Već mjesecima gledate predivne, elegantne salonke na visoku potpeticu koje bi Vam fantastično odgovarale uz svu garderobu. Ipak, kupovina tih istih cipela ostaje samo nedosanjani san kad se prisjetite čukljeva na nogama s kojima Već neko vrijeme mučite muku. Tužno se odvajate od izloga trgovine i odlazite s mišlju kako nikad nećete moći nositi cipele o kojima maštate…

Ovo je situacija u kojoj se svakodnevno nalazi jako velik broj žena koje imaju problem s neugodnim čukljevima.  Čukljevi su deformacije stopala koje otežavaju hodanje, uzrokuju bol i općenito smanjuju kvalitetu života. Stručan naziv za ovaj problem je hallux valgus i riječ je o deformaciji koja nastaje na zglobu na početku palca. Riječ je o iskrivljenju palca u stranu, uslijed čega se zglob na tom dijelu proširi i stvori se koštana izbočina na unutarnjoj strani stopala. Takvo stanje može uzrokovati bol jer se pri hodanju stvara pritisak na palac. Zbog svega toga, osobe koje imaju problem s čukljevima imaju poteškoće s odabirom obuće.  

Koji je uzrok nastajanja čukljeva?

Pretpostavlja se kako uzrok nastajanja čukljeva može biti nošenje preuske i neudobne obuće ili obuće na visoku potpeticu, genetska predispozicija, artritis i preopterećenost stopala. Još neki slučajevi kod kojih se javlja ovaj problem su spuštena stopala i giht. Naime, kod čestog nošenja cipela na potpeticu povećava se pritisak na prednji dio stopala. Uz sve to, ako osoba ima višak tjelesne težine, stvara se jače opterećenje na prednji dio stopala zbog čega može nastati čukalj. Ipak, ovo nije pravilo te se čukljevi mogu pojaviti i kod osoba koje ne nose potpetice i nemaju problem s viškom tjelesne težine, ali možda imaju genetsku predispoziciju za nastajanje čukljeva.

Čukljevi se uglavnom javljaju kod žena nakon 40. godine života. Međutim, uvijek ima iznimki pa tako i mnogo mlađih žena imaju taj problem.

Koji su simptomi čukljeva?

Simptome ove neugodne pojave ne treba pretjerano opisivati jer su ih mnogi imali priliku iskusiti. Riječ je o tvrdim izbočinama na stopalu, na samom početku palca. Osim izbočine, često se događa da se palac zakreće prema drugim nožnim prstima. Također, zna se dogoditi i da koža oko izbočine tvrda, natečena i crvena. Zbog ovoga stopalo ne izgleda više prirodno te pored estetskih, osoba ima i zdravstvenih problema jer pri hodanju i nošenju cipela osjeća bol.

Kako izliječiti čukljeve?

Svi oni koji imaju problema s ovom deformacijom imaju i problema s bolovima, koji mogu utjecati na kvalitetu života. Bolovi se mogu ublažiti odabirom kvalitetnih cipela od prirodnih materijala, koje nam neće stiskati stopalo i u kojima ćemo se osjećati ugodno. Dakle, široke udobne cipele s niskom petom najbolji su izbor u slučaju da imate problema s čukljevima. Pomoć u ovoj situaciji možemo potražiti i u posebnim jastučićima za čukljeve koje možemo kupiti u ljekarnama. Oni smanjuju trenje i umanjuju neugodne tegobe koje izaziva čukalj. Ako osjećate jaku bol možete popiti tabletu protiv bolova i na bolno mjesto staviti ledene obloge. Za kraj, naravno, bitno je izbjegavati cipele koje su i uzrokovale ovo stanje – uske cipele s visokom potpeticom.

Kada se javiti liječniku?

Ako već duži niz godina imate problema s čukljevima, bol ne prolazi i stanje se pogoršava te ne možete obavljati svakodnevne aktivnosti, javite se Vašem liječniku opće prakse. On će Vas potom najvjerojatnije uputiti specijalistu – ortopedu. Ortoped će Vam dati daljnje upute kako si olakšati stanje, preporučiti eventualnu terapiju i, ukoliko je potrebno, uputit će Vas na operaciju.

U svakom slučaju, imati čukljeve nikako nije ugodno, a kako bismo ih izbjegli moramo biti blagi prema svojim stopalima i ne mučiti ih uskim cipelama i visokim potpeticama. Moramo im pružiti njegu jer će nas samo tako moći sigurno i bez boli nositi kroz život.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)