Danas se osvrćemo na jedno od najznačajnijih dostignuća u medicini – primjenu umjetne inteligencije (AI) u kolonoskopiji. Kolonoskopija kao postupak koji omogućuje pregled unutrašnjosti debelog crijeva, već je dugo ključni alat u dijagnostici i prevenciji bolesti debelog crijeva, uključujući rak debelog crijeva. No, s dolaskom AI tehnologije, ovaj postupak postaje još učinkovitiji i precizniji nego ikad prije. Nije iznenađenje da se umjetna inteligencija također primjenjuje na dijagnostičke modalitete i nove tehnike, koje se još uvijek integriraju u svakodnevnu praksu.

Kako AI mijenja pristup kolonoskopiji?

Adenomi, prekancerozni tumori debelog crijeva, ključni su pokazatelj rizika od raka debelog crijeva. AI sustavi koriste se za poboljšanje detekcije adenoma tijekom kolonoskopije. Ti sustavi mogu identificirati čak i najmanje promjene u tkivu, smanjujući rizik od propuštanja potencijalno opasnih lezija.

Tradicionalno, dijagnoza tijekom kolonoskopije zahtijevala je vrijeme za analizu tkiva pod mikroskopom. Sada, AI sustavi omogućuju realno-vremensku dijagnozu, što omogućuje brže odluke o liječenju i smanjuje čekanje na rezultate.

AI omogućuje personalizirani pristup liječenju temeljen na specifičnim karakteristikama pacijenta. Analiza velike količine podataka omogućuje bolje razumijevanje individualnog rizika i prilagođavanje terapije prema potrebama svakog pacijenta.

AI sustavi ne samo da pomažu u dijagnostici, već i poboljšavaju kvalitetu samog postupka. Kroz evaluaciju vremena povlačenja, identifikaciju slijepih mjesta i ocjenu pripreme crijeva, AI pomaže liječnicima u postizanju boljih rezultata.

Kako to utječe na pacijente?

Za pacijente, integracija AI u kolonoskopiju znači veću sigurnost, brže dijagnostičke rezultate i potencijalno smanjenje rizika od propuštanja važnih lezija. To također otvara vrata za personaliziranu skrb i bolje upravljanje bolestima debelog crijeva.

Suvremena medicina ide korak dalje s AI-om kao ključnim saveznikom u dijagnostici i prevenciji bolesti debelog crijeva. Kroz integraciju ove inovativne tehnologije u kolonoskopiju, postižu se novi standardi u zdravstvenoj skrbi, osiguravajući bolje ishode za sve pacijente.

Važno je naglasiti da umjetna inteligencija ne zamjenjuje ulogu liječnika, već poboljšava njihove vještine i djeluje kao pomoć koja unapređuje proces. Kada je umjetna inteligencija integrirana u endoskopski pregled, povećava se njegova točnost i učinkovitost.

Jedno je sigurno, razvoj umjetne inteligencije u području gastrointestinalne endoskopije nastavlja eksponencijalno rasti u brojnim primjenama i podržavajućim studijama. S pojavom AI sustava, ove primjene mogu se dalje usavršiti i integrirati u svakodnevnu praksu. Endoskopi podržani AI sustavima već su postigli superiorne rezultate. Poznavanje primjena AI-a može olakšati njen rast, otvarajući beskonačne mogućnosti za optimizaciju kliničke prakse i ishoda.

Izvori:

clevelandclinicabudhabi.ae (2023). Artificial Intelligence in Colorectal Cancer Screening. 27.06.2024. Preuzeto s: https://www.clevelandclinicabudhabi.ae/en/health-hub/health-resource/treatments-and-procedures/artificial-intelligence-in-colorectal-cancer-screening

cleveland.com (2022). Artificial intelligence helps UH doctors better detect colon cancer. 28.06.2024. Preuzeto s: https://www.cleveland.com/news/2022/09/artificial-intelligence-helps-uh-doctors-better-detect-colon-cancer.html

newsnetwork.mayolinic.org (2023). Mayo Clinic Healthcare expert: Artificial intelligence improves colonoscopy accuracy. 27.06.2024. Preuzeto s: https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/mayo-clinic-healthcare-expert-artificial-intelligence-improves-colonoscopy-accuracy/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)