Brza prehrana, malo kretanja i mnogo stresa ponekad znaju biti razlogom boli u trbuhu. Ipak, svakodnevan osjećaj mučnine ili pečenja u želudcu znakovi su da bismo trebali posjetiti specijalista – gastroenterologa.

Gastroenterolozi su liječnici koji liječe poteškoće i bolesti vezane uz probavni sustav. Dakle, u slučaju da osjećamo probavne poteškoće, kod ovog specijalista ćemo potražiti uzrok tih smetnji, a on će nam, ako bude potrebno, predložiti liječenje.

Kada biste trebali razmisliti o posjeti gastroenterologu?

Žgaravica i bolovi u trbuhu

Žgaravica nastaje zbog vraćanja želučanog sadržaja u jednjak. To se događa zbog oslabljenja mišića koji zatvara jednjak na mjestu gdje ulazi u želudac. Ovaj mišić ima funkciju svojevrsnog ventila, koji propušta hranu u želudac, a sprječava njeno vraćanje u jednjak. Međutim, ako ovaj mišić oslabi, sadržaj se može vraćati u jednjak što osjećamo kao žgaravicu, odnosno osjećaj pečenja u prednjem dijelu prsa. Česta žgaravica može biti simptom gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) pa je svakako dobra odluka zatražiti mišljenje liječnika specijalista.
Žgaravica može nastati i u slučajevima kad nam neka hrana ne odgovara. U ovom slučaju, pored žgaravice, može se pojaviti i nadutost. Nadutost je znak da nam nešto od namirnica smeta. Liječnik će napraviti pretrage kako bi pokušao utvrditi koje namirnice bi trebalo izbjegavati.
Bolovi u trbuhu mogu upućivati na još jedno stanje – žučne kamence. Oni mogu uzrokovati bolove u prednjem dijelu trbuha. Bolovi se mogu pojaviti iznenada, a mogu trajati satima, pa i danima i razlog su za posjet gastroenterologu.

Čir želuca

Ova poteškoća manifestira pojavom učestalih simptoma među kojima je najčešći bol na sredini trbuha. Ponekad je moguće osjetiti bol uslijed gladi, a u nekim slučajevima se čak može reflektirati i kao bol u leđima. Osjećaj pečenja u želucu također može biti znak čira. Ako imate ove simptome bilo bi dobro da posjetite liječnika.

Zatvor ili proljev

Probavne smetnje kao što su dugotrajni zatvor ili učestali proljev također su simptomi i upozorenje da bi bilo dobro posjetiti gastroenterologa. Ako imate stolicu manje od tri puta tjedno, znači da imate problem sa zatvorom,  i to predstavlja ozbiljan zdravstveni problem. Najčešće se javlja kod starijih osoba te osoba koje piju malo tekućine ili im fali vlakana u prehrani. Ni prečesta stolica nije znak dobrog zdravlja. Naime, česta i tekuća stolica ili grčevi mogu biti simptomi sindroma iritabilnog crijeva.

Preventivni pregledi za rak

Posjet gastroenterologu u bi bilo dobro napraviti i ako nemate nekih bolova i poteškoća. Svi stariji od 50 godina trebali bi jednom godišnje obaviti preventivni pregled.

žgaravica

U Hrvatskoj se provodi kampanja preventivnih probira za rak debelog crijeva kako bi se dijagnosticirala bolest u ranijim stadijima, te  povećala mogućnosti liječenja. Pregled podrazumijeva kolonoskopiju, odnosno snimanje debelog crijeva. Liječnici se slažu kako bi sve starije osobe trebale imati naviku odlaska na redovite preventivne preglede za rak.

Hemeroidi i tragovi krvi u stolici

Hemeroidi su poteškoća koja muči jako velik broj ljudi. Nastaju kao rezultat sjedilačkog način života, radi loše prehrane, a mogu se pojaviti i u trudnoći. Riječ je o žilama na samom kraju rektuma koje nateknu te mogu uzrokovati manje ili veće poteškoće. Krv u stolici ozbiljan je znak da nešto nije u redu, a ako primijetite tragove krvi obratite se gastroenterologu ili liječniku obiteljske medicine koji će vas uputiti kod specijalista.

Dakle, ako osjećate spomenute simptome ili netko od vaših bližnjih ih ima, nemojte odugovlačiti i čekati s posjetom gastroenterologu kako problemi ne bi postali još ozbiljniji. Pravovremena intervencija može spriječiti razvoj ozbiljnih bolesti pa je najbolje da zaboravite na neugodnosti i sram i javite se liječniku koji će pronaći najbolje rješenje problema.

Izvori:

ordinacija.vecernji.hr/zdravlje/preventiva/10-znakova-koji-pokazuju-da-vam-hitno-treba-pregled-gastroenterologa/

www.svkatarina.hr/centar-izvrsnosti/6/kada-na-gastroenteroloski-pregled/228

www.svkatarina.hr/centar-izvrsnosti/6/gastroenterologija/gastroenterologija/52

www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gastritis/symptoms-causes/syc-20355807

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)