Zima je godišnje doba koje nosi brojne radosti – prekrasne sanjive krajolike okovane predivnim snježnim prekrivačem. Sanjkanje, skijanje ili grudanje su zimske radosti koje privlače mnoge, posebno djecu. Jedna od čari zime su i uživanje u toplim napicima – vrućem čaju ili kuhanom vinu koji nas zagriju. Tijekom zimskih mjeseci tople bunde, šalovi i kape štite nas od hladnoće, ali postoji jedna opasnost od koje se baš i ne možemo lako zaštititi – poledica. Zimske temperature koje se noću spuste ispod ništice, ostavljaju jutra okovana ledom. Poledica se može javiti bilo gdje i zato je jako bitno oprezno šetati kako ne bismo doživjeli neku nezgodu.

Svima su nam u sjećanju prizori sa splitske rive koju je prije nekoliko godina okovao led i prizori nespremnih građana koji nisu mogli hodati po ledu. Toga je dana na stotine ljudi završilo u splitskoj bolnici zbog raznih ozljeda zadobivenih u padovima na ledu.

Kako se zaštititi od padova?

Padovi zbog leda posebno mogu biti opasni za stariju populaciju, posebno žene, kojima zbog starenja i osteoporoze kosti postaju sve krhkije. Kako bi se umanjila mogućnost pada, dobro je razmisliti o kupovini kvalitetne obuće. Čizme s gumenim potplatom su dobar izbor jer se manje kližu nego obične čizme. Najbolji izbor u ovom slučaju su „buce“ tj. čizme koje prilagođene šetanju po snijegu i ledu. Isto tako, ako živite u kući, dobro je svako malo posuti solju prostor ispred kuće kako bi se led rastopio.

sklizak pod poledica padovi

Pri izlasku iz doma svakako dobro gledajte gdje ćete ugaziti kako se ne biste poskliznuli i pali. Pazite na zaleđene površine, posebno pri izlasku iz tramvaja ili autobusa. Kad hodate, hodajte manjim koracima lagano raširenih nogu kako biste lakše održavali ravnotežu. Ledom pokrivene površine savršene su za iznenadne padove.

Ozljede koje nastaju pri padu su raznolike, ali najčešće je riječ o površinskim ozljedama – kao što su hematomi i masnice. Ipak, kao što smo rekli, može doći i do mnogo ozbiljnijih ozljeda kao što su prijelomi, uganuća zgloba, udarca u glavu… Pad zbog leda može se dogoditi svima – djeci, mladima i starima.

Starija populacija u velikom riziku

Ipak, starija populacija je u većem riziku od pada jer imaju slabiju koordinaciju pokreta, slabije su mišićne snage i od ranije mogu imati određena oštećenja zglobova i mišića. Naime, mlađe osobe, ako se poskliznu, uglavnom će se uspjeti održati na nogama, ali starijim osobama je to mnogo teže.

I dok će se mlađi nakon pada uglavnom „izvući“ s masnicom na stražnjici, za starije pad može završiti s opasnim posljedicama, a ponekad na žalost i kobno. Naime, ako starija osoba na ledu izgubi ravnotežu,taj će pad najvjerojatnije završiti lomom. Najčešće je riječ o lomu kuka ili čak bedrene kosti, za čije saniranje je ponekad potrebna i operacija.

Oporavak nakon ovakvog pada i operacije je dugotrajan i mukotrpan i zato je bolje, u dane kad je led na ulicama, preskočiti šetnju. Osim kukova, česte se događaju i lomovi kostiju na rukama, kao i ozljede laktova. Naime, pri padu se instinktivno dočekujemo na ruke. Međutim, proklizavanje stvara veliku inerciju i silu i uslijed pada se stvara veliko opterećenje na zglobove i kosti ruke te dolazi do lomova.

Dakle, kako bismo ovo izbjegli, potrebno je čistiti led na vrijeme i primjereno se odjenuti i obuti. Najbolji je savjet – ne izlazite ako baš ne morate, posebno ako ste starija osoba. Radije ostanite u toplini doma i na sigurnom. Nazovite djecu, unuke, susjede i zamolite ih neka Vam kupe najnužnije, a vi ih počastite toplim čajem.

Izvori:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)