Urološki problemi predstavljaju značajan izazov za mnoge ljude, bez obzira na dob i spol. Od bubrežnih kamenaca i urinarnih infekcija do ozbiljnijih stanja poput raka prostate, zdravlje urinarnog sustava izravno utječe na kvalitetu života. Kako bismo bolje razumjeli kako možemo prevenirati ove probleme i kada je ključno potražiti pomoć, razgovarali smo s dr. Svenom Niklesom, urologom iz Centra za urologiju Specijalne bolnice Sv. Katarina koji nam je pružio uvid u najvažnije aspekte prevencije uroloških tegoba.

Koje su najvažnije stvari koje pacijenti trebaju znati o prevenciji uroloških problema?

Kada govorimo o prevenciji uroloških problema primarna prevencija većine uroloških tegoba nije moguća. Važno je naglasiti nekoliko ključnih aspekta. Redovita hidratacija je izuzetno važna. Preporučuje se piti dovoljno vode svakodnevno kako bi se osiguralo pravilno funkcioniranje urinarnog trakta i smanjila mogućnost stvaranja bubrežnih kamenaca. Pravilna prehrana igra važnu ulogu. Dijeta bogata vlaknima i siromašna solju, šećerima i visokomasnim namirnicama može pomoći u smanjenju rizika od uroloških problema, uključujući i one kao što su bubrežni kamenci ili urinarne infekcije. Redovita fizička aktivnost također doprinosi općem zdravlju urinarnog sustava. Tjelesna aktivnost pomaže u održavanju zdrave težine, što može smanjiti pritisak na urinarni trakt i smanjiti rizik od uroloških problema. Važno je ne zanemariti simptome kao što su česti nagon za mokrenjem, bol ili peckanje pri mokrenju i krv u mokraći. Ovi simptomi mogu ukazivati na neko ozbiljnije stanje i potrebu da se što prije obratite liječniku. I na kraju, redoviti liječnički pregledi, posebno za one koji su u rizičnim grupama, kao što su starije osobe ili osobe s obiteljskom anamnezom uroloških problema, su ključni za rano otkrivanje i liječenje mogućih problema.

Kako se nositi sa stigmom ili tabuima povezanim s određenim urološkim stanjima poput problema s prostatom ili erektilnom disfunkcijom?     

Suočavanje sa stigmom ili tabuima koji okružuju urološka stanja kao što su problemi s prostatom ili erektilna disfunkcija zahtijeva otvorenu komunikaciju. Prvi korak u demistifikaciji ovih pitanja je informiranje javnosti o tome koliko su česti ti problemi. Na primjer, problemi s prostatom i erektilna disfunkcija su vrlo česti, posebice kako muškarci stare, i važno je shvatiti da su to normalni zdravstveni izazovi, a ne nešto čega bi se trebalo sramiti. Poticanje otvorenog dijaloga između pacijenata i liječnika ključno je za rješavanje ovih problema. Pacijenti bi trebali osjećati da mogu slobodno razgovarati o svojim simptomima i zabrinutostima bez straha od osude. Podrška od strane obitelji i prijatelja može bitno doprinijeti u smanjenju osjećaja izolacije i stigme. Ohrabrenje bliskih osoba može pacijente potaknuti da potraže pomoć i liječenje. Edukativne kampanje i javnozdravstvene inicijative mogu pomoći u širenju svijesti o urološkim stanjima i dostupnim tretmanima. To uključuje rad s medijima, društvenim mrežama i zajednicama kako bi se povećalo razumijevanje i empatija prema onima koji se nose s ovim stanjima. I na kraju, važno je raditi na razbijanju mitova i dezinformacija koje mogu doprinijeti stigmatizaciji ovih stanja. To uključuje pružanje točnih, znanstveno utemeljenih informacija koje mogu pomoći ljudima da bolje razumiju uzroke, simptome i opcije liječenja.

Možete li nam objasniti kako mentalno zdravlje može utjecati na urološke probleme poput disfunkcije mokraćnog sustava?

Mentalno zdravlje ima značajan utjecaj na cjelokupno tjelesno zdravlje, uključujući i urološke probleme. Stres, anksioznost i depresija mogu utjecati na funkciju mokraćnog sustava na više načina. Na primjer, kronični stres može uzrokovati ili pogoršati simptome pretjerano aktivnog mokraćnog mjehura. To je zato što stres može povećati aktivnost simpatičkog živčanog sustava, što može dovesti do češćeg mokrenja. Osim toga, mentalno zdravlje može utjecati i na seksualnu funkciju. Anksioznost i depresija su česti uzroci erektilne disfunkcije kod muškaraca. Psihološki faktori mogu utjecati na seksualnu želju i sposobnost postizanja ili održavanja erekcije. Treba napomenuti da problemi s mentalnim zdravljem mogu dovesti do povećanja tjelesne boli, što može utjecati na percepciju boli kod uroloških stanja poput intersticijskog cistitisa ili kronične pelvične boli. Kontrola mentalnog zdravlja, stoga, može imati velik utjecaj na upravljanje urološkim simptomima. Terapije koje se koriste za poboljšanje mentalnog zdravlja, kao što su savjetovanje, psihoterapija i lijekovi, mogu pomoći u smanjenju simptoma uroloških problema. Konačno, važno je da pacijenti koji doživljavaju mentalne zdravstvene izazove i urološke simptome potraže integrirani pristup liječenju, gdje se i psihički i fizički aspekti zdravlja jednako vrednuju i tretiraju. Suradnja između psihijatara i urologa je nužna u pružanju sveobuhvatnog liječenja.

Kako bi opisali važnost rane detekcije uroloških problema poput raka prostate ili mokraćnog mjehura?

Rana detekcija uroloških problema, posebno raka prostate i mokraćnog mjehura, ima ključnu ulogu u uspješnosti liječenja ovih stanja. Rano otkrivanje često omogućuje liječenje u ranijim stadijima bolesti kada su terapijske opcije šire i potencijalno manje invazivne, što može značajno poboljšati ishode liječenja. U slučaju raka prostate, rana dijagnoza može značiti da je tumor lokaliziran unutar prostate, što povećava šanse za uspješno liječenje. Metode kao što su redoviti pregledi prostate, PSA testiranje i digitorektalni pregled mogu pomoći u otkrivanju raka u ranim fazama prije nego što simptomi postanu očiti. Što se tiče raka mokraćnog mjehura, simptomi kao što su krv u urinu mogu biti rani pokazatelji, ali često ih se može zamijeniti s manje ozbiljnim stanjima, poput infekcija. Stoga, pravovremeni dijagnostički testovi i pažljiva evaluacija simptoma od strane urologa su ključni.

Također, rana detekcija omogućava pacijentima više opcija liječenja koje su često manje radikalne. Na primjer, manje invazivni kirurški zahvati ili lokalizirana terapija mogu biti dostupni za rano otkrivene tumore, što može rezultirati manjim nuspojavama i bržim oporavkom. Važno je naglasiti da rana detekcija također doprinosi smanjenju psihološkog i financijskog tereta na pacijente i njihove obitelji. Učinkovito rano liječenje može značajno smanjiti potrebu za dugotrajnijim i složenijim terapijama koje su često skuplje i teže za pacijenta. Stoga, redoviti liječnički pregledi su ključni za rano otkrivanje uroloških problema. Pacijenti bi trebali biti potaknuti da komuniciraju sa svojim liječnicima o bilo kojim novim ili neobičnim simptomima bez obzira koliko se činili benigni.

Koje su najveće predrasude ili stereotipi s kojima se susrećete u praksi urologije?

U urologiji, susrećemo se s nekoliko čestih predrasuda i stereotipa koji mogu negativno utjecati na pacijente i njihovu volju za traženjem pomoći. Prva velika predrasuda je mišljenje da su urološki problemi isključivo ‘muški problemi’ i da se urologija bavi samo muškim reproduktivnim i seksualnim zdravljem. Iako urologija obuhvaća mnoge aspekte muškog zdravlja, ona također uključuje dijagnozu i liječenje širokog spektra stanja koja utječu na urinarni trakt kod oba spola, uključujući inkontinenciju, infekcije urinarnog trakta, bubrežne kamence, i mnoge druge. Druga predrasuda je stigmatizacija vezana uz seksualne disfunkcije kao što su erektilna disfunkcija, preuranjena ejakulacija ili poteškoće s plodnošću. Mnogi ljudi, posebno muškarci, mogu osjećati sram zbog ovih problema i odgađaju traženje pomoći zbog straha od osude ili osjećaja manje vrijednosti. Važno je razbiti te stereotipe i promicati razumijevanje da su takva stanja medicinski problemi koji zahtijevaju i zaslužuju profesionalnu pažnju. Treća predrasuda je uvjerenje da su problemi s mokrenjem ili inkontinencijom neizbježni dio starenja i da se s njima jednostavno treba pomiriti. Iako se učestalost nekih uroloških problema povećava s godinama, mnogi od njih su vrlo dobro liječljivi. Moderna urologija nudi mnoge opcije koje mogu značajno poboljšati kvalitetu života starijih osoba. Konačno, postoji stereotip da su urološki pregledi uvijek neugodni ili bolni. Iako neki dijagnostički postupci mogu biti neugodni, većina uroloških pregleda je minimalno invazivna, a tehnike i alati koje koristimo danas su dizajnirani da maksimalno smanje nelagodu pacijenta. Edukacija i otvorena komunikacija su ključni za prevladavanje ovih predrasuda i stereotipa. Važno je informirati javnost o stvarnosti uroloških problema i poticati ljude da traže pomoć bez straha od stigmatizacije ili srama.

Koje su najčešće pogreške koje pacijenti čine u vezi s njihovim urološkim zdravljem?

Postoji nekoliko čestih pogrešaka koje pacijenti čine kad je riječ o njihovom urološkom zdravlju. Najčešća je odgađanje traženja pomoći za simptome koji mogu ukazivati na ozbiljne probleme. Na primjer, simptomi poput krvi u urinu, stalnog ili ponavljajućeg nagona za mokrenjem, boli prilikom mokrenja, ili neobjašnjivih promjena u učestalosti mokrenja često se zanemaruju dok ne postanu vrlo ozbiljni. Nedovoljna konzumacija tekućine. Mnogi pacijenti ne piju dovoljno tekućine, što može dovesti do dehidracije i povećati rizik od razvoja bubrežnih kamenaca, kao i infekcija urinarnog trakta. Uobičajena pogreška je prekomjerno korištenje bezreceptnih lijekova za urinarne simptome bez savjetovanja s liječnikom. Takvi lijekovi mogu privremeno ublažiti simptome, ali ne adresiraju osnovni uzrok i mogu čak odgoditi dijagnozu i liječenje ozbiljnijih stanja. Nepravilna i nedovoljna osobna higijena može povećati rizik od infekcija. Na primjer, nepravilno brisanje (od anusa prema uretri umjesto obrnuto) može omogućiti bakterijama da lako dospiju u uretru. I na kraju, neki pacijenti zanemaruju važnost redovitih liječničkih pregleda. Redoviti pregledi mogu pomoći u ranoj detekciji i liječenju uroloških problema prije nego što postanu ozbiljni. Edukacija i redovita komunikacija s urologom su ključni za izbjegavanje ovih i drugih uobičajenih pogrešaka. Informiranje o simptomima i rano traženje stručne pomoći su osnovni koraci u očuvanju urološkog zdravlja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)