Jeste li već čuli za Emmet tehniku? Znate li odakle potječe i kako je nastala? Za što se točno koristi? Ne brinite, sad ćemo Vam odgovoriti na sva ova pitanja.

Često patite od glavobolja ili bolova u leđima? Imate posao zbog kojega ste cijelo vrijeme u istom položaju koji Vam uzrokuje bolove i neugodu? Na žalost niste jedini. Moderan sjedilački način života počinje ostavljati traga na našim tijelima te sve veći broj ljudi pati od određenih fizičkih tegoba.

U borbu s ovim poteškoćama možemo krenuti mijenjanjem načina života. Potrebno je početi vježbati, više se kretati, manje gledati u mobitele i tv. Osim toga, u borbi s boli mogu nam pomoći i profesionalci koji su za to posebno educirani. Jedna od metoda koja se koristi je i Emmett tehnika.

Emmett tehnika – lagani dodir za velike promjene

Emmett tehniku je razvio Ross Emmett iz Australije. Na samom početku Emmett je radio kao masažni terapeut i stručnjak za korektivnu terapiju gdje je dobio priliku za razvijanje ove tehnike. On je ovu tehniku primjenjivao za liječenje i olakšavanje tegoba kod životinja. Nakon nekog vremena počeo ju je primjenjivati i na ljudima te je imao vrlo velike uspjehe. Pacijenti su brže ozdravljali i nisu morali toliko često ponavljati terapiju. Budući da je na početku karijere radio u gradu Mount Isa, u središnjem dijelu Australije, njegovi su klijenti često morali voziti stotinjak kilometara kako bi došli na terapiju. Zbog toga je Emmett osmislio terapiju koja će pacijentima ponuditi trenutno olakšanje, a s druge strane imati duži efekt. Počevši primjenjivati ovu vrstu terapije, dolazilo mu je sve više klijenata koji su bili zadovoljni tretmanom te su se vraćali i preporučivali ga drugima. Nastavio je razvijati tu tehniku koja je u konačnici dobila naziv Emmett tehnika.

Kako se izvodi Emmett tehnika

Emmet tehnika je nježna manualna tehnika u kojoj se pritiskom prsta na određene točke u tijelu postiže reakcija u živcima i mišiću čime se tijelo dovodi u ravnotežu ili ga se potiče da samo zacijeli.

Svrha ove tehnike je da se bez izazivanja boli postignu određeni rezultati. Tretman može trajati od desetak do 45 minuta, a može se izvoditi preko odjeće ili dodirom na kožu. Za vrijeme terapije možete sjediti, ležati, pa čak i stajati. Na početku trebate objasniti terapeutu zbog čega ste došli, koje poteškoće imate i sve ostalo što Vas muči i što Vas je potaknulo da mu se obratite. Terapeut će na temelju ovih podataka moći prilagoditi terapiju Vama i vašim poteškoćama.

Nježnim pritiskom do velikih rezultata

Emmett terapija je specifična terapija u kojoj terapeut izvodi nježan pritisak na točke u tijelu koje se razlikuju od točaka u akupunkturi ili nekim drugim tehnikama. Emmett točke su mjesta gdje se preklapaju senzorne i receptorne točke u mišiću. Emmett terapeut dodirom određenih točaka aktivira živčani sustav koji potiče tijelo da se regenerira. Pritiskom na ove točke otklanjaju se loši uzorci u ravnoteži i pokretima i stvaraju se novi obrasci. Ova metoda može imati i dugoročno djelovanje koje se očituje popuštanjem napetosti mišića. Također potiče lučenje endorfina, bolju cirkulaciju i limfnu drenažu…

Emmet metoda ili tehnika odlično se nadopunjuje ostalim metodama. Jedna od njih je Bowen metoda, koja je također razvijena u Australiji.

Kombinacija ovih dviju metoda pomaže kod bolova u leđima, vratu, ramenima, ali i kod migrena i glavobolja te može ublažiti simptome PMS-a. Zajednička primjena pomaže i kod alergija te brojnih drugih poteškoća. Provjerite imate li u svom mjestu Emmett terapeuta i javite mu se te omogućite tijelu da se vrati u ravnotežu.

Izvori:

  • https://www.senzogym.hr/usluge/fizio-senzogym/individualni-tretman/emmett-tehnika/
  • https://emmett-hr.com/pocetna/o-emmett-tehnici/
  • https://www.svkatarina.hr/centar-izvrsnosti/7/fizikalna-medicina-i-rehabilitacija/emmett-tehnika/188

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)