Jeste li ikada čuli za Bowen terapiju? Što ona točno podrazumijeva?

Kad čujemo riječ masaža velik broj nas podrazumijeva ležanje na stolu, najčešće bez odjeće, te terapeuta koji nas masira raznim uljima i tako nam pomaže u borbi protiv bolova i poteškoća koje nas muče. Bowen terapija je slična masaži, a opet je jako različita. Riječ je o manualnoj terapijskoj metodi koja uključuje posebne pokrete na mekom tkivu. Cilj ove metode je da se određenim pokretima osoba „oslobodi“ biomehaničkih poremećaja.

Utemeljena u Australiji

Utemeljitelj ove metode bio je Thomas Ambrose Bowen, rođen davne 1915. godine u Australiji. Ovaj samouki terapeut kroz život je stekao bogato iskustvo u liječenju različitih poteškoća i bolova. Bowen je karijeru počeo kao pomoćni maser u raznim sportskim klubovima. Tijekom godina razvio je manje bolnu i manje nasilnu tehniku masiranja. Proučavao je različite metode te kinesku medicinu i stvorio je novu holističku terapiju – Bowen terapiju.

Što podrazumijeva Bowen terapija?

Bowen metoda je jedna je od najsvestranijih i najučinkovitijih terapijskih tehnika i potpuno je drugačija od ostalih manualnih metoda terapije. Cilj ove terapije je uravnotežiti tjelesne funkcije koje nisu u ravnoteži i tako pomoći tijelu da samo zacijeli.

Sama tehnika je vrlo nježna i primjerena je osobama svake dobi, pa čak i djeci. Osim toga, osoba koja sudjeluje u terapiji može biti u donjem rublju ili laganoj odjeći. Dakle, nisu potrebna nikakva pomagala, ulja, kreme i slično, već samo spretne ruke školovanog terapeuta.

Kako se točno izvodi terapija?

Bowen terapija izvodi se drugačije nego klasične masaže s uvoda priče. Terapeut tijekom tretmana izvodi nježne, ali precizne pokrete kojima manipulira mekim tkivom. Tijekom terapije se kažiprst i palac rolaju preko mišića, tetiva i živaca, ali s minimalnim pritiskom.

Na ovaj način stvara se električni naboj na ovojnici mišića, tetiva i unutarnjih organa te se mozgu šalje signal da nešto s tim dijelom tijela nije u redu. Mozak tada reagira tako da opušta okolne mišiće što dovodi do bolje prokrvljenosti i u konačnici bržeg oporavka.

Terapijom do smirenosti i opuštanja

Osoba za vrijeme terapije osjeća mir i opuštenost. Kako bi učinak terapije bio što bolji te kako bi mozak bio što manje opterećen signalima izvana i fokusiran na samo tijelo, terapeut će smanjiti komunikaciju s osobom koja je na tretmanu. Također, terapeut će možda u nekoliko navrata i izaći iz prostorije kako bi se smanjila mogućnost ometanja, a što će olakšati tijelu da se što bolje zaliječi. Ono što je bitno je omogućiti mozgu da opušteno može primiti, obraditi i proslijediti informaciju koja se pokrene nakon izvođenja pokreta.

Za koje tegobe se koristi Bowen terapija?

Budući da je riječ o holističkom pristupu liječenju Bowen terapija može se koristiti kao pomoć u jako velikom broju tegoba. Može pomoći kod bolova u leđima, brojnih problema s kralježnicom, hernije diska, išijasom, kod bolova u vratu i ramenima, te kod sportskih ozljeda. Ako je riječ o uklanjanju bolova, potrebno je otići na pregled kod fizijatra, koji će ustanoviti najbolju moguću terapiju, među kojima može biti i Bowen terapija.

Bowen je djelotvoran i u borbi protiv peludne alergije, ali i migrena, vrtoglavica, svih vrsta glavobolja, bolesti dišnih putova. Također, može olakšati simptome PMS-a kao i probleme s probavom i crijevima.

Razlike između Bowen terapije i drugih terapija

Pri dolasku na Bowen terapiju osoba mora biti svjesna kako se ova terapija u mnogome razlikuje od ostalih. Dakle, ovo nije klasična masaža, nije medicinska masaža, nije ni shiatsu ili akupresura. Ovo je jedna sasvim posebna tehnika.

Glavne razlike su poseban Bowen pokret kojega izvode terapeuti, a koji se razlikuje od ostalih terapeutskih pokreta. Osim toga, pri izvođenju pokreta terapeut će raditi vremenski razmak. Terapeut izvodi kratkotrajni dodir s tijelom osobe koja je na terapiji, nakon izvođenja pokreta, više ne dodiruje pacijenta.

Što nakon tretmana?

Najčešće reakcije nakon Bowen terapije su osjećaj opuštenosti te djelomičan ili potpuni izostanak boli. Mnoge osobe nakon terapije osjećaju i razne senzacije u tijelu kao što su npr. toplina, grčenje ili trzanje mišića, protok energije u dijelove tijela koji nisu tretirani, osjećaj trnaca po tijelu…

Najčešća reakcija nakon tretmana je osjećaj da su se simptomi, odnosno problem zbog kojega smo došli, dodatno povećali. Međutim, ovo stanje ne traje duže od jednog do dva dana i znak je da tijelo pronalazi ravnotežu. Potrebno je slušati savjete terapeuta i biti strpljivi. Kao još jedna reakcija nakon terapije je moguće pojačano mokrenje. Naime, tijelo se „rješava“ toksina koji su zarobljeni u tijelu.

U svakom slučaju potrebno je poslušati terapeuta koji će dati jasne smjernice kako se ponašati nakon terapije kako bismo se opet vratili u ravnotežu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)