Ako postavimo pitanje „Što je to dijeta?“ dobit ćemo razne odgovore koji će opisati ovu, većini ljudi, omraženu riječ. Ono što bi se trebalo istaknuti jest da dijeta ne bi trebala značiti kratkotrajnu promjenu prehrane, već bi trebala podrazumijevati način prehrane kojega ćemo se držati cijeloga života.

Mnogi se pitaju koja je dijeta najbolja kako bi se postigli najbolji rezultati. Pravo pitanje koje treba postaviti je: „Što su to pravi rezultati?“ Je li to zdravlje, vitkost, mišići?!

U današnje vrijeme mnogi streme mršavom izgledu te na putu do ostvarenja tog cilja posežu za brojnim redukcijskim dijetama koje su ponekad i opasne za zdravlje. U želji da što prije dođu do željenih rezultata tj. gubitka kilograma, mnogi si uskraćuju potrebne nutrijente i tako si mogu ugroziti zdravlje.

Dakle, što to podrazumijeva dobru dijetu?

Svake godine odgovor na ovo pitanje trude se dati američki stručnjaci (nutricionisti, prehrambeni savjetnici i liječnici specijalizirani za zdravlje srca, dijabetes i gubitak kilograma) okupljeni na panelu. Oni razmatraju i odabiru najbolje od 35 različitih dijeta te ih rangiraju prema nekoliko kriterija.

Ti kriteriji su: kratkoročni gubitak kilograma, dugoročni efekti dijete, dijabetes, utjecaj na zdravlje srca, jednostavnost primjene, nutritivna potpunost i rizik za zdravlje. Prema ovim standardima, najbolja dijeta odnosno prehrane već nekoliko godina za redom je Mediteranska prehrana.

Što je to Mediteranska prehrana?

Ova dijeta, odnosno način prehrane, odabran je kao najzdraviji, najpotpuniji način prehrane kojega je jednostavno primjenjivati i koji dugoročno ima odlične rezultate što se tiče zdravlja, ali i za gubitak kilograma. Bazira se na konzumiranju većih količina povrća i voća, a manje mesa. Maslinovo ulje ključan je segment ove dijete i sastavni je dio pripreme obroka. Cjelovite žitarice, grahorice, mahunarke i orašasti plodovi također su dozvoljeni. Riba i morski plodovi trebali bi biti na meniju barem dva puta tjedno.

Dobra strana ove dijete je što je dopušteno popiti malo vina ( u umjerenim količinama). Trebalo bi izbjegavati slatkiše, prerađenu hranu, mnogo mesa i naravno, treba voditi računa o količinama obroka.

Ovakvim načinom prehrane dovest ćemo tijelo u balans, izregulirati šećer i kolesterol i osigurati si gubitak kilograma. Ova vrsta prehrane pohvaljena je zbog pozitivnih učinaka na zdravlje, osobito na zdravlje srca i krvnih žila te na dugovječnost. S obzirom na širok izbor namirnica njeno primjenjivanje nije komplicirano, tako da je razumljivo zašto je odabrana kao najbolja.

Sljedeća na ljestvici je DASH dijeta.

DASH dijeta

Ovo je prehrana koja je osmišljena za osobe koje imaju visok krvi tlak. Preferira povrće i voće, krto meso i mliječne proizvode smanjenog udjela masti, a preporučuje se smanjenje unosa soli.

Fleksitarijanska dijeta

Treća dijeta na ljestvici ima pomalo čudan naziv – Fleksitarijanska dijeta. Ovo neobično ime nastalo je spojem dviju riječi na engleskom jeziku „flexible“ i „vegetarian“ (fleksibilno i vegetarijanski). Ova prehrana se bazira na vegetarijanskim principima prehrane uz poneki obrok koji sadrži meso.

Dakle, unos više povrća i manje mesa svakako će pomoći pri mršavljenju, kao i poboljšavanju zdravstvenog stanja. Prednosti ove dijete su fleksibilnost i mnogo ukusnih recepata.

Mnogo je dijeta, odnosno načina prehrana, koje su pomogle mnogim ljudima da izgube kilograme, ali ono što je najvažnije za istaknuti je da je potrebno naći onu koja nama odgovara.

Hoće li to biti Paleo prehrana, proteinska prehrana, mediteranska, vegetarijanska, post 18-6 , sve to ovisi o našem tijelu i našim potrebama.

Odabrati dijetu koja nam najbolje odgovara

Nekome će odgovarati da ne jede 18 sati u komadu te se hrani ostalih šest sati, dok će drugima to dodatno usporiti metabolizam. S druge strane nekome će odgovarati pet manjih obroka ravnomjerno raspoređenih tijekom cijeloga dana.

Ono što je svakako bitno naglasiti, a što je zajedničko svim dijetama, jest da je važno izbaciti šećer, prerađenu hranu i smanjiti sol.

Dakle, slatkiši, keksi, kolači, grickalice (čips, kroki, štapići…), slatka gazirana ili negazirana pića, čokoladna mlijeka, voćni pudinzi, prerađeni suhomesnati proizvodi, gotove juhe i jela… sve ovo je nepoželjno u svim dijetama. Bilo bi dobro kad bismo ovu vrstu hrane izbacili s menija ili je smanjili kako bismo si osigurali zdravlje i duži život bez zdravstvenih poteškoća. Odabirom pravih zdravih namirnica odabiremo i zdravlje.

Za kraj je potrebno nadodati kako dijeta nije jedini put do dobre linije i zdravlja već trebamo uključiti i tjelovježbu. Ovo je jako bitno zbog očuvanja zdravlja i tonusa mišića, zdravlja srca i uopće u borbi protiv sjedilačkog načina života. Dakle, da završimo članak odgovorom na pitanje iz naslova: „Postoji li savršena dijeta?“. Naš odgovor je kako ne postoji univerzalna savršena dijeta koja će kod svih ljudi donijeti jednake rezultate jer nismo svi jednaki. Ponekad je potrebno isprobati više različitih načina prehrane i u konačnici ćemo pronaći ono što nam najviše odgovara i s čim ćemo postići najbolje rezultate i ono što je najvažnije – zdravlje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)