Svi težimo lijepom i blistavom osmijehu, ali pritom ne smijemo zanemariti zdravo zubno meso, koje je jedan od preduvjeta zdravog i lijepog osmijeha.

U liječenju stomatoloških tegoba, prevencija je najvažnija te posebnu pozornost treba pružiti redovitim pregledima i održavanju oralne higijene. Stomatolog će moći otkriti znakove parodontitisa u ranoj fazi tijekom rutinskog stomatološkog pregleda, a navedeno se može vrlo uspješno liječiti ako se otkrije na vrijeme. Brigom o oralnom zdravlju brinemo o zdravlju cijelog organizma, jer oralne poteškoće mogu biti uzročnik i drugih zdravstvenih problema.

Što je gingivitis?

Ljudi često zanemaruju prve znakove upale zubnog mesa misleći da će proći samo od sebe. Najčešće bolesti parodonta su upalna promjena zubnog mesa (gingive), poznatija kao gingivitis. Gingivitis je čest i blagi oblik bolesti desni (parodontalna bolest) koja uzrokuje iritaciju, crvenilo i oticanje (upalu) vaše gingive, dijela desni oko baze vaših zuba.

Simptomi:

 • Crvenilo zubnog mesa
 • Naticanje i krvarenje tkiva desni, osobito kod četkanja zubi
 • Neugodan zadah
 • Povlačenje desni

Najčešći uzrok gingivitisa je loše održavanje oralne higijene. Upala nastaje kad se na zubima nakupi sloj bakterija ili hrane koji nazivamo plak. Plak se brzo nakuplja na rubovima desni i tako se stvara kamenac koji nadražuje desni koje se u konačnici upale. Pojavu gingivitisa mogu uzrokovati i određene kronične bolesti poput dijabetesa ili hormonalne promjene u našem tijelu (pubertet, trudnoća, menopauza), kao i nasljedni faktori i stres. 

Važno je gingivitis shvatiti ozbiljno i odmah ga liječiti. Gingivitis može dovesti do mnogo ozbiljnije bolesti desni zvane parodontitis i gubitka zuba.

Što je parodontitis?

Parodontitis je ozbiljna infekcija zubnog mesa. Uzrokuju ga bakterije koje su se akumulirale na vašim zubima i desnima. Kako parodontitis napreduje, vaše kosti i zubi mogu biti oštećeni. Međutim, ako se znakovi parodontitisa uoče na vrijeme i provede se odgovarajuća terapija te održava oralna higijena, oštećenje se može zaustaviti. Uz karijes, jedan od najčešćih uzroka gubitka zubi je i parodontitis. Poznata je i njegova uloga na cjelokupno zdravlje te se povezuje s mogućnošću pojave kardiovaskularnih bolesti, moždanim udarom, dijabetesom, problemima u trudnoći i slično.

Simptomi:

 • Krvarenje desni kod pranja zubi
 • Neugodan zadah
 • Povlačenje desni
 • Crvenilo i oticanje zubnog mesa
 • Nakupljanje plaka ili kamenca na zubima
 • Bol prilikom žvakanja
 • Neugodan okus u ustima
 • Gubitak zuba
 • Upalni proces u cijelom tijelu
Redoviti stomatološki pregled

Liječenje parodontitisa

Kao što smo već napomenuli, vaš će stomatolog moći otkriti znakove parodontitisa u ranoj fazi tijekom rutinskog stomatološkog pregleda. Zatim je moguće prratiti parodontalni status tijekom vremena kako bi bili sigurni da se ne pogorša. Zbog toga je važno da redovito posjećujete stomatologa radi pregleda.

Vaš stomatolog može koristiti maleno ravnalo zvano sonda za mjerenje džepova na desnima. Ovaj test je obično bezbolan. Ako se na vašim zubima nađe plak, kamenac ili oboje, vaš će stomatolog ukloniti te tvari u sklopu profesionalnog čišćenja. Oni također mogu napraviti rendgenske snimke zuba ili vas uputiti parodontologu, stručnjaku za dijagnozu i liječenje bolesti desni na daljnje pretrage i liječenje.

Koja je uloga parodontne plastične kirurgije?

Razni upalni procesi oko zubnog mesa ne uzrokuju samo zdravstvene probleme, nego i estetske. Stoga se sve više javlja potreba za kirurškim zahvatima na zubnom mesu. Parodontna plastična kirurgija obuhvaća cijeli niz tih mikrokirurških zahvata kojima se korigiraju naslijeđeni i stečeni problemi zubnog mesa. Među najčešćim su:

 • povlačenja zubnog mesa (recesije),
 • male kliničke krune zuba,
 • povlačenje zubnog mesa oko protetskih radova,
 • prosijavanje metalnih dijelova oko dentalnih implantata.

Prevencija oralnih bolesti te njihova sanacija je izrazito važna i za psihičko i za fizičko zdravlje svakog pojedinca. Svi smo svjesni činjenice da odlazak zubaru nije najugodniji, ali uz individualan pristup i ugodnu atmosfeu i odlazak zubaru može biti puno lakši.

Izvori:

Mayo Clinic. Gingivitis. Preuzeto s: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gingivitis/symptoms-causes/syc-20354453, 14.4.2022.

Healthline. Periodontitis. Preuzeto s: https://www.healthline.com/health/periodontitis, 14.4.2022.

Sv. Katarina Dental Centar. Što je to parodontna plastična kirurgija? Preuzeto s: https://dental.svkatarina.hr/novost/sto-je-to-parodontna-plasticna-kirurgija/10, 14.4.2022.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)