Miomi maternice su nekancerogene izrasline maternice koje se često pojavljuju tijekom reproduktivnih godina. Također zvani fibroidi maternice nisu povezani s povećanim rizikom od raka maternice i gotovo nikada ne prerastu u rak.

Što su miomi?

Miomi su zapravo dobroćudni tumori maternice građeni od glatkih mišića. To su dobroćudne tvorbe koje čine 95% svih dobroćudnih tumora maternice. Nastaju tijekom reprodukcijske dobi, najčešće između 35. i 55. godine života. Mogu se javiti pojedinačno, ali češća je istodobna pojava dva ili više mioma. Različitih su veličina i oblika, a mogu biti i izrazito veliki i teški, pa čak i preko 40 kg. Ne javljaju se prije nastupa puberteta, rastu pod utjecajem hormona (estrogena) u generativnoj dobi, a učestalost im pada s pojavom menopauze kada se i mijenja odnos i razina hormona.

Mnoge žene tijekom života imaju miome maternice. Ali možda ne znate da imate miome maternice jer često ne uzrokuju simptome. Vaš liječnik može slučajno otkriti miome tijekom pregleda zdjelice ili prenatalnog ultrazvuka.

Koji su simptomi mioma?

Mnoge žene koje imaju miome nemaju nikakve simptome. U onih koje osjećaju simptome, na njih mogu utjecati položaj, veličina i broj fibroida.

U žena koje imaju simptome, najčešći znakovi i simptomi mioma maternice uključuju:

 • Obilno menstrualno krvarenje
 • Menstruacije koje traju više od tjedan dana
 • Pritisak ili bol u zdjelici
 • Učestalo mokrenje
 • Poteškoće s pražnjenjem mjehura
 • Zatvor
 • Bolovi u leđima ili nogama
 • Rijetko, fibroid može uzrokovati akutnu bol kada preraste opskrbu krvlju i počne odumirati.

Fibroidi se općenito klasificiraju prema njihovom položaju. Intramuralni fibroidi rastu unutar mišićave stijenke maternice. Submukozni fibroidi izbočuju se u šupljinu maternice te strše prema vanjskoj strani maternice.

Mogući uzroci mioma

Liječnici ne znaju uzrok mioma maternice, ali istraživanje i kliničko iskustvo ukazuju na sljedeće čimbenike:

 • Genetske promjene: mnogi miomi sadrže promjene u genima koje se razlikuju od onih u tipičnim mišićnim stanicama maternice.
 • Hormoni: estrogen i progesteron, dva hormona koji stimuliraju razvoj sluznice maternice tijekom svakog menstrualnog ciklusa u pripremi za trudnoću, čini se da potiču rast fibroida. Fibroidi sadrže više receptora za estrogen i progesteron nego tipične mišićne stanice maternice. Fibroidi imaju tendenciju smanjivanja nakon menopauze zbog smanjenja proizvodnje hormona.
 • Ostali faktori rasta: tvari koje pomažu tijelu u održavanju tkiva, kao što je faktor rasta sličan inzulinu, mogu utjecati na rast fibroma.
 • Ekstracelularni matriks (ECM): ECM je materijal koji čini stanice lijepljenima, poput žbuke između cigli. ECM je povećan u miomima i čini ih fibroznim. ECM također pohranjuje faktore rasta i uzrokuje biološke promjene u samim stanicama.

Liječnici vjeruju da se fibroidi maternice razvijaju iz matične stanice u glatkom mišićnom tkivu maternice (miometriju). Jedna se stanica više puta dijeli, na kraju stvarajući čvrstu, gumenastu masu koja se razlikuje od obližnjeg tkiva.

Obrasci rasta fibroida maternice variraju – mogu rasti sporo ili brzo ili mogu ostati iste veličine. Neki miomi prolaze kroz skokove rasta, a neki se mogu sami smanjiti.

Mnogi miomi koji su bili prisutni tijekom trudnoće smanjuju se ili nestaju nakon trudnoće, kako se maternica vraća na svoju uobičajenu veličinu.

Bol u predjelu maternice

Faktori rizika

Nekoliko je poznatih čimbenika rizika za miome maternice, osim žene u reproduktivnoj dobi. Čimbenici koji mogu utjecati na razvoj mioma su:

 • Utrka: iako sve žene reproduktivne dobi mogu razviti miome, crnkinje imaju veću vjerojatnost da će imati miome nego žene drugih rasnih skupina. Osim toga, one imaju miome u mlađoj dobi, a također je vjerojatno da će imati više ili veće fibrome, zajedno s težim simptomima.
 • Nasljedstvo: ako su vaša majka ili sestra imale miome, imate povećan rizik od njihovog razvoja.
 • Ostali faktori: početak menstruacije u ranoj dobi; pretilost; nedostatak vitamina D; prehrana s više crvenog mesa i manje zelenog povrća, voća i mliječnih proizvoda; konzumiranje alkohola, uključujući pivo, sve navedeno povećava rizik od razvoja mioma.

Komplikacije

Iako miomi maternice obično nisu opasni, mogu uzrokovati nelagodu i dovesti do komplikacija kao što je pad crvenih krvnih stanica (anemija), što uzrokuje umor, zbog velikog gubitka krvi. Rijetko je potrebna transfuzija zbog gubitka krvi.

Trudnoća i miomi

Miomi obično ne ometaju trudnoću. Međutim, moguće je da miomi – osobito submukozni miomi – mogu uzrokovati neplodnost ili gubitak trudnoće.

Miomi također mogu povećati rizik od određenih komplikacija u trudnoći, kao što je abrupcija posteljice, ograničenje rasta fetusa i prijevremeni porod.

Prevencija i liječenje

Iako se nastavljaju proučavati uzroci fibroidnih tumora, malo je znanstvenih dokaza dostupno o tome kako ih spriječiti. Sprječavanje mioma maternice možda nije moguće, ali samo mali postotak ovih tumora zahtijeva liječenje.

Ali odabirom zdravog načina života, kao što je održavanje zdrave tjelesne težine i jedenje voća i povrća, možda ćete moći smanjiti rizik od mioma.

Postoji i mogućnost kirurškog liječenja, odabir kirurškog postupka radi se u dogovoru s ženom, ali svakako uzimajući u obzir karakteristike mioma te njihov položaj i cjelokupno zdravlje pacijentice. Izbor kirurških mogućnosti je višestruk; laparotomija, laparoskopija, a jedan od mogućih manje invazivnih i kirurških metoda je histeroskopija.

Histeroskopija je najbolji izbor ako se miom izbočuje u šupljinu maternice te se nakon vizualizacije šupljine maternice pod kontrolom oka ciljano otklanja miom, pritom neoštećujući okolno tkivo maternice. Histeroskopska ablacija (otklanjanje) sluznice u šupljini maternice se smatra odličnom opcijom kod žena s npr. intramuralnim miomima koje obilno krvare i ne reagiraju na terapiju lijekovima. Ta metoda je naročito dobar izbor za žene koje više ne planiraju trudnoću jer se otklanjanjem sluznice ukida ili minimalizira mjesečno krvarenje iz maternice.

Totalno odstranjenje maternice zbog mioma predstavlja krajnju opciju u liječenju simptomatskih mioma.

Posjetite svog liječnika ako imate:

 • Bol u zdjelici koja ne prolazi
 • Pretjerano obilne, produljene ili bolne mjesečnice
 • Krvarenje između menstruacija
 • Poteškoće s pražnjenjem mokraćnog mjehura
 • Neobjašnjivo nizak broj crvenih krvnih stanica (anemija)

Potražite hitnu medicinsku pomoć ako imate jako vaginalno krvarenje ili oštru bol u zdjelici koja se iznenada pojavi.

Izvori:

my.clevelandclinic.org (2020). Uterine fibroids. Preuzeto s: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9130-uterine-fibroids, 16.2.2023.

mayoclinic.org (2022). Uterine fibroids. Preuzeto s: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-fibroids/symptoms-causes/syc-20354288, 16.2.2023.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)