Chrohnova bolest je kronična i cjeloživotna bolest koja uzrokuje jake smetnje i upalu probavnog trakta te mnoge druge simptome. U nastavku vam donosimo sve što trebate znati o ovoj neizlječivoj bolesti.

O Chrohnovoj bolesti

Crohnova bolest je bolest koja se također naziva i regionalni enteritis ili segmentalni ileitis te predstavlja doživotan oblik upalne bolesti crijeva. Bolest stvara upalu probavnog trakta, s naglaskom na tanko i debelo crijevo, što izaziva učestale probavne smetnje, teški proljev, grčeve, umor, gubitak težine i pothranjenost, a ponekad dolazi i do pogoršanja. Crohnova bolest može biti bolna i iscrpljujuća te može dovesti i do komplikacija opasnih po život. Američki gastroenterolog dr. Burrill Crohn jedan je od prvih liječnika koji je opisao bolest 1932. godine te je po njemu bolest i nazvana.

Simptomi Crohnove bolesti

Crohnova bolest može zahvatiti bilo koji dio debelog i tankog crijeva, a kod ljudi koji boluju od ove bolesti zahvaćeno može biti i samo debelo ili samo tanko crijevo. Simptomi najčešće nastupaju postupno te se mogu razlikovati, od blagih do teških, no postoje slučajevi u kojima simptomi nastupe iznenadno ili u potpunosti izostanu.

Neki od simptoma koji mogu nastati pojavom Crohnove bolesti su učestali bolovi u trbuhu i grčevi, umor, proljev, krv u stolici, bol u području anusa te smanjen apetit ili izostanak apetita.

Simptomi također mogu uključivati i nedostatak željeza u krvi, usporen rast i spolni razvoj, bubrežne kamence, upale kože i dr.

Kod koga se pojavljuje Crohnova bolest?

Ova bolest najčešće se pojavljuje kod mlađih osoba, u periodu između 20. i 30. godina starosti. No, bez obzira na to, pojaviti se može u bilo kojoj životnoj dobi osobe. Crohnova bolest u jednakoj mjeri zahvaća i mušku i žensku populaciju te se ponekad pojavljuje i kod male djece.

Dijagnoza i liječenje Crohnove bolesti

Uzrok Crohnove bolesti nije u potpunosti definiran i poznat, no postoje određeni faktori koji znatno povećavaju rizik od pojave ove kronične bolesti, a to mogu biti autoimune bolesti, naslijeđeni geni te pušenje koje udvostručuje mogućnost nastanka bolesti.

Pacijenti najčešće idu na liječnički pregled zbog neobjašnjivog gubitka tjelesne težine, učestalog i teškog proljeva te grčeva u trbuhu.

Ovisno o simptomima i procjenama liječnika, pacijent može biti upućen na laboratorijske pretrage krvi i stolice, kolonoskopiju, CT snimanje, endoskopiju gornjeg dijela probavnog sustava te na gornji gastrointestinalni pregled. Sve to može pomoći u dijagnosticiranju ove bolesti.

Liječenje Crohnove bolesti, ovisno o stanju i smetanjama, može uključivati korištenje antibiotika, raznih lijekova koji zaustavljaju proljev, kortikosteroida, imunomodulatora koji služe smirivanju upale te kirurški zahvat s kojim se potencijalne perforacije, začepljenja i krvarenja mogu zaustaviti i liječiti.

Kada je potrebno otići na liječnički pregled?

Ukoliko ste primijetili promjene u radu vašeg probavnog trakta ili patite od simptoma poput učestalih mučnina, povraćanja, stalnog proljeva, krvi u stolici, bolova u trbuhu i groznice potrebno je reagirati i posjetiti svojeg liječnika.

Izvori:

clevelandclinic.org. Crohn’s disease. Preuzeto s: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9357-crohns-disease

mayoclinic.org. Crohn’s disease. Preuzeto s: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/crohns-disease/symptoms-causes/syc-20353304

medicalnewstoday.com. All you need to know about Crohn’s disease. Preuzeto s: https://www.medicalnewstoday.com/articles/151620

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)