Svatko s vremena na vrijeme osjeti neku vrstu boli. Bol je najčešći simptom potencijalno tisuća ozljeda, bolesti, poremećaja i stanja koje možete doživjeti u svom životu. Također može biti posljedica liječenja stanja i bolesti. Bol može trajati kratko i nestati kada zacijeli (akutna bol) ili može trajati mjesecima, pa i godinama (kronična bol).

Što je bol?

Bol je zapravo neugodan osjećaj koji vam govori da nešto nije u redu. Često je uzrok boli očigledan, ali postoje slučajevi kada je izvor boli neviđen te je povremeno vrlo teško pronaći točan uzrok boli osobe. Svatko tko je iskusio bol zna što je to, ali svačija bol je drugačija. Mnogi različiti čimbenici utječu na individualno iskustvo boli, a točni doprinosi boli također su različiti između pojedinaca i situacija. Bol može biti iscrpljujuća i frustrirajuća jer može ometati san, posao, aktivnosti i kvalitetno vrijeme s prijateljima i obitelji.

Liječenje boli podrazumijeva ublažavanje boli

Liječenje boli je aspekt medicine i zdravstvene skrbi koji uključuje ublažavanje boli (ublažavanje boli, analgezija, kontrola boli) u različitim dimenzijama, od akutnih i jednostavnih do kroničnih i izazovnih. Planovi za liječenje boli pomažu osobama s kroničnom (dugotrajnom) boli da se osjećaju bolje i poboljšaju kvalitetu života.

Liječenje je složeno i može dovesti do štetnih učinaka ako se ne primjenjuje pravilno i ne prati. Zato liječenje boli može zahtijevati uključivanje liječnika anesteziologa koji je specijaliziran za lijekove protiv bolova.

Liječenje boli vođeno je poviješću boli, njezinim intenzitetom, trajanjem, otežavajućim i ublažavajućim stanjima te strukturama uključenim u izazivanje boli. Liječenje boli ima ulogu u identificiranju točnog izvora problema i provođenju optimalnog liječenja.

Liječnik specijalist započinje razgovor s bolesnikom i uzima medicinske podatke koji se nazivaju anamneza (dosadašnje bolesti, klinička slika, dosadašnje liječenje, karakter boli, trenutačna analgetska terapija, moguće nuspojave i alergije na neke lijekove i sl.). Nakon razgovora se napravi klinički pregled i razni testovi koji kliničaru potvrđuju moguću radnu dijagnozu. Nakon toga se bolesniku objašnjavaju uzroci njegovih tegoba i izrađuje se potencijalni plan liječenja.

Najčešće metode liječenja boli:

 • Farmakološke metode
 • Klasična akupunktura i „dry needling“
 • Ultrazvuk
 • Laser
 • Magnetoterapija
 • Fizikalna terapija

Kada se javiti u Ambulantu za liječenje boli?

Liječenje bolnog sindroma puno je uspješnije kada se pristupi što ranijem liječenju uzroka te se time smanjuje mogućnost nastanka kronične boli.

Najčešće dijagnoze koje se tretiraju kod liječenje boli:

 • Akutne i kronične glavobolje
 • Akutne i kronične bolne sindrome
 • Akutne i kronične koštano-zglobne tegobe
 • Akutne i kronične tegobe mišićnog porijekla
 • Neuropatske boli
 • Karcinomska bol
 • Fantomska bol (nakon odstranjenja udova)
 • FBSS (engl. Failed Back Surgery Syndrom) – postoperativno nakon provedenog neurokirurškog liječenja kada i dalje dominira bolni sindrom

Spriječite da akutna bol prijeđe u kroničnu i na vrijeme se javite stručnjacima u liječenju boli te poboljšajte kvalitetu života.

Izvori:

MedlinePlus. Pain. Preuzeto s: https://medlineplus.gov/pain.html, 28.4.2022.

Cleveland Clinic. Pain Management. Preuzeto s: https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/21514-pain-management, 28.4.2022.

Specijalna bolnica Sv. Katarina. Kada se javiti u Ambulantu za liječenje boli? Preuzeto s: https://www.svkatarina.hr/centar-izvrsnosti/8/kada-se-javiti-u-ambulantu-za-lijecenje-boli/514, 28.4.2022.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)