Jeste li se ikada zapitali kako neki ljudi održavaju mladolik izgled kože unatoč godinama? Mladolik izgled kože i njena čvrstoća su oduvijek bili sinonim za ljepotu i zdravlje. Međutim, s godinama, koža prirodno gubi elastičnost i tonus, što rezultira pojavom bora i opuštenosti. Srećom, moderna estetska medicina nudi širok spektar tretmana kako bi se očuvala i poboljšala ova dva ključna aspekta kože. Jedan od najznačajnijih inovacija u ovom području su dermalni fileri, koji nisu samo revolucionirali pristup popunjavanju bora, već su postali nezaobilazan alat u revitalizaciji elastičnosti i tonusa kože.

Što su dermalni fileri?

Postoji puno vrsta dermalnih filera, a najčešće korišteni sastoje se od hijaluronske kiseline koja se prirodno nalazi u našem organizmu. Hijaluronska kiselina je prirodna tvar koja ima važnu ulogu u našem organizmu – pomaže u stvaranju izvanstaničnog prostora kože, održava optimalnu hidrataciju te podržava proces ozdravljenja kože. S godinama, dolazi do smanjenja razine hijaluronske kiseline u koži, što rezultira gubitkom prirodnog kolagena i potkožne masnoće. Ovaj proces dovodi do smanjenja volumena i elastičnosti kože te nastanka bora na određenim dijelovima lica, što čini kožu umornom i bez sjaja. Hijaluronski fileri su dizajnirani kako bi nadoknadili nedostatak hijaluronske kiseline, trenutačno vraćajući koži lica elastičnost, sjaj i mladolikost.

Kako dermalni fileri poboljšavaju elastičnost i tonus kože?

Hidratacija kože: Hijaluronska kiselina, koja je često glavni sastojak dermalnih filera, ima izvanrednu sposobnost zadržavanja vlage. Kada se ubrizgava u kožu, privlači vodu i pomaže u hidrataciji, što rezultira poboljšanom elastičnošću i tonusom kože.

Poticanje kolagena: Gubitak kolagena jedan je od glavnih uzroka gubitka tonusa kože s godinama. Injektirana hijaluronska kiselina veže se za vodu i integrira s okolnim kolagenom, vraćajući licu mladolik izgled.

Podizanje i oblikovanje kontura: Dermalni fileri mogu se koristiti ne samo za popunjavanje bora, već i za podizanje i oblikovanje kontura lica. Pravilno postavljeni fileri mogu pružiti potporu koži, posebno u područjima gdje je tonus kože oslabljen, poput obraza, brade i čeljusti.

Kako se izvodi postupak?

Postupak ubrizgavanja dermalnih filera obično traje oko 5-15 minuta, ovisno o područjima koja se tretiraju i količini filera koja se aplicira (maksimalno 60 minuta). Tretman se obavlja u ordinaciji dermatologa ili kozmetičkog kirurga. Nakon što se koža tretira anestetičkom kremom radi smanjenja nelagode, fileri se pažljivo ubrizgavaju u odabrana područja. Rezultati su vidljivi gotovo odmah nakon primjene, ali potpuni, finalni rezultati vide se kroz desetak dana kada se hijaluronska kiselina pravilno raspodijeli u koži. Efekt dermalnog filera u prosjeku traje 6-12 mjeseci, a periodičnim, naknadnim ubrizgavanjem pomaže se održati željeni stupanj korekcije.

Donošenje odluke

Hijaluronski dermalni fileri omogućuju postizanje i očuvanje prirodnih kontura lica, zadržavajući njegovu mimiku, dok dodatak hijalurona blagotvorno djeluje na kožu. Kao rezultat, lice dobiva povrat izgubljenog volumena, a koža zrači mladolikošću. Prije donošenja odluke o tretmanu, uvijek se posavjetujte s kvalificiranim dermatologom ili kozmetičkim kirurgom kako biste dobili individualizirane preporuke i postigli najbolje rezultate.

Izvori:

mayoclinic.org (2022) Facial fillers for wrinkles. Preuzeto s: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/facial-fillers/about/pac-20394072  9.4.2024.

svkatarina.hr: Dermalni fileri. Preuzeto s: https://www.svkatarina.hr/dermatologija/dermalni-fileri  9.4.2024.

Lovreković, A. (2015). Suvremeni pristup liječenju starenja kože (Doctoral dissertation, University of Zagreb. School of Medicine. Department of Dermatology).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)