Zamislite da možete vidjeti kroz kožu, da možete imati uvid u ono što se događa unutar tijela, bez potrebe za invazivnim postupcima. Kao Superman koji može vidjeti kroz zidove. Liječnici, na žalost, nemaju tu moć, ali srećom, na raspolaganju imaju moćne strojeve kojima mogu vidjeti i snimiti stanje unutar tijela.

Riječ je o magnetskoj rezonanci koja je nešto najbliže Supermanovom pogledu te nam daju uvid u ono što se događa u našem tijelu. Uz pomoć ovog uređaja možemo vidjeti stanje organa, mekog tikva, ali i zglobovima ili kostima te postoje li možda kakve promjene. Dakle, gotovo da možemo provjeriti i dobiti jasnu sliku onoga što se skriva unutar tijela.

Što je zapravo magnetska rezonanca?

Ovo je radiološka metoda koja se koristi za dijagnosticiranje određenih stanja u tijelu. Ona nam daje slojevitu „sliku“ organizma i eventualnih promjena zbog bolesti.

Kako nastaje MR slika?

Magnetska rezonanca se koristi snažnim magnetskim poljem u koje se smješta pacijent. Ovo polje djeluje na protone u stanicama u tkivu slažući ih u određeni red. Radiofrekventni val iz uređaja prenosi energiju tim protonima, pomiče ih iz položaja ravnoteže. Nakon prestanka djelovanja tog vala, protoni se vraćaju u ravnotežu i pri tome predaju višak energije okolini. Tu energiju prima MR uređaj, a u računalu uređaja se pretvara u sliku. Signal se snima pomoću zavojnica i niza pojačala te se digitalizira i obrađuje računalom te u konačnici dobivamo jasnu sliku unutrašnjosti tijela.

Zahvaljujući tehnologiji i mogućnosti „kroćenja“ magnetnog polja,  na jednostavan način imamo detaljnu i jasnu sliku o tome što se događa s pojedinim organima. Dobra strana ove pretrage je u tome što nema ionizirajućeg zračenja (kao što je slučaj kod rendgena). 

Postoji nekoliko jačina magneta koji se koriste u magnetskoj rezonanci – 1.5 T ili čak 3 T ( T označava Teslu – mjerna jedinica za magnetnu indukciju) te je i slika, ali i trajanje pretrage u skladu s tim. Na primjer, MR snimanje uređajem jačine 3T je najbrže dijagnostičko MR snimanje. MR uređaj jačine magnetskog polja 3T ima dvostruko jače magnetsko polje  u odnosu na MR uređaj 1.5 T. Osim jačine, još su neke prednosti ovog uređaja: manja zvučna buka, ugodniji prostor i okruženje za pacijenta, kraći boravak u uređaju, precizniji anatomski prikaz organa i tkiva i smanjenje potrebe za korištenjem kontrastnih sredstava.

Oprez je ponekad potreban

Unatoč tome što je ova pretraga bezopasna, liječnici će ipak biti na oprezu kod određenog broja pacijenata. Naime, osobe koje imaju u sebi legure željeza, umjetne zglobove, bilo kakve metalne krhotine ili pacemaker o tome moraju obavijestiti liječnike i osoblje pri ulasku u prostoriju s MR uređajem. Isto tako, dobro je ukloniti sav metalni predmet – prstenje, naušnice, piercing pa čak i zubne aparatiće i proteze kako ne bi došlo do neočekivanih poteškoća u snimanju, pa čak i ozljeda. Ovi aparati koriste izuzetno snažne magnete i može se dogoditi da privuku neuklonjeni željezni predmet. Ponekad je potrebna i primjena kontrastnog sredstva intravenski ili u sam zglob.

Kako izgleda MR snimanje?

Uređaj za MR snimanje izgleda poput manjeg tunela. U sklopu uređaja je i krevet na kojega pacijent liježe te ga medicinsko osoblje smjesti da bude što ugodnije. Za dobivanje što bolje snimke, potrebno je biti jako miran te se stoga osoba ponekad učvršćuje jastucima i trakama. Budući da ovaj uređaj stvara jaku buku, pacijentima se često ponude i čepići za uši. Osobe koje pate od klaustrofobije ili manja djeca mogu tražiti i neko blaže sredstvo za smirenje, kako bi što mirnije ležali dok se napravi pregled.

Kako bi se mogao napraviti pregled, pacijent se uvlači u taj tunel onoliko koliko je potrebno da bi se napravilo snimanje.

Kako bi se mogao napraviti pregled, pacijent se uvlači u taj tunel onoliko koliko je potrebno da bi se napravilo snimanje. Dakle, ako se snima samo glava, u tunel ide samo glava, ako je riječ o nozi, u uređaj idu samo noge… Kod snimanja zglobova koriste se dodatne zavojnice koje se stavljaju oko samog zgloba, a služe za primanje i odašiljanje signala, a ponekad je potrebno primijeniti kontrastno sredstvo intravenski ili u zglob. Nakon što je pacijent smješten unutar uređaja, liječnik i osoblje će napustiti sobu i odlaze u drugu prostoriju gdje su računala, kako bi mogli započeti sa snimanjem. Treba naglasiti kako je ovaj pregled u potpunosti bezbolan tako da ne treba strepiti.

Ipak, prije nego odete na ovu pretragu potrebno je prvo obaviti određene preglede kod liječnika obiteljske medicine, koji će nas uputiti kod specijalista. Tek će specijalist, ako se pokaže potreba za to, napisati uputnicu za magnetsku rezonancu.

Izvori:

www.svkatarina.hr/centar-izvrsnosti/11/o-magnetskoj-rezonanciji/11

www.svkatarina.hr/centar-izvrsnosti/1/radiologija/1

hr.wikipedia.org/wiki/Magnetska_rezonancija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)