Vjerojatno nema osobe koja nije osjetila probleme u želucu, osjećaj pečenja i nadutosti, odnosno žgaravicu.

Ova neugodna pojava toliko je česta da je mnogi ne smatraju kao nešto na što bi trebalo obratiti pažnju, zabrinuti se ili otići kod liječnika. Većina ljudi u ljekarni potraži neki lijek koji će privremeno „ugasiti“ vatru u želucu i nastavljaju dalje s lošim prehrambenim i životnim navikama. Ipak, ovako nisu riješili problem dugoročno, već tek privremeno.

A što je zapravo žgaravica?

Žgaravica nastaje zbog vraćanja želučanog sadržaja u jednjak. To se događa zbog oslabljenja mišića koji zatvara jednjak na mjestu gdje ulazi u želudac. Ovaj mišić ima funkciju svojevrsnog ventila, koji propušta hranu u želudac, a sprječava njeno vraćanje u jednjak. Međutim, ako ovaj mišić oslabi, sadržaj se može vraćati u jednjak što osjećamo kao žgaravicu, odnosno osjećaj pečenja u prednjem dijelu prsa.

Kada se žgaravica javlja?

Žgaravica najčešće nastaje nakon obilnog obroka koji je sadržavao masnu hranu, ali može nastati i kao rezultat stresa, pušenja, nakon pijenja gaziranih i alkoholnih pića te povišenog tlaka u trbuhu koji nastaje zbog debljine, trudnoće ili uske odjeće.

Ipak, najčešći uzrok nastanka žgaravice je masna, pržena hrana, šećer, čokolada, jaki začini, luk, ali i citrusi te poneki jači čajevi i kava. Isto tako, ako imamo naviku jesti brzo i hlapljivo i nedovoljno žvakati hranu, također nakon obroka možemo osjetiti pečenje u jednjaku.

Kada se javiti liječniku?

Ako žgaravicu osjetimo tek jedan do dva puta godišnje i to nakon nekog obilnijeg i masnijeg obroka, to nije razlog za uzbunu ili brigu već je riječ o normalnoj reakciji tijela na određenu vrstu hrane. Ipak, i to treba shvatiti kao upozorenje da ne pretjerujemo s ovakvim oblikom prehrane.

Međutim, ako žgaravicu osjećamo na tjednoj bazi, te čak i nekoliko puta tjedno, vrijeme je za promjenu životnih i prehrambenih navika te posjetu liječniku. Posebno je bitno otići kod liječnika ako osjećamo žgaravicu tijekom noći. Ako ne promijenimo životne navike, može doći do težih problema, kao što su gastritis ili čir na želucu. Žgaravica koja se ne stavi pod kontrolu može dovesti do promjena na sluznici jednjaka, ali i drugih komplikacija kao što su upala ždrijela, promuklost, kronični kašalj, pa čak i astma.

Nakon pregleda, liječnik će propisati lijekove koji će smanjiti lučenje želučane kiseline i umiriti žgaravicu. Ovi lijekovi su antacidi i neutralizirat će želučanu kiselinu. Dobra stvar je da njihovo djelovanje osjetimo gotovo odmah. Druga vrsta lijekova su H2 blokatori, koji ne djeluju odmah, ali imaju dugotrajniji učinak. Zadnja vrsta su inhibitori protonske pumpe koji blokiraju želučane kiseline i omogućuju tkivu da zacijeli. Pored lijekova, ako je riječ o dugotrajnijoj žgaravici, liječnik može dati uputnicu za pregled kod gastroenterologa, koji može napraviti gastroskopiju kako bi utvrdio točno stanje jednjaka i želuca.

Gastroskopija se izvodi tako da se sonda kroz usta uvodi u jednjak, a potom i u želudac kako bi se vidjelo koliko je oštećenje jednjaka i želuca. Pretraga traje nekoliko minuta i kod jednog dijela osoba može izazvati osjećaj neugode. Tada se može raditi i u kratkotrajnoj anesteziji.

Prirodni pomagači protiv žgaravice

Najbolji i najjednostavniji način borbe protiv žgaravice je promjena životnih i prehrambenih navika. Potrebno je izbjegavati masnu hranu, a odabirati više povrća. Umjesto prženog, odabrati hranu spremljenu na minimalno ulja ili kuhano. Prilikom jedenja potrebno je ne „bacati“ hranu u sebe, već svjesno jesti, polako žvakati svaki zalogaj i jesi manje količine hrane. Bilo bi dobro prestati pušiti kao i smršavjeti. Isto tako dobro bi bilo jedno vrijeme izbjegavati ljutu i paprenu hranu, citruse, luk, gazirane sokove…

Možete isprobati neke prirodne lijekove koji mogu umanjiti žgaravicu.

Banane pomažu smiriti želudac, a bademovo mlijeko i bademi pomažu neutralizirati kiselinu u želucu. Zobene pahuljice također su odlične jer smiruju želudac, isto kao i čaj od đumbira. I za kraj uvijek je dobro odabrati zeleno listano povrće koje je puno vlakana, ali i raznih minerala i vitamina, koji povoljno utječu na probavu.

Kao prva pomoć protiv žgaravice može pomoći i žvakanje žvakaće gume bez šećera 30 minuta nakon obroka. Žvakanje žvakaće gume potiče lučenje sline koja pomaže neutralizirati želučanu kiselinu.

I soda bikarbona dobar je izbor za smirivanje i neutraliziranje želučane kiseline. Potrebno je promiješati pola čajne žlice s vodom i popiti.

Žgaravica u trudnoći

Žgaravica se može pojaviti i u trudnoći i to kod žena koje nikada nisu imale problema s ovim. Najčešće nastaje u drugom tromjesečju zbog hormona progesterona koji opušta glatke mišiće u tijelu.

Također, rast djeteta uzrokuje opterećenje i premještanje organa u tijelu, što može biti uzrokom žgaravice. Trudnicama se preporučuju prirodni lijekovi za smirivanje žgaravice. Dobra vijest je da se nakon poroda stvari opet vraćaju na staro i većina žena više nema žgaravicu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)