kolesterol te mnoge druge.

Prema rezultatima brojnih studija, pravilnom prehranom možemo znatno utjecati na razvoj bolesti, odgoditi razvoj kroničnih komplikacija i poboljšati kvalitetu života. U tome važnu ulogu ima klinički dijetetičar/nutricionist koji aktivno surađuje s liječnicima i ostalim zdravstvenim osobljem. Ako imate ikakvih sumnji i želite pozitivno utjecati na svoje zdravlje, najbolji način je dogovor konzultacija s nutricionistom koji će Vam preporučiti najbolju dijetu prilagođenu Vašim potrebama.  

Dakle, za vrijeme Božića smijete se opustiti, ali isto tako budite oprezni i nemojte pretjerivati. Ako osjetite da ste siti, ne treba Vam još jedna žlica bakalara na bijelo ili još jedan komad mesa. Ako osjetite da trebate otkopčati hlače, onda propustite tu šnitu torte. U protivnom ćete morati posezati za raznim lijekovima protiv probavnih poteškoća.

Sretan i blagoslovljen Božić, sve najbolje u novoj godini svim našim čitateljima. Želimo Vam puno zdravlja i sreće.

Izvori: www.svkatarina.hr/blog/karta-do-zdravlja/44

www.svkatarina.hr/blog/tjelesna-aktivnost-prehrana-i-secerna-bolest/50

www.svkatarina.hr/blog/hranom-do-boljeg-raspolozenja/49

www.svkatarina.hr/centar-izvrsnosti/13/dijetoterapija-i-nutricionizam/savjetovanje-o-zdravoj-prehrani-i-izrada-jelovnika/255

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)