Denzitometrija je radiološka pretraga kojom se mjeri mineralni sadržaj u kostima, tj. količina kalcija u kostima, a kako bi se izračunala mineralna gustoća za procjenu čvrstoće kostiju (BMD). Mineralna gustoća kostiju raste do 20. – 30. godine života, ostaje konstantna do 40. godine života, a nakon toga postupno se smanjuje. Riječ je o vrlo jednostavnoj, neinvazivnoj, bezbolnoj i brzoj (15 – 20 minuta) medicinskoj pretrazi za koju je potrebno samo pustiti u rad aparat za mjerenje gustoće kostiju – denzitometar. Samo mjerenje pritom se izražava u g/cm2. Koristi se u dijagnostici svih stanja sa smanjenom gustoćom kostiju, stoga je iznimno važna osobama kod kojih postoji rizik za razvoj osteoporoze i, posljedično, rizik za veću podložnost prijelomima, osobito kod žena i starijih osoba. Kao takva predstavlja najprecizniju metodu utvrđivanja gustoće kostiju, a u njezinoj primjeni koristi se vrlo mala doza ionizirajućeg zračenja za stvaranje slike kostiju.

Indikacije za denzitometriju

  • Žene u menopauzi s manjkom estrogena
  • Osobe koje imaju klinička stanja povezana s oštećenjem kostiju (npr. kronične bolesti bubrega ili jetre, reumatoidni artritis)
  • Upotreba određenih lijekova (npr. kortikosteroidi, određeni antiepileptici, barbiturati i sl.)
  • Genetska nasljednost
  • Radiološka obrada koja upućuje na znakove osteoporoze i osteoporoza u obitelji
  • Medicinska povijest loma kuka
  • Dijabetes tipa 1
  • Hipertireoidizam ili hiperparatireoidizam
  • Smanjena tjelesna aktivnost
  • Pušenje

Priprema za denzitometriju i rezultati pretrage

Za denzitometriju nije potrebna posebna priprema te nije potrebno da pacijent dođe natašte. Pacijent bi sa sobom trebao ponijeti postojeću medicinsku dokumentaciju i ne bi trebao uzimati pripravke kalcija barem 24 sata prije pretrage. Kako bi se oslobodilo područje koje se pregledava, pogodno je da pacijent nosi udobnu odjeću koja se može jednostavno skinuti, dok je sve metalne predmete potrebno ukloniti s tijela. Radiologu je pritom važno napomenuti mogućnost trudnoće prije izvođenja pretrage.

Ovisno o dobivenim rezultatima, liječnik specijalist uputit će pacijenta na daljnje korake i, ako je potrebno, osmisliti plan liječenja. Pritom je važno naglasiti kako je većom tjelesnom aktivnošću, odgovarajućom prehranom i određenim lijekovima moguće zaustaviti daljnje propadanje kostiju.

Nakon provedene denzitometrije ne postoje ograničenja za uobičajene svakodnevne aktivnosti.

Izvori:

My.clevelandlevelandclinic.org (n.p.). DEXA (DXA) Scan: Bone Density Test. Preuzeto s: https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/10683-dexa-dxa-scan-bone-density-test, 08.09.2022.

Hopkinsmedicine.org (n.p.). Bone Densitometry. Preuzeto s: https://www.hopkindensismedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/bone-densitometry, 08.09.2022.

Mayoclinic.org (n.p.). Bone density test. Preuzeto s: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/bone-density-test/about/pac-20385273, 08.09.2022.

Krenizdravo.dnevnik.hr (2019). Denzitometrija – što je i kako se izvodi? Preuzeto s: https://krenizdravo.dnevnik.hr/zdravlje/pretrage/denzitometrija-sto-je-i-kako-se-izvodi, 08.09.2022.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)