Moderan, sjedilački način života donio nam je velike probleme – od pretjeranog viška kilograma do bolova u leđima. Čini se da „homo erectus“ nije prilagođen provoditi sate i sate sjedeći i bez aktivnosti, kako danas živi većina ljudi. Za razliku od naših predaka, koji su dane provodili trčeći za lovinom ili u strahu da ne bi poslati lovina, mi većinu dana sjedimo. Sjedimo u uredu, sjedimo u automobilu i prijevozu do doma, sjedimo kući na kauču i onda u konačnici legnemo u krevet. Sve ovo sjedenje uzrok je problema s kojima se bore mnogi ljudi, a među njima su i pretilost te bolovi.

Postoji li rješenje kako doskočiti ovom problemu? Naravno da postoji i vrlo je jednostavan te ne košta ništa. Riječ je o hodanju. Hodanje nam može uvelike pomoći u očuvanju zdravlja. Ono je naš put ka zdravijem život. Trebamo se vratiti našim korijenima i opet početi hodati jer hodanje donosi nebrojene benefite.

Pozitivni učinci hodanja

Hodanje ima mnoge pozitivne učinke na naše tijelo. Iako možda mislite da je riječ o jednostavnoj i osnovnoj fizičkoj aktivnosti, tijekom hodanja se kreće cijelo naše tijelo. Dok hodamo aktiviramo mišiće nogu, ruku, trupa, leđa… Ipak, opterećenje je mnogo manje nego kod trčanja ili neke vrste aerobika te je stoga primjereno kao aktivnost za sve ljude bez obzira na dob ili zdravstveno stanje.

Brojne su dobrobiti hodanja i mnogi se slažu kako bismo svi trebali hodati najmanje pola sata dnevno. Hodanje nam pomaže sniziti tlak krvi, kao i tjelesnu težinu, te smanjuje rizik od raka dojke i dijabetesa, jača imunitet…
Provedena su istraživanja koja pokazuju kako šetnja smanjuje razinu šećera u krvi, čime se smanjuje i rizik obolijevanja od dijabetesa. Isto tako, Američko liječničko udruženje preporučuje 150 minuta lagane tjelovježbe tjedno (poput hodanja), čime se smanjuje rizik od raka dojke u menopauzi. Isto tako, hodanje pozitivno utječe na smanjenje krvnog tlaka, a čime se smanjuje i rizik od moždanog udara.

Hodanje kao pokretač imuniteta

Dovoljno je do pola sata hodanja kako bi se potaknuo imunitet, dok se šetnjom tijekom sunčanih dana potiče proizvodnja vitamina D. Vitamin D ključan je za imunitet, ali i za zdravlje kostiju.
Ako odaberete hodanje umjesto sjedenja uvelike ćete pomoći svome srcu i smanjit ćete rizik od srčanih bolesti. Bilo kakva tjelesna aktivnost, pa samim time i hodanje, aktivira mišiće i potiče cirkulaciju. Ovako se uravnotežava srčani ritam i preveniraju se kardiovaskularne bolesti.

Hodanjem do vitke linije

Još jedna dobra strana hodanja je i gubitak kilograma, posebno ako si zadate ciljeve da dnevno prehodate do 10.000 koraka. Ovo je neki optimum koraka koje morate napraviti, kako biste poboljšali mršavljenje. Ipak, ako ne uspijete ovoliko prošetati, dovoljno je prošetati i pola od ovoga kako biste osjetiti povoljne utjecaje na zdravlje. Više kretanja potiče više sagorijevanja kolesterola čime se gube kilogrami i smanjuje se rizik od srčanog udara.

Hodanje ne pomaže samo u fizičkim aspektima zdravlja već pomaže i održavanju psihičkog zdravlja. Naime, hodanje nam pomaže da se opustimo i riješimo stresa koji se nakuplja tijekom dana. Oduvijek je poznato da šetnja može razbistriti glavu, tako da je dobro otići u šetnju i „očistiti“ glavu od svih misli. Ako smo pod stresom najbolje bi bilo odabrati šetnju u prirodi, gdje će nam mirisi i zvukovi šume pomoći da se „uzemljimo“ i vratimo sebi.

Jače kosti i mišići

Kao i pri svakoj drugoj tjelesnoj aktivnosti, i tijekom hodanja tijelo stvara endorfin, koji poboljšava raspoloženje, ali i smanjuje bolove. Dok smo fizički aktivni smanjuje se razina kortizola, hormona stresa, zbog kojega se osjećamo loše i koji može biti uzrokom velikog broja tegoba.
Svakodnevnom šetnjom smanjit ćemo i bolove u leđima od kojih mnogi pate zbog dugotrajnog sjedenja na poslu. Razgibat ćemo se i biti spremni za nove radne izazove.
Još jedna pozitivna strana hodanja je poboljšanje probave. Naime, dok hodamo, pomiču se crijeva što posljedično poboljšava probavu. Ovako u konačnici smanjujemo rizik od pojave karcinom debelog crijeva.
Hodanje će nam pomoći održati vitalnost. Ono jača mišiće, a topi masti. Hodajući u intervalima ili uvođenjem malo bržeg hodanja postići ćemo izuzetne rezultate što se tiče zdravlja.
Također, ova tjelesna aktivnost pridonijet će i jačanju kostiju te smanjiti rizik od osteoporoze.
Bilo da odaberete šetnju samo do posla i nazad, šetnju sami ili u društvu, uvečer ili ujutro, brzo ili polako, ništa nije toliko važno, koliko je važno da ste odabrali hodanje. Šetnjom aktiviramo tijelo, a odmaramo „glavu“, a što u konačnici pozitivno utječe na naše zdravlje i zato ne čekajte, već sutra na posao odite pješice.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)