Opasnosti od previše vremena pred ekranom protežu se dalje od umora očiju i promjena raspoloženja. Ako nismo oprezni, to može uzrokovati ozbiljne bolove u vratu čak i dugoročna oštećenja kralježnice.

Tko bi rekao prije 20 godina da nećemo moći živjeti bez tableta i pametnih telefona.

Većini od nas je poznati osjećaj nagnutosti nad svojim pametnim telefonima i kompjuterima – ponekad satima zaredom. Čak i kada pokušavamo smanjiti vrijeme provedeno na telefonu, ti uređaji sve više postaju dio naših privatnih i poslovnih života.

S kontinuiranim korištenjem pametnih telefona dolazi i tekstualni vrat, ozljeda uzrokovana ponavljajućim naporom koja se sve češće primjećuje. Naravno, uobičajeno je da bol u vratu postaje izraženija s godinama. No, zbog korištenja pametnih telefona i kompjutera, bol u mišićima vrata, ramena i ponekad donjeg dijela leđa počela je pogađati i tinejdžere pa čak i malu djecu.

Što je tekstualni vrat?

Tekstualni vrat je sindrom koji se javlja nakon ponovljenog stresa u području vrata zbog držanja glave u nagnutom položaju prema naprijed.

Kada glava stoji u takvom položaju, događaju se tri stvari:

  1. Vrat se pomiče prema naprijed.
  2. Ramena se zaobljuju prema naprijed ili podižu prema ušima.
  3. Mišići vrata i ramena grče se (stežu).

Ova vrsta držanje utječe ne samo na vrat, već i na cervikalnu kralježnicu, mišiće ramena i potporne ligamente. Tekstualni vrat može biti posebno frustrirajući jer obično ne osjećate posljedice držanja dok nije prekasno.

Kako dolazi do tekstualnog vrata?

Položaj glave nagnut prema naprijed najčešće se javlja kada gledate prema dolje na zaslon svog telefona ili kompjutera, stoga i nadimak “tekstualni vrat”.

Povezana bol uzrokovana ovakvim stresom na vratu proizlazi iz dugotrajnog gledanja u uređaje. Nekoliko minuta tu i tamo neće imati velikog utjecaja, ali svakodnevno i višesatno gledanje u ekrane je ono što zaista počinje utjecati na kralježnicu i vrat.

Ako satima neprekidno pomičete prstima po ekranu, tada dolazi do pravog problema.

Mišići vrata, u ispravnom položaju, namijenjeni su podržavanju težine glave, no za svakih 15 stupnjeva nagnutosti vrata prema naprijed iz neutralnog položaja, opterećenje na mišićima vrata gotovo udvostručuje svoju težinu.

Dakle, ako gledate prema dolje na svoj pametni telefon s bradom blizu prsa, to stvara veliki pritisak na vrat.

Koji su simptomi tekstualnog vrata?

Jedan način prepoznavanja tekstualnog vrata je obratiti pažnju na bilo kakvu ukočenost ili bol koju osjećate u području vrata. No, ovi simptomi mogu biti popraćeni i drugim problemima, posebno ako osjećate veći napor tijekom vremena.

Tekstualni vrat može uzrokovati simptome poput:

  • Ukočenosti i napetosti u vratu i ramenima.
  • Oštre i dosadne bolove u vratu.
  • Konstantne glavobolje.
  • Bol mišića.
  • Umor i mučninu.
  • Bol u očima.

Osim simptoma poput bolova u mišićima, tekstualni vrat može uzrokovati niz drugih zdravstvenih problema, uključujući bol u prstima i laktovima. Također može dovesti do problema poput artritisa vrata te dugoročnih oštećenja cervikalne kralježnice. Sjedenje u sagnutom položaju ograničava sposobnost vaših pluća da se prošire, smanjujući kapacitet pluća. Osim toga, manje udisanje kisika znači da srce mora snažnije pumpati kako bi distribuiralo više kisika kroz tijelo.

Ako već osjećate neke od simptoma, uvijek si možete pomoći i olakšati vježbama istezanja, tu je svakako i promjena načina života. Jedan od najboljih načina sprječavanja tekstualnog vrata i pružanja dodatnog oslobađanja pritiska na leđa i mišiće je postati svjestan svojih loših navika. Kako bi se spriječio tekstualni vrat, potrebno je ispraviti držanja tijela, istovremeno se pobrinuti da tijelo dobiva dovoljno kretanja. Također, pokušajte se držati uspravno, češće mijenjati položaj sjedenja te raditi češće pauze od ekrana. Svaka dodatna tjelesna aktivnost je dobrodošla.

Savjet za kraj

Držite ili namjestite telefon u razini očiju (što je dobro za mišiće ruku), a kada ste za računalom, postavite zaslon dovoljno visoko da možete gledati ravno u njega, a ne dolje. Kralježnica bi trebala biti u jednoj ravnoj liniji od vrha glave do trtice. Da biste to učinili kako treba, morat ćete držati glavu iznad kralježnice, umjesto da je pustite da padne prema naprijed.

U slučaju duže boli ili nelagode, svakako posjetite liječnika kako bi Vam pomogao u rješavanju tegoba.

Izvori:

health.clevelandclinic.org (2023). How Your Smartphone May Be Giving You ‘Text Neck’. Preuzeto s:

https://health.clevelandclinic.org/text-neck-is-smartphone-use-causing-your-neck-pain, 11.01.2024.

everydayhealth.com (2023). How to Beat ‘Tech Neck’ — and Why It’s So Bad for Your Health. Preuzeto s:

https://www.everydayhealth.com/wellness/how-to-beat-tech-neck-and-why-its-so-bad-for-your-health/, 11.01.2024.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)