Mamografija je najučinkovitiji rendgenski pregled dojki te predstavlja zlatni standard u otkrivanju raka dojke. Samim time pomaže u smanjivanju stope smrtnosti od te vrste raka.

Što je mamografija?

Mamografija je rendgenski pregled grudi koji se obavlja na rendgenskom aparatu – mamografu. Postupak omogućuje otkrivanje karcinoma dojke, benignih tumora i cista prije nego što se mogu otkriti palpacijom (dodirom). Može se koristiti za otkrivanje i dijagnosticiranje bolesti dojke kod žena koje imaju problema s grudima, poput pojave kvržica, boli ili iscjetka iz bradavice, kao i kod žena koje nemaju problema s grudima. S obzirom na navedeno, postoje dvije vrste mamografije: probirna mamografija i dijagnostička mamografija.

Probirna mamografija koristi se za rano otkrivanje raka dojke kod inače zdravih žena koje nemaju probleme s grudima. Njome se otkrivaju promjene na dojkama koje bi mogle biti kancerogene kod osoba koje nemaju nikakve znakove ili simptome. Cilj je pritom otkriti rak dok je još mali i kada liječenje može biti manje invazivno.

Dijagnostička mamografija se koristi za ispitivanje sumnjivih promjena na dojkama, tj. kada već postoje određeni simptomi ili znakovi u dojkama, kod promjena uočenih na ultrazvučnom pregledu ili kod žena koje se liječe od raka dojke. Dijagnostički mamogram uključuje i dodatne mamografske slike.

Kako se izvodi mamografija?

Tijekom snimanja dojke su lagano pritisnute između dvije čvrste ploče na RTG uređaju kako bi se tkivo ravnomjerno raširilo i na taj način vidjele sve moguće abnormalnosti. Budući da se snimanje vrši u dva različita smjera, dojke je potrebno dva puta komprimirati, a za svaku dojku potom se dobiju dvije mamografske slike. Na ekranu računala prikazuju se snimljene crno-bijele slike te se ispituju na znakove raka. Pritom je bitno naglasiti kako je pregled najbolje napraviti unutar prvih deset dana menstruacijskog ciklusa jer je tada osjetljivost dojki najmanja. Sam pregled traje kratko, 10-15 minuta, i isti u pravilu nije bolan, iako može biti pomalo nelagodan zbog pritiska na dojke. 

Zašto je mamografija važna i tko treba ići na mamografiju?

Mamografija je iznimno važan pregled koji ženama može spasiti život jer omogućuje rano otkrivanje raka dojke, čime se stopa smrtnosti smanjuje za čak 25-30%. Njome se rak dojke može otkriti i do dvije godine prije nego što tumor uopće postane opipljiv, prije bilo kakvih simptoma ili naznaka bolesti. Stoga je mamografija, jednostavnije rečeno, najbolji i najučinkovitiji test probira za rano otkrivanje raka dojke.

Starenjem se povećava mogućnost za nastanak raka dojke. On najčešće pogađa žene između 50. i 69. godine života, ali treba naglasiti kako se rak dojke ne javlja isključivo u navedenoj dobnoj skupini, zbog čega bi sve žene, neovisno o svojoj dobi, trebale pregledavati dojke. Osim navedene dobne skupine od 50. do 69. godine života, mamografiju bi svake druge godine trebale raditi i žene starije od 40 godina.

Za kraj, bitno je zapamtiti da, iako preventivni pregled ne može spriječiti rak dojke, može spasiti život. Zato nemojte izbjegavati mamografiju jer to je najvažnija stvar koju kao žena možete učiniti kako bi sačuvali svoje zdravlje.

Izvori:

Zzjzdnz.hr (n.p.). Mamografija. Preuzeto s: https://www.zzjzdnz.hr/zdravlje/prevencija-raka/mamografija, 29.07.2022.

Mayoclinic.org (n.p.). Mammogram. Preuzeto s: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/mammogram/about/pac-20384806, 29.07.2022.

Hopkinsmedicine.org (n.p.). Mammogram Procedure. Preuzeto s: https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/mammogram-procedure, 29.07.2022.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)