Madeži su sasvim normalna pojava na koži koju ljudi većinom imaju od rođenja, ali i dobivaju nove tijekom života zbog genetike i sunčevih UV-zraka. Riječ je o dobroćudnim promjenama na koži koje mogu biti različite veličine (od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara), različite boje (od svijetle do tamno smeđe) te različitog izgleda (u razini kože, izdignuti iznad razine kože, na peteljci, bez ili sa dlakama). No, na prvu običan madež može skrivati veliku opasnost za ljudsko zdravlje.

Što su madeži i kako nastaju?

Madeži su promjene na koži građene od pigmentiranih stanica koje svatko od nas ima u nekom obliku, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu. Nastaju nakupljanjem melanocita – stanica zaduženih za proizvodnju pigmenta u našem tijelu. Madeži se na koži pojavljuju tijekom cijelog života, iako je većina njih prisutna još od ranog djetinjstva, dok se najveći broj novih madeža pojavljuje u adolescentnoj dobi i razdobljima kada su česte hormonalne promjene poput trudnoće. Iako su madeži dobroćudne izrasline, neki od njih mogu postati zloćudni, uzrokovajući rak kože – melanom. Kako bi se mogućnost razvoja melanoma svela na minimum, osim zaštite kože od dugotrajnog i štetnog utjecaja UV sunčevih zraka, nužni su redoviti samopregledi kod kuće te redoviti preventivni pregledi madeža kod dermatologa – jednom godišnje, a kod onih s povišenim rizikom i češće.

Kako prepoznati madeže koji potencijalno mogu biti opasni?

Budući da se promjene na madežima ne mogu predvidjeti, redoviti samopregledi i pregledi dermatologa izuzetno su važni kako bi se potencijalno opasni i kancerogeni madeži prepoznali na vrijeme. Prvi znak za uzbunu jest bilo kakva iznenadna promjena na madežu koji je godinama izgledao jednako – bila to promjena u boji ili pigmentaciji, obliku, veličini, asimetriji, rubovima i slično.   

Postoji pravilo koje može pomoći u razlikovanju normalnog od atipičnog madeža, a zove se ABCDEFG pravilo (engl. Asymmetry, Border, Color, Diameter, Elevation/evolution, Feeling, Growth). Prema tom pravilu, kod madeža je važno pratiti mijenja li on oblik, je li asimetričan ili nepravilnih rubova. Također, vrlo je važno pratiti boju madeža, koja je i najčešći pokazatelj da nešto nije u redu s madežom. Pritom se zabrinjavajućim smatraju crni, tamnosmeđi, plavi ili sivi madeži te madeži u više nijansi. Što se tiče veličine madeža, normalnim se promjerom madeža smatra promjer do 6 mm, osim ako se uz navedenu veličinu javljaju i neke druge promjene. Madeže veće od 6 mm svakako bi trebalo pregledati, kao i one koji su iznad razine kože te uz koje se javlja osjećaj boli, pečenja, svrbeža ili čak krvarenje. Klinički znakovi upale i pojave ranica te krvarenje nikako se ne smiju zanemariti.

Također, treba naglasiti kako madeži sami po sebi nisu zloćudni, već su ishodište unutar kojeg dolazi do maligne promjene i nastanka tumora, najčešće melanoma, ali i nekih drugih tumora kože.

Kako izgleda i zašto je važan pregled madeža?

Osim preventivnog pregleda madeža jednom godišnje, na pregled madeža kod dermatologa svakako bi trebalo ići kada:

  • uočite promjene na postojećim madežima
  • primijetite bilo kakvu novu, iznenadnu promjenu ili tvorbu na koži
  • primijetite iznenadnu pojavu većeg broja novih madeža
  • osjetite bol, pečenje, svrbež ili uočite krvarenje unutar madeža

Dermatolog će napraviti dermatoskopski pregled madeža, odnosno dermatoskopiju. Takav pregled provodi se uz pomoć sofisticiranog uređaja koji se naziva dermatoskop, a s kojim se pregledava svaki madež zasebno. Dermatoskop je zapravo povećalo putem kojeg se površinski i dubinski promatraju madeži i izrasline, a dermatoskopija neinvazivna i potpuno bezbolna metoda dijagnosticiranja promjena na koži koje nisu vidljive golim okom. Ona je nužna za uspješan pregled svih madeža, određivanje terapije i, ukoliko je potrebno, odstranjivanje madeža.

Nakon obavljenog dermatološkog pregleda dobije se liječnički nalaz te upute i smjernice za daljnje postupanje s madežima koji su pregledani, posebice s onima kod kojih postoje sumnjive promjene. Kako bi se sve promjene mogle pratiti tijekom vremena, dermatoskopske slike dobivene tijekom pregleda se pohranjuju i uspoređuju. Osim galerije fotografija za potrebe usporedbe, prednosti dermatoskopije nad klasičnim pregledom madeža su lakše praćenje atipičnih madeža, razlikovanje melanocitnih od nemelanocitnih promjena na koži, dubinska analiza pigmenata kroz slojeve kože i povećanje od 120 puta te veća mogućnost ranog i pravovremenog  otkrivanja melanoma, kao i drugih promjena na koži. Naime, istraživanja su pokazala da melanom čini 4% svih karcinoma kod žena i 5% svih karcinoma kod muškaraca te je najčešći oblik karcinoma kod osoba starosne dobi između 25-29 godina.

Ako je madež potrebno odstraniti, on se uklanja jednostavnim postupkom, ambulantno u lokalnoj anesteziji. Sam postupak je bezbolan, a traje kratko – svega 5-10 minuta. Nakon uklanjanja, odstranjeni madež šalje se na patohistološku analizu, a pacijent se odmah nakon zahvata može vratiti uobičajenim aktivnostima.

Dermatoskopski pregledi posebno se preporučuju osobama koje imaju velik broj madeža po tijelu, osobama svijetle puti, očiju i kose, osobama koje se pretjerano izlažu suncu bez adekvatne zaštite i pritom često dobivaju opekline od sunca, kao i onima koji imaju genetsku predispoziciju za razvoj melanoma ili su već liječeni od te zloćudne bolesti.

Pravovremeno otkrivanje sumnjivih madeža spašava život

Koža je najveći ljudski organ koji je izložen vanjskim utjecajima i sve pamti. Madeži su u većini slučajeva potpuno bezazleni, no s vremenom i pod utjecajem okolišnih čimbenika mogu prerasti u zloćudne tvorbe. Danas možemo govoriti o povećanom broju melanoma, ali i drugih tumora na koži koji su povezani s prekomjernim izlaganjem suncu ili zadobivenim opeklinama pa nam koža, kroz promjene na postojećim madežima ili novonastalim tumorskim promjenama, sve to vraća.

Dobna granica za pojavu tumora na koži uvelike se smanjila. Nekad su se pojavljivali u starosnoj dobi od 40 do 60 godina, a sada ih sve češće nalazimo i u kasnim 20-tim ili 30-tim godinama. Stoga je od iznimne važnosti vršiti samopreglede madeža, uz redovite preventivne dermatološke preglede jednom godišnje. Zaštita kože od štetnih UV zraka, redovito praćenje promjena na koži i pregled madeža ključni su koraci za zdraviji i kvalitetniji život, kao i za rano otkrivanje melanoma. Pravovremenim otkrivanjem sprječavaju se komplikacije i spašava život, a ukoliko se melanom otkrije u najranijem, početnom stadiju, izlječenje je potpuno.

Briga o koži i vlastitom izgledu nešto je što se podrazumijeva, nešto što činimo prirodno i redovito. Stoga bi jednako često trebali voditi računa i o njenom zdravlju.

Izvori:

Webmd.com (n.a.). Moles and Skin Canceer Screening. Preuzeto s: https://www.webmd.com/melanoma-skin-cancer/melanoma-guide/screening-moles-cancer#1, 23.03.2023.

Dermatologs.com (n.a.). Birthmark examination. Preuzeto s: https://dermatologs.com/en/birthmark-examination, 23.03.2023.

Update.com (n.a.). Overview of dermoscopy. Preuzeto s: https://www.uptodate.com/contents/overview-of-dermoscopy, 23.03.2023.

Miss7.24sata.hr (2022). Zašto je važan pregled madeža? Saznaj koje su vrste madeža te kad se preporuča uklanjanje madeža. Preuzeto s: https://miss7.24sata.hr/lifestyle/koje-vrste-madeza-postoje-pregled-madeza-41092, 23.03.2023.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)