Moderan način života, koji uključuje sate sjedenja ili stajanja na jednom mjestu, nezdravu hranu i višak kilograma, najvjerojatnije je razlog zašto se kod nekih pojave proširene vene.

Proširene vene su izbočene plave otečene vene koje se najčešće javljaju na donjem dijelu nogu, u predjelu listova, a mogu se pojaviti i na bedrenoj strani nogu. Osim što predstavljaju estetski problem, proširene vene mogu se s vremenom razviti u ozbiljan zdravstveni problem.

Kako nastaju proširene vene?

Proširene vene nastaju kao rezultat kombinacije mnogih faktora, ali najčešće je to kombinacija genetike i načina života. Kao što smo naveli na početku, dugo stajanje i sjedenje, loša prehrana, premalo kretanja, prevelika težina, starost i menopauza glavni su uzročnici nastajanja proširenih vena. Budući da i geni igraju važnu ulogu, velika je šansa da će osoba imati proširene vene ako je netko iz obitelji bolovao od toga. Češće se javljaju kod žena, nego kod muškaraca, a pretpostavlja se da je to zato što žene češće rade poslove na kojima dugo stoje ili sjede – trgovkinje, uredski posao…

Vene, to znamo, vode krv iz tijela prema srcu. Kako bi krv tekla u tom smjeru, u venama su zalisci koji „guraju“ krv gore, prema srcu. U slučaju da ovi zalisci više „ne rade“ dobro, odnosno ako se oštete ili više ne funkcioniraju, dolazi do nakupljanja krvi i širenja vena. Rezultat toga su vidljive proširene, kvrgave vene ispod kože koje u slučaju većeg proširenja mogu biti i osjetljive na dodir. Proširene vene za posljedicu mogu imati i svrbež na dijelu kože gdje je prisutno proširenje. S vremenom, ako osoba ne potraži liječničku pomoć, može se javiti i bol u cijeloj nozi pa i oticanje gležnja.

Osobe, koje imaju problema s proširenim venama, mogu osjećati bol u nogama, grčeve, osjećaj pečenja, svrbeža u blizini vene ili težinu u nogama. Ovo je posebno naglašeno na kraju dana, nakon cjelodnevnog stajanja ili sjedenja.

Treba li posjetiti liječnika?

Ako primijetite da su Vam se pojavile proširene vene na nogama, bilo bi dobro posjetiti liječnika opće prakse koji će preporučiti odlazak liječniku specijalistu – vaskularnom kirurgu. On će napraviti pregled i sve potrebne pretrage kako bi utvrdio koje vene su proširene – površinske ili dubinske i u kojoj je fazi proširenje vena. Nakon pregleda može preporučiti različite tretmane i metode liječenja.

Naime, ako proširene vene zapustite, može doći do puno težih simptoma i komplikacija. Ako ne tretirate vene, na koži se mogu pojaviti promjene u obliku tamnih mrlja. U slučaju ozljede na mjestu gdje su kožne promjene, stvorit će se kronična rana koja teško i gotovo nikako ne može zarasti. Pored ovih poteškoća, na gležnju se mogu pojaviti čirevi koji zahtijevaju dugotrajno liječenje.

Teži simptomi

Iako mnogi ne smatraju proširene vene ozbiljnim problemom, jer u većini slučajeva i na samom početku to i nisu, ponekad se može dogoditi da se situacija zakomplicira. Naime, kod nekih osoba može se stvoriti krvni ugrušak. Ponekad se ugrušak razvije u površinskoj veni, te će se razviti upala. U rijetkim slučajevima ugrušak se može proširiti u duboke vene te dolazi do komplikacije – duboke venske tromboze. Ako do toga dođe, moguće je da će biti potrebno bolničko liječenje koje uključuje i terapiju lijekovima protiv zgrušavanja krvi. U teškim slučajevima ovakav ugrušak može dovesti do plućne embolije i u konačnici do smrti.

Je li moguće „izbjeći“ proširene vene?

Iako se mnogi pitaju ovo pitanje, odgovor je, na žalost, negativan. Ako imamo predispozicije za proširene vene, mala je vjerojatnost da ćemo ih uspjeti izbjeći. Ipak, postoji šansa da smanjimo faktore rizika. Ovo možemo odabiranjem zdravog način života. Zdravija prehrana uz puno povrća, malo voća, malo mesa pomoći će nam održati krvne žile, ali i cijelo tijelo što zdravijima. Ova vrsta prehrane pridonijet će smanjenju rizika od dobivanja proširenih vena. Uz zdravu prehranu potrebno nam je i kretanje – umjereno vježbanje nekoliko puta tjedno, održat će nas zdravima. Primjerice, hodanje je odlična tjelovježba za razgibavanje nakon višesatnog sjedenja. Ponekad nam mogu pomoći i stezne čarape ili zavoji koji će smanjiti poteškoće zbog proširenih vena.

Međutim, ako ništa od ovoga ne pomaže i stanje se ne popravlja, liječnik nam može preporučiti neki od zahvata kojima može ukloniti oštećenu venu.

Vene se u današnje doba mogu tretirati na nekoliko načina uključujući čak i laserske tretmane, a ako je problem ozbiljniji može preporučiti određenu operaciju. Način liječenja ovisi o brojnim faktorima i stupnju proširenosti vena. Ako primijetite da imate poteškoće uzrokovane proširenim venama najbolje je otići kod specijalista koji će Vas uputiti u daljnji plan liječenja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)