O rinoplastici

Operacija nosa, poznata kao rinoplastika, kirurški je zahvat kojim se rješavaju estetski i funkcionalni problemi poput grbavog nosa, predugog ili prekratkog te preuskog ili preširokog nosa, izbočene nosne pregrade, slomljenog nosa ili devijacije septuma, a u svrhu korekcije deformacija.

Rinoplastikom se može promijeniti veličina, oblik ili proporcije nosa. To se može učiniti kako bi se riješili problemi uzrokovani ozljedom, ispravili urođeni deformiteti ili poboljšali problemi s funkcijom nosa – disanjem. Pritom se veličina i oblik nosa prilagođavaju proporcijama lica, čime se postiže znatno skladniji i profinjeniji izgled, odnosno harmonija između lica i nosa.

Operacija nosa jedan je od najzahtjevnijih zahvata u plastičnoj kirurgiji glave i vrata. Poznavanje specifičnih problema svakog pacijenta i primjena različitih metoda jedini je način da se postignu optimalni rezultati, a to su dobra funkcionalnost nosa koja osigurava normalno disanje, skladan cjelokupni izgled lica i zadovoljstvo pacijenta.

Tko su kandidati za rinoplastiku?

  • Osobe kod kojih je završen rast nosa (kod djevojaka je to otprilike između 15. – 16. godina, a kod mladića između 17. – 18. godina)
  • Osobe koje nisu zadovoljne estetskim izgledom svojeg nosa, njegovom veličinom i oblikom
  • Osobe koje imaju medicinske probleme s nosom od rođenja, kao posljedicom ozljeda/trauma ili devijacije septuma
  • Fizički zdrave, psihički stabilne i uravnotežene osobe koje ne očekuju savršenstvo, tj. da će ih operacija nosa pretvoriti u drugu osobu, već imaju realna očekivanja od rezultata operacije

Koje su prednosti rinoplastike?

  • Promjena oblika i veličine nosa
  • Poboljšanje izgleda lica, tj. postizanje harmonije između nosa i lica
  • Ispravljanje svih strukturnih abnormalnosti nosa poput devijacije septuma
  • Poboljšanje disanja na nos

Kakvi su rezultati nakon operacije nosa?

Prvi rezultati nakon operacije, tj. razlika u izgledu nosa vidljiva je otprilike jedan do dva tjedna nakon operacije nosa. No, može potrajati i do godinu dana da nos u potpunosti poprimi novi oblik i izgled. Kod funkcionalne rinoplastike ljudi najčešće osjete poboljšanje unutar perioda od šest tjedana.  

Rinoplastika je postupak trajne modifikacije tijela. Jednom postignuti rezultati trajat će cijeli život. Neke osobe žele još jednu operaciju rinoplastike kako bi postigli kozmetičke promjene koje će ispuniti sva njihova očekivanja.

Bitno je naglasiti da korekcija nosa ne može i neće u potpunosti promijeniti izgled osobe. No, već vrlo male promjene u strukturi vašeg nosa, čak i one od samo nekoliko milimetara, mogu napraviti veliku razliku u izgledu cijeloga lica. Odabirom iskusnog i stručnog kirurga dobit ćete rezultate s kojima ćete oboje biti zadovoljni.

Izvori:
Mayoclinic.org (n.p.). Rhinoplasty. Preuzeto s: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/rhinoplasty/about/pac-20384532, 14.04.2023.
My.clevelandclinic.org (n.p.). Rhinoplasty (Nose Job). Preuzeto s: https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/11011-rhinoplasty, 14.04.2023.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)