Iako bi se iz naziva moglo zaključiti da teniski lakat muči samo profesionalne sportaše tj. tenisače, ovo je daleko od istine. Istina je da od ovog sindroma boluje veći broj rekreativaca i osoba koje nisu profesionalni sportaši, nego profesionalnih sportaša.

Što je zapravo teniski lakat?

Teniski lakat je sindrom koji nastaje zbog prenaprezanja tetiva, mišića i ligamenata u laktu tj. u podlaktici. Može se javiti na dva različita mjesta na podlaktici – vanjskoj i unutarnjoj strani. Ipak, češće se javlja na vanjskom nego unutarnjem dijelu.

Do ovog sindroma dolazi zbog ponavljanja krivog pokreta koji opterećuje zglob, tetive i mišiće.

Uslijed velikog opterećenja i brojnih ponavljanja određenog pokreta, trpe zglobovi i mišići ruke. Najčešći simptom je bol u spoju tetive i kosti, a može doći i do smanjenja funkcija ruke.

Ako bolest duže traje, u konačnici može doći do težeg oštećenja tetiva i mišića, što, uz navedene simptome, može izazvati manje ili veće slabosti mišića podlaktice. Bol se može širiti s vanjske strane lakta prema podlaktici i ručnom zglobu.

Postupan razvoj boli

Na samom početku bolesti simptomi su slabiji, ali ako se ništa ne poduzima kako bi se stanje popravilo, bolovi se pojačavaju. U kasnijoj fazi bolesti, bol može smetati pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti te čak i narušiti kvalitetu života. Osjećaj boli i slabosti u ruci mogu otežati neke osnovne i jednostavne radnje poput rukovanja, otvaranja vrata ili držanja čaše. Osim toga, osobe se mogu žaliti na bol prilikom određenih pokreta kao što je okretanje ključa u bravi ili sličnih pokreta, a koji inače ne bi trebali predstavljati napor i problem.

Koga sve može mučiti teniski lakat?

Ime teniski lakat nastalo je u 19. stoljeću kada su liječnici uočili kako je ova bolest češća kod igrača tenisa. Međutim, danas se češće javlja kod osoba koje nisu sportaši. Jednako često pogađa ljude različitih zanimanja – zidare, postolare, daktilografe, soboslikare, kirurge, a česta je pojava i kod osoba koje rade kućanske poslove. Osim toga može se javiti i kod glazbenika, posebno pijanista, violinista, gitarista…

Najčešće se javlja kod osoba od 30 do 50 godina i to kod onih koje se ne bave redovno fizičkim aktivnostima već povremeno opterete podlakticu.

Kako liječiti teniski lakat?

Za početak je najvažnije otići liječniku obiteljske medicine koji će utvrditi o čemu se točno radi. On će nas uputiti na pregled kod liječnika specijaliziranih za ove tegobe – ortopeda i/ili fizijatra, a koji će obaviti detaljan pregled i predložiti najbolju terapiju za što brži oporavak.

Liječnik specijalist će, ovisno o dijagnozi, odrediti prilagođenu fizikalnu terapiju koja može uključivati i razne protuupalne lijekove te nošenje ortoze. Nakon što se upala umiri, pokazat će nam određene vježbe istezanja i jačanja ruke kako bismo ojačali mišiće i izbjegli vraćanje bolova.

Odmaranjem do ozdravljenja

Brojna su istraživanja pokazala kako je najbolja metoda liječenja teniskog lakta – odmaranje. Dakle, ako imamo problema s teniskim laktom potrebno je prestati s izvođenjem kretnji koje uzrokuju bol, a treba krenuti s vježbama istezanja i jačanja mišića ruke. 

Preporučuje se odmarati lakat, a u tome nam može pomoći i nošenje udlage. Sljedeće što će nam sigurno olakšati stanje su hladni oblozi. Led i hladna voda smanjit će oteklinu. Ako je potrebno, možemo zamotati lakat u elastični zavoj. Još jedan trik koji će nam pomoći pri ovoj tegobi, jest držanje lakta na povišenom, iznad srca, jer tako sprječavamo nastajanje oteklina.

Prvu pomoć mogu nam pružiti razne kreme s efektom hlađenja, kao i prirodni pripravci koji uključuju gavez. Naime, gavez je biljka koja se koristi prilikom bolova u zglobovima pa tako može pomoći i pri ublažavanju boli teniskog lakta. Ako ovo ne pomaže mogu se popiti i lijekovi protiv bolova. Ipak, ovi lijekovi neće izliječiti teniski lakat već je, kako smo napisali, potrebno otići kod liječnika.

Ako fizikalna terapija i vježbe nisu pomogle, vrijeme je za konzultacije s ortopedom. Liječnik će na temelju kliničkog pregleda i dijagnostičke obrade ustanoviti koja metoda liječenja je najbolja za Vas kako biste se što prije vratili u formu i nastavili živjeti bez bolova u laktu i ruci.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)