Jeste li već počeli puštati brkove? Zašto ovo neobično pitanje? Zato što je počeo studeni – mjesec poznat po kampanji i pokretu Movember (naziv nastao kao spoj riječi moustache (brkovi) i November).

Ovo je mjesec tijekom kojega se stavlja fokus na muško zdravlje te se pozivaju svi muškarci da povodom toga puste brkove i time potaknu na širenje svijesti o muškim bolestima. Ovdje se posebno skreće pažnja na rak prostate i rak testisa.

Ciljevi ove kampanje su potaknuti muškarce na veću brigu o svome zdravlju te na važnost preventivnih pregleda i samopregleda (prevencija raka testisa). Još jedan od ciljeva je informiranje muškaraca i žena o prevenciji, simptomima, dijagnosticiranju i u konačnici liječenju ovih bolesti.

Kako i kada je započeo Movember?

Sve je krenulo 2003. godine u dalekoj Australiji. Tada su četiri prijatelja došla na ideju o puštanju brkova i podizanju svijesti o raku prostate. Prve godine uspjeli su nagovoriti 30 muškaraca da im se pridruže. Ova inicijativa već je prve godine naišla na pozitivan odaziv te su osnovali Movember zakladu kroz koju su skupljali novac za borbu protiv raka prostate. Dobra i plemenita akcija se putem društvenih mreža i medija proširila diljem planeta te je sada svugdje u svijetu studeni postao mjesec kada se pažnja skreće na specifično muške bolesti i probleme. Prije ove akcije o raku prostate i testisa jako se malo govorilo u javnosti.

Prema podacima Hrvatske lige protiv raka, rak prostate je po učestalosti drugi najčešći zloćudni tumor u Hrvatskoj (dijeli 2. mjesto s rakom debelog crijeva i rektuma). Rak prostate se obično javlja nakon 50. godine života, a najčešće se pojavljuje u dobi od 70 do 74 godine.

Točan uzrok raka prostate nije poznat. Liječnici smatraju kako su rizični čimbenici za karcinom prostate starija dob, nasljedna sklonost, hormoni te okoliš (toksini, kemikalije i industrijski proizvodi). Smatra se kako je jedan od dobrih načina držanja kontrole nad rakom – preventivni pregledi te provođenje probirnog ili „screening“ programa za rak prostate kod svih muškaraca starijih od 40 godina.

Ipak, mnogi muškarci izbjegavaju ovaj pregled jer ga smatraju neugodnim. Naime, prostata se nalazi ispred rektuma pa liječnik uvlačenjem prsta u kraj crijeva može kroz stijenku crijeva napipati prostatu.

Mnogima ovo predstavlja veliku nelagodu. Međutim, ovaj pregled nije bolan te se nemaju čega bojati. Osim toga, liječnik može napraviti i UZV prostate te izvaditi specifične tumorske biljege koji mogu ukazati na to je li se bolest pojavila.

Simptomi raka prostate

U samom početku ova bolest nema nikakve simptome te je stoga jako važno odlaziti na preventivne preglede. Kasnije, razvojem bolesti može doći do određenih poteškoća. Primjerice može se pojaviti tvrda kvržica, prostata se može povećati, a može doći i do pojave krvi u mokraći. Ponekad rak može pritiskati mokraćnu cijev te otežavati mokrenje.

Prevencijom protiv raka testisa

Pored raka prostate, tijekom ovog mjeseca pažnja se skreće i na rak testisa koji je najčešći tumor kod muškaraca mlađe životne dobi. Bilo kakva promjena na testisu koja se može napipati ili neke nepravilnosti mogu biti simptom raka. Zbog ovog raka u Hrvatskoj je pokrenuta kampanja „Počeši se s razlogom“ kojom se također željela skrenuti pažnja na ovaj problem i na važnost samopregleda.

Iako zloćudan, ovaj je rak izlječiv ako se otkrije u ranoj fazi. Stoga je bitno obavljati preventivne sistematske preglede i otići kod liječnika čim se primijete neke promjene.

Stoga, tijekom ovog mjeseca spremite britvicu i aparat za brijanje i puštajte brkove. Ali isto tako pridružite se i onim muškarcima koji brinu o svome zdravlju i svojoj budućnosti i koji su sram pospremili na stranu i odlučili otići na pregled.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)