Kuk je jedan od najvećih zglobova u tijelu bez kojega hodanje i sjedanje ne bi bilo moguće. Riječ je o kuglastom zglobu te se sastoji od zglobne čašice koja je dio kosti zdjelice i bedrene kosti. Spoj zglobne čašice i bedrene kosti izgleda kao kugla koja savršeno pristaje u čašicu. Površine ovog spoja prekrivene su hrskavicom koja smanjuje trenje među kostima i olakšava kretanje. Sve skupa povezano je ligamentima koji daju dodatnu stabilnost ovom velikom zglobu. Kao svi zglobovi i kuk se s godinama počinje „trošiti“. Kako starimo  tijelo gubi kolagen i hijaluron koji „podmazuju“ zglobove. Zbog svega ovoga zglobovi gube na fleksibilnosti te počinjemo osjećati određeno zatezanje, smanjenu fleksibilnost, ali i bolove u kuku.

Još su neka stanja koja mogu dovesti do oštećenja i bolova u kuku:

  • Osteoartritis
    Ovo je najčešća progresivna bolest zglobova koja uzrokuje oštećenja hrskavice, ali i ostalih tkiva u zglobu i oko zgloba. Oštećenja dovode do bolova i smanjene pokretljivosti u zglobu.
  • Reumatoidni artritis
    Reumatoidni artritis je autoimuna bolest u kojoj su zglobovi zahvaćeni upalom koja uzrokuje oštećenja hrskavice i okolne kosti dovodeći do deformacije i artroze zgloba kuka.
  • Osteonekroza (avaskularna nekroza glave bedrene kosti)
    Ako kost nije imala dovoljnu opskrbu krvi, uslijed prijeloma ili dislokacije, može doći do tzv. infarkta kosti i posljedične deformacije i teške artroze.
  • Posttraumatska artroza

Posjet ortopedu i fizijatru

Stalna bol u kuku, ali i poteškoće s izvođenjem određenih pokreta uvelike mogu utjecati i umanjiti kvalitetu života. Zbog jake boli postaje teško obavljati neke jednostavne radnje poput hodanja ili ustajanja nakon sjedenja. Osim toga, mnogi moraju piti lijekove protiv bolova, što dugoročno gledano, nije najbolje rješenje. U slučaju da vas kuk boli duže vrijeme trebalo bi razmisliti o posjeti ortopedu ili fizijatru. Oni će potom napraviti sve potrebne preglede i pretrage kako bi se utvrdilo stanje zgloba te je li potrebna operacija odnosno zamjena kuka.

Ako se pokaže da je operacija kuka najbolje rješenje za Vaš problem, može Vas umiriti činjenica da je ovo jedna od najčešćih i najuspješnijih operacija moderne ortopedije. Ovim zahvatom uklanjaju se oštećeni dijelovi zgloba kuka i zamjenjuju se dijelovima koji mogu biti izrađeni od metala, keramike i vrlo tvrde plastike. Zahvaljujući napretku tehnologije i novih materijala, u kuk se ugrađuju biokompatibilni materijali koji srastu s kosti i u potpunosti preuzmu funkciju kuka. Napredne operativne tehnike omogućuju i brži postoperativni oporavak, što u konačnici rezultira nestajanjem boli. Nakon operacije osoba će opet moći normalno hodati, sjediti i raditi sve pokrete koji su prije bili previše bolni.

Inače, totalne endoproteze kuka se dijele na bescementne i cementne. Bescementne endoproteze zahvaljujući posebnoj  tehnologiji izrade oponašaju površinu kosti (imaju hrapavu površinu), što omogućava urastanje kosti u endoprotezu. Kod cementnih endoproteza koristi se posebni medicinski cement koji popunjava prostor između kosti i površine endoproteze.  Bescementne endoproteze ugrađuju se mlađim pacijentima s dobrom kvalitetom kosti koja će urasti u endoprotezu i ostvariti čvrstoću. Kod starijih pacijenata i pacijenata s neadekvatnom kvalitetom kosti (najčešće osteoporoza) ugrađuje se cementni tip endoproteze.  Potrebno je naglasiti da su i bescementna i cementna endoproteza kuka podjednake kvalitete i trajnosti. Današnje endoproteze traju i duže od 15 godina.

Oporavak nakon operacije

Kao što smo već napisali, zahvaljujući novim tehnologijama i tehnikama, oporavak je lakši i brži nego prije. Pacijenta se potiče da već prvi dan nakon operacije počinje hodati uz pomoć dvije štake i pod nadzorom fizioterapeuta. Može se započeti i s vježbama za jačanje mišića. Uobičajeno je da pacijenti odlaze kući nekoliko dana nakon operacije, ali točan dan izlaska je individualan. Po izlasku pacijenti započinju s individualno prilagođenom rehabilitacijom. Neki mogu rehabilitaciju nastaviti i u toplicama. Ako sve ide predviđenim tijekom, pacijent bi nakon otprilike dva mjeseca trebao moći hodati bez štaka. Prvih šest mjeseci osoba bi trebala izbjegavati podizanje teških predmeta i izvođenje naglih rotirajućih pokreta, kako bi oporavak išao bez problema.

U konačnici, nakon što završi cijeli postupak oporavka, osoba bi trebala imati potpunu funkciju kuka i nastaviti život u punoj kvaliteti i bez boli.

Izvori:

www.svkatarina.hr/blog/kandidat-ste-za-ugradnju-umjetnog-kuka-ovo-bi-vas-moglo-zanimati/34

www.zzjzpgz.hr/nzl/85/kuk.htm

www.mayoclinic.org/tests-procedures/hip-replacement/about/pac-20385042

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)