Jedan bubreg dio je skladnog para koji se nalazi u našoj trbušnoj šupljini. Bubrezi se nalaze u stražnjem dijelu trbušne šupljine s obiju strana kralježnice. Veličine su šake i imaju oblik koji podsjeća na grah. Bubrege obavija masna čahura koja im pruža toplinu i zaštitu od oštećenja. Na svakom od bubrega nalazi se nadbubrežna žlijezda. Bubrezi imaju jako važnu ulogu u organizmu jer filtriraju krv i čiste tijelo od štetnih tvari.

Kako bubrezi rade?

Zahvaljujući bubrezima naše se tijelo može očistiti i izbaciti štetne tvari. Njihov je posao, dakle, čišćenje krvi. Naime, sva hrana i tekućina, koje unosimo, prolazi kroz probavni sustav gdje se razlučuje na hranjive i otpadne tvari koje potom putem krvi putuju tijelom. Na ovom putu krv prolazi i kroz bubrege gdje se filtrira. Veći dio izlučene vode (zajedno s tvarima potrebnima organizmu: glukozom, aminokiselinama, elektrolitima) ponovno se apsorbira. Hormoni koji nadziru cijeli ovaj proces su ADH i aldosteron. Manji dio vode, zajedno s otpadnim tvarima, skuplja se u bubrezima i kao mokraća odlazi u mokraćovod te napušta tijelo. U jednom danu proizvedemo oko 1,5 L mokraće. Ako bubrezi ne mogu filtrirati krv, a stanje se ne liječi, mogu nastati ozbiljni zdravstveni problemi.

Glavne funkcije bubrega su:

  • održavanje ravnoteže metabolizma
  • čišćenje krvi od otpadnih tvari
  • održavanje stalnoga volumena krvi i koncentracije elektrolita utjecajem na promet vode i soli
  • regulacija arterijskoga krvnog tlaka
  • lučenje hormona

Jedna zanimljivost kod bubrega je činjenica da možemo živjeti samo s jednim bubregom. Dakle, u slučaju da se jedan bubreg ošteti i da ga je potrebno ukloniti, možemo ostatak života proživjeti sa samo jednim bubregom. Ipak, u slučaju teškog oštećenja obaju bubrega, potrebno je ići na hemodijalizu, gdje se krv pročišćava svakih nekoliko dana uz pomoć posebnog stroja.

Kako nastaju oštećenja bubrega?

Postoje razne vrste oštećenja bubrega. Kronična bolest bubrega odnosno kronično zatajenje bubrega uključuje postupni gubitak funkcije bubrega. Ako ova bolest uznapreduje, može doći do nakupljanja opasnih razina tekućine, elektrolita i otpada u tijelu. U ranim fazama kronične bubrežne bolesti simptomi najčešće nisu izraženi. Tek kad stanje postane ozbiljnije, osjete se poteškoće sa zdravljem.

Simptomi kronične bubrežne bolesti

Simptomi kronične bubrežne bolesti razvijaju se postepeno tijekom dužeg vremena. Kako bubrezi počinju slabije raditi, odnosno gube svoju funkciju, tako može doći do nakupljanja tekućine, tjelesnog otpada ili problema s elektrolitima. Neki od simptoma ovog procesa su: mučnina, povraćanje, gubitak apetita, umor i slabost, problemi sa spavanjem, pojačano ili smanjeno mokrenje, grčenje mišića, oticanje stopala i gležnjeva, visok krvni tlak te kratkoća daha i bol u prsima.  

Postoje određene bolesti i stanja kod kojih se povećava rizik od oboljenja od bubrežne bolesti. Među najrizičnijim skupinama su dijabetičari, potom osobe koje imaju visok krvni tlak te oni koji imaju dugotrajne poteškoće s urinarnim traktom ili ponavljajuću upalu bubrega.

Kako smanjiti rizik od oštećenja bubrega?

Kao i u slučaju brojnih drugih oboljenja, za zdravlje bubrega potrebno je održavati zdrave životne navike. Mnogo kretanja i mudriji odabir namirnica koji uključuje više povrća, a manje šećera i masti svakako će doprinijeti bolje općem zdravlju, pa tako i zdravlju bubrega.

Celer, rotkvice, hren, artičoci  i ostalo povrće odlično su rješenje za zdravlje naših bubrega. Pokušajte održavati zdravu tjelesnu težinu i umjereno vježbajte. U slučaju da trebate smršaviti posavjetujte se s liječnikom koji će preporučiti najbolju dijetu.

Još jedan pozitivan korak prema zdravlju je prestanak pušenja. Oštećenje bubrega moguće je prevenirati i ograničavanjem unosa soli u prehrani jer ona može povisiti krvni tlak što u konačnici može dovesti do oštećenja. Za održavanje zdravlja jako je bitan i unos tekućine, tj. vode. Voda je važna za naše zdravlje te bi je trebalo popiti oko 2 litre dnevno. Dobro je izbjegavati slatke i gazirane sokove jer imaju previše šećera, dok gazirana voda može podignuti količinu kalija i natrija u krvi. Zato je najbolje piće najobičnija voda. Ona pomaže bubrezima u čišćenju tijela od otpadnih tvari.

Kada posjetiti liječnika

Ako imate neki od spomenutih simptoma, možda biste trebali razmisliti o dogovaranju konzultacija s liječnikom. Još jedan način za očuvanje zdravlja bubrega su redovni preventivni pregledi. Preventivnim i redovitim pregledima liječnik može pratiti stanje jednostavnim pretragama kao što su mjerenje krvnog tlaka i analizom krvi i urina. Rano otkrivanje može pomoći u sprječavanju napredovanja bolesti bubrega i boljom prognozom.

Izvori: www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-kidney-disease/symptoms-causes/syc-20354521
www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=9912

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)