Pupčana kila predstavlja neobičnu izbočinu koja se često može vidjeti ili osjetiti iznad pupka. Razvija se kada dio tankog crijeva, s masnim tkivom ili tekućinom, stvara vrećicu. Ta vrećica prolazi kroz otvor nastao zbog  slabosti u mišićima trbušnog zida.

  Ako liječnik dijagnosticira ili sumnja na pupčanu kilu, jedna od mogućih rješenja je i operativni zahvat kako bi se tkivo vratilo na svoje mjesto. Kile kod odraslih nisu uvijek ozbiljne, ali nose veći rizik od komplikacija koje obično zahtijevaju kirurški zahvat.

Jedan takav primjer je kada se crijeva zarobe u izbočenim trbušnim mišićima, uzrokujući bol i osjetljivost. U tom slučaju, liječnik mora odmah djelovati kako bi pregledao tkivo i spriječio oštećenje crijeva. U situaciji kada se prekine dotok krvi u crijeva, uzrokujući odumiranje tkiva, to predstavlja  hitno medicinsko stanje koje zahtijeva brzu intervenciju kako bi se spasilo što više tkiva i spriječile komplikacije i infekcije.

Koji su simptomi pupčane kile?

Najčešći znak pupčane kile je vidljiva izbočina na ili blizu pupka koja je mekana na dodir. Kod nekih osoba je uvijek vidljiva, dok se kod drugih može  primijetiti samo pod pritiskom u trbuhu.

Primjerice, odrasla osoba može primijeti izbočinu tek kada podiže neki teži predmet te će pritom osjetiti nelagodu, tupu bol ili pritisak.

Simptomi koji zahtijeva hitnu intervenciju uključuju:

  • Oštra, nagla ili pogoršana bol u trbuhu
  • Izbočina koja je crvena, potamnjela, ljubičasta i tvrda
  • Krvava stolica
  • Mučnina i povraćanje

Što uzrokuje pupčanu kilu?

Pupčana kila se javlja kada pritisak u trbušnoj šupljini uzrokuje slabost mišića trbušnog zida. Dijelovi tankog crijeva i povezano tkivo mogu stvoriti izbočinu kroz oslabljene mišiće.

Čimbenici koji mogu povećati rizik za dobivanje pupčane kile:

  • Prekomjerna težina
  • Žene koje su više puta rodile
  • Nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini karakteristično kod osoba s cirozom jetre
  • Prethodne abdominalne operacije koje oslabe mišićni zid te time povećavaju rizik

Kako se postavlja dijagnoza pupčane kile?

Obično je dovoljan fizički pregled za postavljanje dijagnoze pupčane kile. Liječnik može tražiti da pacijent stisne ili napne trbušne mišiće kako bi se lakše vidjela i osjetila izbočina. Potrebno je uzeti u obzir pacijentovu anamnezu i simptome koje osjeća.

Liječnik će provjeriti može li se kilu gurnuti natrag u trbušnu šupljinu  ili je zadržana na mjestu. Ako ju nije moguće vratiti u trbušnu šupljinu, kila predstavlja potencijalno ozbiljnu komplikaciju jer zadržani dio izbočenog sadržaja može ostati bez potrebne opskrbe s krvlju. To može uzrokovati trajna oštećenja tkiva.

Kako bi se provjerile komplikacije, liječnik može zatražiti dodatnu dijagnostiku poput ultrazvuka abdomena.

Kako se liječi pupčana kila?

Nažalost ne postoji lijek kojim bi se kila povukla ili smanjila. Jedino rješenje je kirurški zahvat. Ovisno o vrsti i veličini kile, mogući su laparoskopski zahvati kao minimalno invazivna metoda ili otvoreni pristup. Tijekom postupka, rade se rezovi koji omogućuju pristup kili i guranje tkiva natrag na svoje mjesto. Ponekad se koristi materijal nazvan kirurška mreža kako bi se ojačala barijera od tkiva. Pupčane kile moguće je liječiti izravnim popravkom (direktnim šivanjem defekta stijenke), s ili bez umetanja mrežice – ovisno o veličini i formi defekta stijenke.

Zaključak

Ozbiljnost pupčane kile u potpunosti ovisi o osobi koja je ima. Kod odraslih se općenito smatraju većim rizikom. Čak i ako kila trenutačno ne uzrokuje probleme, može potencijalno izazvati poteškoće u budućnosti. Stoga, ako primijetite ispupčenje na pupku svakako posjetite liječnika i time spriječite moguće komplikacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)