Skolioza je deformacija kralježnice koja se najčešće dijagnosticira kod adolescenata. Dok se skolioza može pojaviti kod ljudi sa stanjima kao što su cerebralna paraliza i mišićna distrofija, uzrok većine dječjih skolioza nije poznat.

Djeca koja imaju blagu skoliozu pomno se prate, obično MR snimanjem, kako bi se vidjelo pogoršava li se deformacija. U većini slučajeva  liječenje nije potrebno. Neka djeca će možda trebati nositi protezu kako bi spriječili pogoršanje deformiteta. Drugi će možda trebati operaciju kako bi ispravili ozbiljnije obline.

Simptomi

Simptomi skolioze mogu uključivati:

 • neravna ramena
 • jedna lopatica se čini istaknutijom od druge
 • neravnomjeran struk
 • jedan kuk viši od drugog
 • jedna strana prsnog koša strši naprijed
 • izbočina na jednoj strani leđa pri savijanju prema naprijed.

U većini slučajeva skolioze, kralježnica će se rotirati ili uvijati s jedne na drugu stranu. To ima za posljedicu da se  rebra ili mišići na jednoj strani tijela strše dalje od onih na drugoj strani.

Kako se dijagnosticira skolioza kod odraslih?

Prije nego što vaš liječnik može predložiti plan liječenja, ako se sumnja na skoliozu kod odraslih, doktor će uzeti anamnezu. Ovo može uključivati ​​pitanja o:

 • obiteljska povijest
 • datum kada ste prvi put primijetili promjenu na kralježnici
 • napredovanje krivulje (utvrđeno iz ranijih rendgenskih snimaka, ako su dostupni),
 • prisutnost i mjesto boli, ako postoji
 • bilo koja disfunkcija crijeva, mokraćnog mjehura ili motorike, što može biti znak ozbiljnijeg oštećenja živaca ili pritiska uzrokovanog skoliozom.

Tijekom fizičkog pregleda liječnik će pregledati leđa kako bi provjerio oblik vaše kralježnice i kako se krećete. Vaši se živci također mogu testirati provjerama refleksa, osjeta i snage mišića.

Ako je potrebno, liječnik može zatražiti MR snimanje koje će pokazat potpunu sliku vaše kralježnice. Liječnik tada može utvrditi imate li skoliozu i ako imate, u kojoj je mjeri.

Kada posjetiti liječnika?

Posjetite svog liječnika ako primijetite znakove skolioze kod svog djeteta. Blage obline mogu se razviti a da vi ili vaše dijete toga niste ni svjesni  jer se pojavljuju postupno i obično ne uzrokuju bol. Uglavnom su učitelji, prijatelji i sportski suigrači prvi koji primijete djetetovu skoliozu.

Uzroci

Pružatelji zdravstvenih usluga ne znaju što uzrokuje najčešći tip skolioze – iako se čini da uključuje nasljedne čimbenike, jer se poremećaj ponekad javlja u obiteljima.

Liječenje skolioze

Postoje dvije vrste liječenja:

Konzervativno liječenje

Većina slučajeva skolioze kod odraslih može se liječiti neoperativno, redovitim liječničkim nadzorom, lijekovima protiv bolova koji se izdaju bez recepta i vježbama za jačanje tjelesne jezgre za jačanje trbuha i leđa te za poboljšanje fleksibilnosti.

U većini slučajeva liječnik će preporučiti neke oblike fizikalne terapije kako bi održao snagu i ublažio bol. To može uključivati:

 • rad na poboljšanju držanja,
 • izvođenje vježbi s malim opterećenjem, poput plivanja,
 • svakodnevno istezanje,
 • ostati aktivan.

Ako se bol ne ublažava oralnim lijekovima ili fizikalnom terapijom, vaš liječnik može preporučiti epiduralnu (daje se oko leđne moždine) ili injekcije za blokadu živaca za učinkovitije olakšanje.

Kirurško liječenje

Kod odraslih, operacija je neophodna u nekim slučajevima skolioze. Ovaj postupak je posljednja opcija zbog rizika od komplikacija nakon operacije kralježnice. Operacija se može predložiti iz nekoliko razloga. Kirurški zahvat može biti potreban ako bol u leđima i nogama izazvana skoliozom postane jaka i dugotrajna te ne reagira na konzervativno liječenje.

Ukoliko je prisutna velika deformacija koja podrazumijeva disbalans kralježnice,  u većini slučajeva će operacija biti neophodna. Kad stojimo, glava treba biti u ravnoteži iznad središta zdjelice gledajući sprijeda, odnosno iznad zglobova kuka gledajući sa strane.

Iako se operacija ne preporučuje samo radi poboljšanja izgleda, nekima će simptomi deformacije kralježnice biti nepodnošljivi. Njihova neravnoteža kralježnice također utječe na osnovne funkcije i ukupnu kvalitetu života. Operacija je jedina opcija u ovim slučajevima. Kod mlađih odraslih osoba kozmetička deformacija može biti glavni čimbenik u odluci o operaciji, ali kod starijih to obično nije slučaj. Postoje različite mogućnosti kirurškog zahvata kralježnice, ovisno o svakom slučaju. Općenito, kirurški zahvati osmišljeni su za stabilizaciju kralježnice, vraćanje ravnoteže i smanjenje pritiska na živce. Kirurgija stabilizacije kralježnice spaja kosti kralježnice pomoću koštanih transplantata, a zatim metalnih implantata koji drže kralježnicu na mjestu. Napredak u kirurškim tehnikama i računalno potpomognuti navigacijski sustavi omogućuju manje invazivne pristupe i brži oporavak.

Obratite se liječniku ako sumnjate na početak skolioze jer što ranije uočite deformaciju, to će liječenje biti lakše, brže i učinkovitije.

Izvori:

my.clevelandclinic.org  (2019). Adult Scoliosis. Preuzeto s: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15837-adult-scoliosis, 23.06.2023.

mayoclinic.org (2023). Preuzeto s: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/scoliosis/symptoms-causes/syc-20350716, 23.06.2023.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)