Nikada nije kasno reagirati!

Pretilost je bolest kod koje abnormalno ili prekomjerno nakupljanje masti štetno utječe na zdravlje. Prekomjerna težina i pretilost više su od brojeva na vagi. To su metabolička stanja koja povećavaju rizik od niza kroničnih zdravstvenih stanja.

Definiranje prekomjerne težine i pretilosti

Kao prva indikacija za razumijevanje rizika od prekomjerne težine i s njima povezanih stanja najčešće se koristi indeks tjelesne mase (BMI). No BMI nije savršena mjera. Možda neće točno odražavati zdravstveno stanje, osobito ukoliko pacijent ima veliku mišićnu masu. Mišići su gušći od masnog tkiva, tako da to što je netko jako mišićav može povećati BMI, ali ne i rizik od pretilosti i stanja povezanih s pretilošću. Iz tog razloga liječnik uzima u obzir BMI kao prvi pregled zdravlja. Također se gleda podatak poput opsega struka ili se provode neki intenzivniji testovi sastava tijela kako bi prikupili više informacija. Teži se individualnom pristupu.

Zdravstvena stanja povezana s pretilošću

Kada živimo s pretilošću, rizik od ozbiljnih stanja značajno raste.

Život s pretilošću povezan je s desecima, čak stotinama zdravstvenih stanja.

Među najčešćim su:

 • dijabetes tipa 2.
 • hipertenzija (visoki krvni tlak)
 • hiperlipidemija (visoki kolesterol)
 • bolest masne jetre
 • apneja za vrijeme spavanja
 • hipoventilacijski sindrom
 • nekoliko vrsta raka
 • osteoartritis
 • sindrom policističnih jajnika (PCOS)
 • neplodnost

Uzroci pretilosti

Sljedeći čimbenici mogu pridonijeti pretilosti:

 • neravnoteža između hrane i aktivnosti
 • okruženje
 • geni
 • medicinska stanja

Što možete učiniti da kontrolirate svoju težinu?

Gubitak kilograma može zahtijevati samo neke male prilagodbe, male promjene koje imaju velike prednosti.

Svaki gubitak težine može smanjiti pritisak na vaše zglobove i olakšati obavljanje svakodnevnih aktivnosti, vježbanje, igru ​​s djecom ili unucima, hodanje uz stepenice. Također će vam pomoći da poboljšate svoje cjelokupno zdravlje.

Potrebno je postaviti realne ciljeva mršavljenja i promijeniti načina života kako bi se pomaknuli što bliže cilju.

Prvenstvo je potrebno prilagoditi način života. Tjelovježba i prehrana su ključne. Osnove prehrane svode se na unos raznovrsne  hrane koja je dozvoljena  na temelju našeg zdravstvenog stanja. Potrebno je smanjiti unos prerađene hrane i umjesto toga birati nemasne proteine, voće i povrće, cjelovite žitarice, nemasne mliječne proizvode i nemasne bjelančevine, uključujući grah i druge mahunarke, orašaste plodove i sjemenke te zdrave masti.  Važno je uključiti  namirnice koje se mogu pronaći u lokalnoj trgovini te odgovara našem ukusu i životnom stilu.  

Odaberite vježbe u kojima se osjećate ugodno. Parkirajte malo dalje od vrata nego inače.  Ako možete, idite stepenicama umjesto liftom. Ponekad su mali koraci-veliki.

Kada sve navedeno nije dovoljno, potrebno je razgovarati s liječnikom koji će uključiti cijeli tim stručnjaka kako bi se našlo individualno rješenje za navedeno stanje pacijenta.

Prekomjerna tjelesna težina i pretilost kod djece i tinejdžera

Kako bi razumjeli jesu li djeca i adolescenti izloženi riziku od pretilosti i srodnih stanja, rjeđe se koristi samo BMI. Važno je napomenuti kako je kod djece i tinejdžera s dodatnom pozornošću potrebno  voditi računa o kontroli težine jer oni još uvijek rastu. Za djecu se intervencije često ne usredotočuju na gubitak težine, već na pomaganje da održe svoju težinu i daju svojoj visini priliku da je nadoknade.

Mogućnosti liječenja pretilosti

Postoje različite mogućnosti liječenja pretilosti. Promjena prehrane i tjelesna aktivnost su ključne, no ponekad je potrebna i stručna pomoć.

Tu su i lijekovi koji pomažu u mršavljenju, a od pomoći mogu biti i dijete pod nadzorom liječnika. Endoskopski i kirurški zahvati povezani su s najvećim gubitkom težine, ali su rezervirani za težu pretilost ili za one koji žive sa značajnim zdravstvenim problemima.  Iz tog razloga je važno naglasiti da je pretilost kronična bolest.

Zabluda je kada ljudi pretpostavljaju da su ‘gotovi’ kada su smršavjeli ili da je pretilost ‘izliječena’. Nažalost, nakon mršavljenja dolazi puno teži izazov održavanja željene težine. Poput mnogih kroničnih bolesti, pretilost ima tendenciju ponavljanja i pogoršanja tijekom vremena. Dugotrajne mogućnosti liječenja najbolje su za kronične bolesti poput ove.

Jedna od najboljih stvari koje možemo učiniti je potražiti pomoć stručne osobe – liječnika. Vaše zdravlje neka vam bude uvijek na prvom mjestu.

Izvori:

health.clevelandclinic.org (2022). Is Obesity a Disease? Preuzeto s:

https://health.clevelandclinic.org/obesity-is-now-considered-a-disease/, 2.6.2023.

mayoclinic.org (2021). Obesity. Preuzeto s:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/obesity/symptoms-causes/syc-20375742, 2.6.2023.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)