Kad čujemo riječ botox prva asocijacija su injekcije koje se koriste u estetskim zahvatima kako bi se smanjili tragovi starenja – bore. Međutim, znate li da se botox već duže vrijeme koristi i u medicini za liječenje različitih stanja?

Što je zapravo botox?

Botox je botulinum toksin kojega proizvodi bakterija Clostridium botulinum.  Ova bakterija može uzrokuje trovanje s ozbiljnim posljedicama za zdravlje (botulizam). Iako u određenim situacijama može biti vrlo opasan, liječnici su otkrili kako ovaj toksin u određenim dozama može biti od velike pomoći. Poznato je sedam tipova botulinum toksina, a u medicini se koriste samo dva tipa – A i B.

Kao što smo već spomenuli, botox se koristi u raznim estetskim zahvatima za smanjenje bora. Kad se ubrizga pod kožu, sprječava kontrakcije mišića zbog čega se bore smanjuju.

Osim u estetici, botox se koristi i u raznim medicinskim stanjima poput pretjeranog znojenja, ali i kod nekih bolesti koje uzrokuju nekontrolirano grčenje mišića.

Raznovrsna primjena u medicini

Prilikom primjene u medicinskoj terapiji, botox se koristi u jako malim količinama. Nakon ubrizgavanja u tijelo, odnosno u mišić, ovaj toksin djeluje tako da blokira prenošenje živčanih impulsa iz živca na mišić pa mišić ostaje opušten i ne može doći do stezanja.

S druge strane, ako se botox ubrizga pored živca žlijezda slinovnica ili žlijezda znojnica, zaustavit će ili smanjiti stvaranje sline odnosno znojenje.

Jedna od češćih primjena botoxa u medicini je pri liječenju, odnosno olakšavanju tegoba kod nekontroliranog stiskanja očnih kapaka (blefarospazam), kao i kod nepravilnih kontrakcija mišića lica te vrata. Blefarospazam je stanje u kojem se očni kapci naglo i nekontrolirano zatvaraju i stišću, a osoba ih ne može spontano otvoriti. Uglavnom se javlja kod osoba starije životne dobi, a može zahvatiti oba ili samo jedno oko. Još uvijek nije jasno točan uzrok ovih napada, ali okidači mogu biti jak vjetar, prašina, jako ili trepteće svjetlo…

Druga situacija u kojoj se može provesti terapija botoxom je u slučaju nekontrolirane i jake kontrakcije mišića lica – hemifacijalnog spazma. Ova nepravilna kontrakcija mišića dolazi zbog oštećenja ličnog živca. Ubrizgavanjem botoxa opuštaju se mišići lica i tako se osobi olakšavaju tegobe nastale ovim stanjem.

Pomoć kod nekontroliranog grčenja

Botox se koristi i kao sredstvo za olakšavanje u slučaju medicinskih stanja uslijed kojih dolazi do nekontroliranih grčenja mišića vrata. Dakle, ako osoba pati od nekontroliranih kretnji glave i vrata, a što se stručno zove cervikalna distonija, može se primijeniti botox, koji će opustiti mišiće i spriječiti grčenje te umanjiti bol.
Ovakav tretman liječenje poboljšat će kvalitetu života osoba koje pate od distonije jer više neće imati nekontrolirano grčenje mišića vrata i glave.

Ako ste primijetili da imate neki od navedenih problema bilo bi najbolje da se javite liječniku obiteljske medicine. On Vas može uputiti kod neurologa koji će procijeniti Vaše stanje i preporučiti najbolju terapiju za vaš problem. U slučaju da liječnici procijene kako je terapija botoxom najbolji izbor za olakšavanje Vaših tegoba, procedura je vrlo jednostavna, kratkotrajna i bezbolna.
Liječnik će utvrditi koji mišići uzrokuju probleme te odrediti dozu botoxa koju će ubrizgati u mišić. Kolika će biti doza botoxa, ovisi o težini stanja. Nakon što se aplicira, botoxu je potrebno od četiri do sedam dana da počne djelovati, a terapijski učinak, može trajati od 12 do 16 tjedana.
Iako ne može u potpunosti eliminirati simptome grčenja mišića, ova terapija ih uvelike ublažava čime se osobi koja ima spomenute tegobe bitno popravlja kvaliteta ju se, barem privremeno, oslobađa života u grču i boli.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)