Krajnici, koji su pozicionirani u grlu, točnije u stražnjem dijelu grla, dio su ljudskog imunološkog sustava. Zapravo, od pomoći su prilikom borbe od infekcija i bolesti. No, poznato je da veliki broj ljudi ima problema s krajnicima poput boli, oticanja ili čak infekcija. U nastavku donosimo sve što trebate znati o krajnicima.

Što su krajnici?

Krajnici se nalaze u stražnjem dijelu grla, odnosno ždrijela. Svaki krajnik se sastoji od tkiva koje je slično limfnim čvorovima, a prekriveni su ružičastom sluznicom. Dio su imunološkog sustava čovjeka te imaju izravan utjecaj u borbi protiv infekcija. Primjerice, kod reakcije na infekciju krajnici nateknu i počnu boljeti.

U krajnicima se nalazi mnoštvo leukocita, odnosno bijelih krvnih stanica koje pomažu u borbi protiv bakterija, a zbog svoje pozicije u grlu dobro „hvataju“ bakterije koje u tijelo čovjeka ulaze kroz nos ili grlo.

Što i kako utječe na krajnike?

Postoje određena zdravstvena stanja koja utječu na krajnike. Jedno od najučestalijih stanja je tonzilitis, odnosno infekcija krajnika. Događa se da bakterije i virusi uđu kroz grlo i nos te uzrokuju upalu. Tada dolazi do infekcije koja može biti kratkotrajna, tj. akutna i dugotrajna, tj. kronična. Cijelo stanje se projicira kroz bol grla i natečenost krajnika.

Neka od zdravstvenih stanja koja se također odražavaju na krajnicima su stanja poput upala grla, tonzilitisa, peritonzilarnih apscesa koji nastaju kao komplikacija tonzilitisa, mononukleoze, povećanih, tj. hipertrofičnih krajnica te raka krajnika.

Kako se stanje krajnika provjerava i kako se liječe?

U slučaju natečenosti i boli postoji mogućnost uzimanja brisa krajnika koji se naknadno laboratorijski analizira čime se provjeri je li riječ o određenoj infekciji, tonzilitisu, upali pluća i slično. Također, postoji mogućnost i krvnih pretraga kojima se provjerava je li do problema s krajnicima došlo zbog, primjerice, potencijalne mononukleoze.

Liječenje upaljenih ili inficiranih krajnika zapravo ovisi o uroku koji je doveo do te situacije. Primjerice, ukoliko se radi o bakterijskoj infekciji, ona će se liječiti antibioticima, ako se radi o peritonzilarnom apscesu morat će se drenirati da se zaustavi širenje infekcije, a u slučajevima da se radi o kamencu u krajnicima ili kroničnim infekcijama krajnika liječnik može pacijenta uputiti na operaciju uklanjanja krajnika, odnosno tonzilektomiju.

Liječenje upale krajnika i grla u svojem domu

Kako krajnike održavati zdravima?

Polazi se od najosnovnijih higijenskih navika. Bitno je redovito prati ruke kako bi se uvelike smanjio rizik od infekcija uzrokovanih bakterijama i virusima. Također, potrebno je izbjegavati dijeljenje čaša i boca, pribora za jelo, a također i hrane, pogotovo ukoliko je neka druga osoba bolesna. Uz to, bitno je održavati oralnu higijenu redovitim i kvalitetnim čišćenjem zuba te posjetima stomatologu.

Krajnike ne treba zanemarivati. Iako su skoro pa nevidljivi, imaju veliki zadatak, a to je pomaganje tijelu u borbi protiv infekcija, na prvoj liniji obrane. U slučaju da su vaši krajnici skloni učestalim infekcijama, boli i natečenosti potrebno je savjetovati se s liječnikom kako biste saznali više i započeli s postupkom liječenja pravovremeno.

Izvori:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tonsillitis/symptoms-causes/syc-20378479

https://www.webmd.com/oral-health/picture-of-the-tonsils

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)